Голова Закарпатської облради спілкувався із жителями Притисся

Згідно з графіком роботи облради, 30 вересня ц.р. було заплановано спільне засідання президії облради та Тячівської райради щодо виконання рішення 17 сесії облради від 12 червня 2008 р. (№ 601) „Про критичну ситуацію, що склалася на Солотвинському родовищі кам’яної солі та державному підприємстві стратегічного значення „Солотвинський солерудник“, і шляхи виходу з неї“, а також прийом громадян у с. Нижнє Селище Хустського району. З об’єктивних причин засідання перенесено на пізніший час.

Голова Закарпатської облради спілкувався із жителями Притисся

Тим не менше 30 вересня ц.р. свій робочий день голова обласної ради Михайло Кічковський провів у Хустському та Тячівському районах, де приймав громадян з особистих питань. Разом із тим керівник ради відвідав окремі соціальні заклади Потисся.
    Завітавши у Н.Селище, де сільським головою Василь Микулець, а населення нараховує 2,4 тисячі осіб та 800 дворогосподарств, Михайло Кічковський насамперед зустрівся з активом села та розглянув більше 20 заяв від громадян.
    У ході розмови представники територіальної громади порушували питання, які найбільше турбують сельчан. Серед таких – незадовільне виконання Закону про пільгове перевезення людей. Для людей, казали співрозмовники, було б набагато краще, якби пільги надавались у вигляді доповнення до пенсії. Тоді б усі були в однакових умовах. Адже, не секрет, що, приміром, літні жителі гірських сіл рідко користуються послугами авто перевізників. Проте поважні городяни їздять щодня.
    Йшлося також і про високу ціну вартості приватизації земельних наділів та про необхідність виділення землі під забудову для молодих сімей.
    Доймає громаду і проблема з питною водою. Та необхідні для побудови у селі хоча б двох бюветів. От з коштами на цю справу – проблема.
    Порушували селяни і питання термінового ремонту дороги загального користування ( Липча –Н.Селище), якою із присілків довозяться шкільним автобусом діти в сільський навчальний заклад. У даний час стан дороги – аварійний, а це несе в собі небезпеку для транспортування школярів.
    Голова облради з багатьох порушених громадянами проблем підписав потрібні доручення відповідним службам та установам нашого краю, а окремі з них – вирішив на місці.
]    Водночас нижнєселищани розповідали і про свої здобутки. Тут діє громадська організація „Закарпатська асоціація місцевого розвитку “, яку очолює Петро Пригара. За її сприяння були залучені кошти іноземних добродійників і побудовано водозабір та водогін протяжністю 2,5 км, який забезпечує всі об’єкти соціальної сфери села кришталево чистою водою. Та встановлено біотуалети для потреб середньої школи тощо.
Голова Закарпатської облради спілкувався із жителями ПритиссяПовідали люди й про те, що згадана Асоціація взяла приміщення сільського Будинку культури в оренду, відремонтувала його, привели в належний порядок. Сьогодні до послуг сільської молоді – Інтернет – клуб, безалкогольна кав’ярня, різні гуртки і, відповідно, цікаве, різноманітне дозвілля.
    – Обов’язково завітайте в нашу сироварню – рівних їй не те, що в області, в Україні знайти важко, – пропонували нижнєселищани.
    Голова облради так і зробив. Як повідомив власник сироварні Петро Пригара, збудована вона за кошти швейцарсьих та французьких спонсорів, обладнання та технології також із Швейцарії. Сам Петро Йосипович більше року стажувався у цій країні з вивчення технології виробництва сиру. Сьогодні тут трудиться 6 осіб, які нині у Нижньому Селищі виробляють три види сирів – „Хуст“, „Селиський“ і „Нарцис“. Більше 500 дворогосподарств сюди здає молоко, за що отримує чималі кошти своєчасно.
    Відвідав голова облради і ВАТ „ПКК – 240“ – одне з найпотужніших підприємств в області з виконання робіт з водорегулювання та протипаводкового захисту. За місяць колектив цього підприємства освоює коштів у межах 12 млн.грн.
    Голова правління Василь Попадинець інформував керівника ради про хід відновлювальних робіт, насамперед, у постраждалих від липневого паводка районах – Тячівському, Рахівському, Міжгірському. Як досвідчений керівник, заслужений будівельник України поділився своїм баченням щодо запобігання злощасної стихії.
    На Тячівщини Михайло Михайлович зустрівся з керівництвом району – головою райради Василем Кушілкою та головою райдержадміністрації Василем Йовдієм, з якими обговорили нагальні проблеми району. Після чого оглянули будівлю, яку придбано за кошти благодійної організації „Комітет меддопомоги Закарпаттю“ (КМДЗ), яка веде її реконструкцію, де заплановано розмістити Центр реабілітації для дітей - інвалідів. Роботи здійснюється за кошти пожертвувань громадян Швейцарії та Австрії. Заступник директора КМДЗ Олександр Пригара поскаржився на бюрократичну тяганину, яку доводиться долати, переконуючи посадовців у важливості цієї справи. Бо ж ідеться про особливу категорію дітей – інвалідів, яким минуло 16 років. Отут вони отримають затишок для проживання і можливості брати участь у посильній для них роботі, що додасть їм упевненості в собі та відчуття потрібності суспільству.
    У ході розмови Олександр Михайлович інформував керівника облради і про нагальну потребу щодо заміни існуючих вікон і дверей на теплозберігаючі, адже на носі – зима, а коштів не вистачає. З цього приводу М.Кічковський прийняв рішення звернутися до керівника краю Височіна (Чеська Республіка) з проханням допомогти у вирішенні цього питання, як це було зроблено для потреб шкіл Рахівського району.
    – Оскільки ми напередодні Дня людей похилого віку, який відзначає вся світова спільнота, – як підкреслив голова облради, – то сам Бог велів навідатися в один з найкращих Територіальних центрів нашого краю, що розташований на Тячівщини, і який для багатьох літніх закарпатців став другою рідною домівкою. Директор центру Микола Подвич розповів керівникам обласної та районної рад про здобутки та перспективи очолюваного ним закладу, а також запропонував оглянути умови проживання в ньому. Побачене приємно вразило. Тут проводить життя 20 осіб, по двоє в одній кімнаті, у кімнатах – телевізор. На кожному поверсі – душова, ванна тощо. Сюди, до речі, щоденно довозяться дітей – інвалідів із довколишніх сіл району, з якими працюють спеціалісти на тренажерах з метою їх реабілітації. Як розказав директор установи, серйозною проблемою залишається нестача транспорту для перевезення цієї категорії пацієнтів.
    М.Кічковський звернувся з відповідним дорученням на адресу Головного управління соцзахисту та праці ОДА, а також запропонував керівництву як району, так і установи розробити відповідні розрахунки з тим, аби на наступний бюджетний рік передбачити такі видатки.
    – А ще, – казали люди, – маємо фахове медичне обслуговування та хороше харчування.
    – Радує те, що органи місцевого самоврядування Хустського та Тячівського районів прагнуть зробити якнайбільше для того, аби громади зустрічали свій новий день з якомога меншою кількістю проблем та з більшим бажанням творити своє життя, життя самоврядної території, рідного краю. Труднощі, звичайно, є, але є і розуміння того, що Закарпаття – наша спільна домівка і її впорядкування й розвиток – справа всіх і кожного, зокрема, – підсумував М.Кічковський. – А це – половина успіху.

Анна Романенчук, сайт Закарпатської облради
03 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини