Закарпаття: Земельні махінації на Берегівщині

Чи варто казати про те, що в Україні останнім часом зростає вартість землі. А в такому благодатному краї, як Закарпаття, для людей, котрі займаються городництвом і садівництвом, земельні наділи взагалі на вагу золота.

Однак серед чиновницької «братви» знаходяться люди, котрі раптово проявляють несподівану щедрість, роздаючи чималі ділянки. Здавалося б, нічого поганого, якби не один нюанс: такі дії підпадають під відповідну статтю Кримінального кодексу. Подібна історія  трапилася на Берегівщині кілька років тому.
Ще у грудні 2002 року посадовці одного з відділів міськради підготували проект рішення сесії міськради "Про передачу земельних ділянок у власність громадянам". Згідно  з цим документом   такому собі громадянину С. з Берегова благодійники передали земельну ділянку загальною площею 4,8 га, з яких 2 га  -- для ведення особистого селянського господарства, а 2,8 га --  для ведення рибогосподарської діяльності. Щоправда, чиновники чомусь геть чисто "забули" про  низку  статей Земельного кодексу, котрі передбачають "Порядок розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України. Звісно,  чинуші (як підтверджує відповідний документ), зловживаючи своїм службовим становищем та в інтересах третіх осіб, діяли явно всупереч інтересам служби, оскільки не було ні дозволу на складання проекту відведення земельної ділянки, ні затвердженого проекту землеустрою, ні наявності обов'язкового позитивного висновку державної землевпорядної експертизи документації на виготовлення державного акту на право приватної власності на землю, не змінивши цільове призначення на землю. Словом, посадовці повважали, що державні закони для них --  не писані, а якщо й писані, то не для них. Причому цей  наділ землі був переданий берегівчанину безоплатно. Чому? Про це історія поки що мовчить. Важко сказати,  чому так розщедрились чиновники? Це ще належить з'ясувати.
До речі, згідно з  інформацією міського земельного відділу згадана ділянка  належить  до порушених земель (відпрацьований кар'єр) і не є   замкненою природною водоймою та не придатна для ведення особистого селянського господарства. Про це посадовці також "забули".
Далі «чиновницька братія» проводить інші, не менш  цікаві дії. Замість того, щоб відмінити незаконне рішення, сесія затверджує його, і на підставі цього  зареєстровує державний акт на право приватної власності на земельну ділянку 4,8 га. І це при тому, що чимало людей роками оббивають пороги земельних установ, але  не можуть отримали хоча б кілька соток землі для ведення господарства. Та, як кажуть, скільки ниточка не в’ється…
Звичайно, ці грубі порушення не пройшли повз увагу працівників УДСБЕЗ УМВС. Отримавши відповідну інформацію, оперативники вирішили ретельно перевірити сумнівну діяльність згаданих  чиновників. Коли факти підтвердилися,  були зібрані відповідні матеріали, за якими Закарпатська міжрайонна природоохоронна прокуратура порушила кримінальну справу. Під час  розстеження з'ясувалося, що збитки, завдані державі, сягають понад 750 тисяч гривень.
Варто також сказати, що берегівські чиновники у поле зору правоохоронців потрапляють не вперше. Крім того, оперативники не виключають, що у ході подальшого розстеження на Берегівщині на світ білий можуть  випливти й інші факти,  котрі зацікавлять    правоохоронців. Наразі працівники УДСБЕЗ УМВС продовжують роботу щодо декриміналізації сфери земельних відносин у нашій області та проводять систематичні  відпрацювання  з метою  виявлення правопорушень  під час  виділення земельних ділянок у приватну власність.

Іван Ладжун, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області
03 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 1
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
» Всі новини