А що в припасах у закарпатців? Час готуватися до зими

Зазвичай найбільші дискусії стосовно того, що, де і як вродило і скільки воно коштує, точаться на Мукачівському оптовому ринку «Гід». Це така собі Закарпатська міні-біржа сільськогосподарської продукції. Саме сюди поспішають городяни зараз, щоби запастися на зиму потрібними овочами. Про ціни на них дізнавався наш кореспондент.

— Хоча навесні значно здо-рожчали мінеральні добрива, дизельне пальне, засоби захисту рослин, та ціна на картоплю, дякувати Богу, не вища за минулорічну, — тішиться пенсіонерка пані Ілона з Підгорян. - Сто сімдесят гривень за центнер... Я гадала, що за двісті кілограмів
— стільки потребує моя родина на зиму, коштиватимуть більше півтисячі, а обійшлося на третину дешевше. І вибір другого насущного хліба на «Гіді» нині великий. Жовті, рожеві, білі і навіть фіолетові бульби з чималим вмістом крохмалю і не дуже - очі розбігаються. На будь-який смак.
— Приємно дивує і ціна цибулі. Якщо берете більше десяти кілограмів, то платите від гривні сорок до півтори за кілограм. А це, погодьтеся, зовсім недорого, — резюмує житель Березники, що на Мукачівщині, пан Омелян. - Та якщо згадати, що навесні на ринках області вартість одного літра маленьких цибулинок для висаджування коливалася в межах від 15 до 25 гривень, то півтори гривні за цей овоч можна платити без усяких торгів.
— Дещо подорожчала пізня капуста. Зараз за неї правлять по гривні двадцять, а тиждень тому цей овоч коштував всього сімдесят копійок за кілограм,
— зауважує інша мукачівка пані Ірина. - Але і ця ціна невисока. Восени торік качаниста була по гривні вісімдесят - два за кілограм.
— Заготовки на зиму потрібно робити саме тепер, поки ціни невисокі, — робить висновок пенсіонер із Куштановиці Іван Андрійович. - Буряки нині коштують гривня двадцять за кілограм, морква дорожча на шістдесят копійок, Я вже скупився, бо невдовзі буде значно дорожче. А на зеленому ринку за ці овочі уже тепер ставлять значно вищу ціну, ніж тут. Приміром, там капусту продають за 1,50, моркву - за 2,50 - 3 гривні, цибулю - за 2,50, буряки - за 2, картоплю - за 2,50 гривні. В магазинах та супермаркетах ці овочі ще дорожчі. Зокрема, капуста - 2, буряки — 2,50, морква - 3, картопля - 3, цибуля - З гривні.
— Мій син сьогодні має вихідний, отож я попросила його привезти «бусиком» усі овочі, що купила, — хвалиться жителька приміського Кендере-шова Марія Михайлівна. - Однієї моєї пенсії вистачило, щоб заповнити комору компонентами борщу на всю зиму. Шкода тільки, що ця українська національна страва буде пісною, адже купити нині кілограм м'яса свинини чи яловичини я не в змозі (вибачайте за відхилення від овочевої теми). На превеликий жаль, навіть засмажку на салові чи свинячому жирі не зробиш, бо український продукт номер один уже коштує 24 гривні за кілограм, доведеться
ВДОВОЛЬНИТИСЯ СОНЯШНИКОВОЮ
олією. Якось ще влітку ввімкнула телевізор, то побачила, як з екрана наша пані прем'єрка обіцяла, що до осені з-за кордону завезуть чимало м'яса та сала, і це, мовляв, зіб'є ціни на свинину. Тоді я й не сподівалася, що солонина до осені не те що подешевшає, а, навпаки, стане дорожчою майже вдвічі. А де ж воно те обіцяне дешеве сало? Нема! Та навряд чи найближчим часом і буде.
Не такий вже дорогий часник - десять гривень за кіло. А От болгарський перець нині — справді «золотий». Звичайна ротонда - 8—9 гривень, великий червоний - усі 12. Гіркий червоний - 20 гривень. Селяни
з Іршавщини кажуть, що не вродив цей овоч цьогоріч. Та й площі під культуру ґазди з Сільця та Заріччя значно скоротили, бо кілька років поспіль ціна на нього була низькою.
—  У нашому селі є .кілька газдів, в кого щедро уродив перець — цей вельми популярний нині овоч, — каже продавець помідорів із Боржавського, що на Виноградівщині, пан Василь. - Вони нині виявилися на коні. Збувши це «червоне золото», матимуть можливість придбати сільськогосподарську техніку' та реманент. Однак так таланить далеко не всім сільським трударям.
Не дешево коштують у цю пору свіжі відбірні маленькі огірочки для маринування. За кілограм просять шість гривень. Дорогі й помідори. Скажімо, оптова ціна «сливок» — 3,50 грн. А баклажанів - 6 гривень.
— Тепер уже такі дорогі овочі в банку не покладеш, — каже мукачівка пані Ірина. - Треба було їх купувати в липні-серпні, коли вони були дешевшими.
Усе це так, але сподіватися тільки на магазинні соління чи маринади не доводиться. Бо літрова банка огірків коштує 12—14 гривень. А своє — і дешевше, і смачніше.

Віталій Пумпинець, м. Мукачево
06 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
» Всі новини