Мукачево: Підсумки фестивалю естрадної пісні "Вечори над Латорицею"

Фестиваль естрадної пісні в Мукачеві «Вечори над Латорицею» пише свій літопис із 1964 року і майже припинив своє існування в 2000-му. Він був відновлений у 2007 році з ініціативи тодішнього міського голови, а нині народного депутата України Василя Петьовки.

Мукачевські "Вечори над Латорицею"
Мукачевські "Вечори над Латорицею"

Нинішній, 32-ий, тривав чотири напружених для директора МБК Ігоря Білика та дирекції фестивалю дні. Професійне журі очолював поет-пісняр, директор радіостанції «Промінь», заслужений діяч мистецтв України Степан Галябарда. До Мукачева обдарована юнь їхала не лише із Закарпаття та західних областей України, а й із молдовського Тирасполя. Від імені оргкомітету виконавців привітав заступник мера Мукачева Михайло Лабош. Він зазначив, що місто над Латорицею славне своїми культурними та мистецькими традиціями. Тут щороку проводиться чимало фестивалів і конкурсів, а поштовх їм дали саме «Вечори над Латорицею». На відкритті Степан Галябарда пообіцяв молодим конкурсантам, зокрема переможцям, що треки найцікавіших співаків він візьме з собою до Києва, аби ці виступи змогла почути вся Україна.
Після триденного конкурсного марафону і перед початком заключного гала-концерту (у прямому телеефірі «М-студіо»!), відбулась вельми корисна зустріч членів журі з молодими виконавцями, їхніми батьками та вчителями. Маститі музичні діячі ділилися своїми враженнями від виступів конкурсантів та вказали на характерні недоліки, які зустрічаються чи не на кожному подібному змаганні. Члени журі порекомендували присутнім звернути увагу на вокальне дихання, бо ж від неправильної постановки страждає якість співу. Не треба також полишати юних співаків дитинства, одяг і характер пісні повинні відповідати їхньому віку. Також ішлося про ситуацію в українському радіоефірі. Степан  Галябарда розповів, що Нацрада з питань теле- й радіомовлення розподіляє ефірні частоти, проте на конкурсах віддає превагу комерційним структурам з англо- та російськомовною музикою. Державному радіо ж залишаються «старі» діапазони. Передавачі «Проміня» на ФМ є лише в Київській та ще в кількох областях. Пан Степан зробив обґрунтоване припущення, що національні пріоритети України при цьому нехтуються, адже навіть законодавчо існує вимога про 50% український продукт! Проте Галябарда сподівається, що нинішня молодь зуміє з часом подолати ці негативні явища, які створили для них старші покоління.
На гала-концерті в урочистій обстановці головна переможниця змагання, Яна Сікомас (на фото), отримала Гран-Прі фестивалю. Перші місця у своїх вікових категоріях вибороли Даніела Якобчук (Чоп), Яна Островка (Чинадієво), Ірина Дружків (Тернопіль) та Ірина Білець (Перечин). Окрім цінних подарунків від організаторів фестивалю, від головного спонсора конкурсу онлайн-фірми «Тік-Так» вони отримали грошові чеки для придбання музичної апаратури.  

Олексій Філіппов, "Старий Замок "Паланок"
03 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини