Молоді демократи мають свій Давос. Наразі — польський

Обравши євроінтеграційний курс, Україні необхідно зробити ще чимало перетворень і для цього доцільно використовувати досвід інших країн, які вже пройшли цей шлях. Можна скористатися здобутками Німеччини, Австрії, Франції та інших країн. Та вже історично склалося так, що менталітет українських людей дещо схожий на польський, тож раціональніше використати досвід саме цієї країни.

Адже Польща, так само, як і ми, була країною соціалістичної співдружності, та за порівняно короткий проміжок часу змогла перебудувати свою економіку і вийти на новий європейський рівень. Ще однією причиною, чому потрібно відштовхуватись від знань про євроінтеграцію Польщі, є те, що за останні роки зв'язки між нашими країнами поглиблюються. Ми разом вибороли право на проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року. Тепер ця країна щиро ділиться своїм досвідом із нами і кожну нашу перемогу розцінює як свою.
Одним із проявів українсько-польської співпраці є навчальні програми, кількість яких із року в рік зростає. Основним їх покликанням є навчити українську молодь, як насправді має функціонувати європейське демократичне суспільство. Ось і цього року молоді люди з трьох західних областей України взяли участь у програмі «Академія демократії». Цей проект співфінансується в рамках закордонної допомоги Міністерством закордонних справ Республіки Польща. Участь у ньому взяли молоді люди із Закарпатської, Рівненської та Волинської областей. Майже всі вони є студентами й навчаються в Ужгородському національному університеті, Закарпатському державному університеті, Мукачівському технологічному інституті (який зовсім нещодавно був реорганізований у Мукачівський державний університет), Львівському національному університеті імені І.Франка, Рівненському державному гуманітарному університеті, Національному університеті «Львівська політехніка», Волинському національному університеті імені Лесі Українки та інших вищих навчальних закладах.
«Академія демократії» є спільним транскордонним проектом Любліна, Луцька та Мукачева. Ініціатива реалізується Європейським домом зустрічей - Фундацією Новий став (Люблін), Центром громадських молодіжних організацій Волині «Наша справа» (Луцьк) і Центром європейської інтеграції та транскордонного співробітництва (Мукачево).
У рамках проекту молоді активісти взяли участь у трьох сесіях: Мукачеві (Україна), Любліні та Новому Сончі (Польща). За цей час вони прослухали тренінги відомих українських діячів та журналістів. Зокрема, особливо запам'яталися тренінги з Максимом Колядою, Олександром Неприцьким, Денисом Богушом та Дмитром Крикуном. На подібних заняттях вдалось одержати не тільки теоретичну інформацію, яка, безперечно, знадобиться молодим громадським лідерам, а й практичні навички з проведення політичних та соціальних кампаній, спілкування і роботи із ЗМІ.
На заключній сесії в Новому Сончі всі учасники програми «Академія демократії» взяли участь в Економічному форумі молодих лідерів. Це було почесно й приємно, адже вдалося поспілкуватися з однолітками ще з 41 країни Європи. Учасники відвідали економічний форум у Криниці Гурській, який ще називають «Польським Давосом». Тут ми почули думку відомих економістів із приводу стану економіки та перспектив інтеграції України й Грузії до ЄС та НАТО. На цьому економічному форумі можна було побачити й поспілкуватися з багатьма українськими політиками, зокрема Петром Порошенком, Миколою Катеринчуком, Володимиром Яворівським, Ксенією Ляпіною, Володимиром Полохалом та іншими. В останній день молодіжного форуму до учасників приїхав прем'єр-міністр Грузії Георгій Барамідзе, який поділився своїм баченням сучасної політичної і економічної ситуації в Європі та світі.
Хоча проект «Академія демократії» завершився, знання та навички, отримані під час тренінгів, ми зможемо використати вже в найближчому майбутньому.

Іван Гарагонич, слухач "Академії демократії", Мукачево
05 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини