Закарпаття: Становлення комунального підприємства "Санаторій "Перлина Карпат" відбулося успішно

У п’ятницю, 26 вересня, згідно із планом роботи Закарпатської обласної ради на 2008 рік, рішенням президії обласної ради від 2 червня 2008 року, на базі комунального підприємства „Санаторій „Перлина Карпат“ відбувся виїзний День депутата обласної ради.

Закарпаття: Становлення комунального підприємства "Санаторій "Перлина Карпат" відбулося успішно

Для участі в його робот, окрім народних обранців, були запрошені голови районних рад, представники головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму, управління з питань майна комунальної власності ОДА.
      Порядок денний Дня депутата склало одне питання: „Про діяльність комунального підприємства „Санаторій „Перлина Карпат“. Отже, в полі зору депутатів було все: рівень матеріальної і лікувальної бази оздоровниці, хід реконструкції, ремонту приміщень і, навіть, умови проведення змістовного дозвілля для відпочиваючих. Адже два роки тому обласна рада, враховуючи рішення Чинадіївської селищної ради від 11 травня 2006 року „Про управління цілісним майном санаторію „Перлина Карпат“, власник якого невідомий ( с. Карпати, 43 Мукачівський район)“, прийняла оздоровницю, що фактично була безгоспною, у тимчасове управління.
     Наступним рішенням обласної ради від 14 вересня 2006 року було засновано обласне комунальне підприємство „Санаторій „Перлина Карпат“, а його директором призначено Степана Сікору. Для надання йому практичної допомоги та здійснення наглядових функцій за його службовими діями створено депутатську робочу групу на чолі з головою постійної комісії обласної ради з питань туризму та рекреації Василем Швардаком.
Закарпаття: Становлення комунального підприємства "Санаторій "Перлина Карпат" відбулося успішно  Перед керівником новоствореного комунального підприємства одним із головніших завдань постало: витримати натиск супротивників, які будь-якою ціною прагнули „приватизувати“ санаторій. Тим більше, що після розпаду колгоспів і „Закарпатколгоспздравниці“ не було оформлено ні паїв, нічого іншого. І в каламутній воді було чимало охочих спіймати золоту рибку – санаторій, балансова вартість якого навіть за найскромнішими оцінками – 5 млн дол., а з аукціону його можна продати щонайменше за 10 млн.дол. Довелось пройти цілу епопею судів, поки, нарешті, все стало на свої місця. За таких, справді екстремальних обставин, підприємство почало діяти, ставати на ноги.
     Отже, депутати обласної ради вирішили на власні очі побачити, як виконуються їх рішення щодо санаторію, що зроблено, що потрібно зробити і яка допомога необхідна для подальшого розвитку цього комунального підприємства.
     Звісно, розпочали із ознайомлення з матеріальною і лікувальною базами оздоровниці, яке провів заступник директора Олександр Скидан.
     Приємне враження справило побачене - продумане озеленення, яке чудово вписується у навколишній ландшафт, розмаїття квітів, доглянута паркова зона. Декого шокувало, що палити цигарки на всій території „Перлини Карпат“ суворо заборонено. Відпочиваючі охоче дотримуються цієї вимоги його директора. Сестра-господарка Олена Березіна провела ознайомчу екскурсію щодо умов проживання відпочиваючих у спальних корпусах. Господарство - чимале. Номерний фонд санаторію розрахований на 403 місця – від двомісних „люксів“ 1 і 2 категорії з усіма зручностями, в т. ч. і з кондиціонерами, до двомісних однокімнатних номерів „стандартів“.
     З широкими можливостями лікувального корпусу, де є все від різноманітних ванн, душів, соляної печери-аналога Солотвинських спелео-лікарень до кабінетів лікарів-спеціалістів – практично всіх напрямків. Водночас побачили депутати і хід ремонтних робіт. Адже не так просто приміщенням, доведеним ще у недалекому минулому до руйнування, надати європейського виду і якості.
     Багато зроблено за час діяльності КП і щодо сучасного облаштування їдальні, яка для зручності відпочиваючих розміщені на першому і другому поверхах головного корпусу.
     Після детального ознайомлення із ситуацією на місці, відбулася пленарна частина Дня депутата.
     Голова облради Михайло Кічковський у вступному слові, насамперед, подякував керівництву, фахівцям оздоровниці за надану можливість відкрито побачити зблизька, як мовиться, усі плюси і мінуси їх роботи, почути з перших уст працівників, відпочиваючих на що слід звернути увагу невідкладно і в перспективі як керівництву комунального підприємства, так і місцевій владі.
     - Я далекий від того, – наголосив Михайло Михайлович, – щоб побачене вважати зразком довершеності, досконалості. Зрештою, і самі господарі вважають, що не все на такому рівні, як цього хотілося б, і тому роботи з облаштування санаторію, як ми переконалися, тривають і ведуться досить інтенсивно. То ж, будьмо об’єктивними, є підстави говорити про певні позитивні зрушення, досягнення.
     До прикладу, за неповні два роки в капітальний ремонт та реконструкцію санаторію вкладено коштів на суму 1 млн. 583 тис. грн. На 860 тис.грн. закуплено сучасного медичного обладнання. Це дало можливість створити у закладі сучасну лікувально-діагностичну лабораторію, яка сьогодні не має аналога серед санаторно-курортних закладів нашого краю.
     Важливо, – відмітив голова обласної ради, – що комунальне підприємство „Санаторій „Перлина Карпат“ два роки поспіль працює прибутково. Торік ним сплачено 98 тис. грн. податку на прибуток. Не менше передбачається і цього року. За 8 місяців 2008 року до обласного бюджету від „Перлини Карпат“ уже надійшло 67 тис. грн.
     Висновок – один: період становлення цього комунального підприємства „Санаторій „Перлина Карпат“ - успішно відбувся. Для того, щоб досягнуті позитиви розвивалися стабільно, а допущені недоліки усувалися, потрібні і підтримка, і порада, і критичне, принципове слово. Вони й складуть рекомендації депутатів облради щодо подальшої діяльності та розвитку оздоровниці. Це важливо і тому, що аналогічне рішення про створення комунального підприємства було прийнято стосовно Музею лісу і сплаву, що на Міжгірщині. Я переконаний, і депутати, і територіальні громади не можуть змиритися із тим, що на їх території є занепадаючі аж до зруйнування об’єкти. Ми говоримо про надлишок робочої сили, створення нових робочих місць, а вирішити ці болючі проблеми можна й на місці. Відродження занепадаючих підприємств - це шлях поповнення дохідної частини місцевих бюджетів. Але здійснити це сповна – не завжди під силу самим сільським головам. Прецендент «Перлини Карпат» - яскравий приклад цього.
     Іще одне. Наше сьогоднішнє зібрання - ще одна із дієвих форм депутатського контролю за виконанням рішень облради.
     Звіт директора Степана Сікори був стислим, насиченим конкретними фактами. Насамперед, як про особливо наболіле, повідомив він, що, нарешті, Вищий господарський суд України по рішенню Чинадіївської селищної ради поставив крапку. Сьогодні наше підприємство, сказав він, - має акредитацію, ліцензію, всі документи, на підставі яких можна займатися санаторно-курортною діяльністю. Тобто, з 1 січня 2009 року воно працюватиме в повному обсязі.
     Господарську діяльність комунального підприємства Степан Сікора проілюстрував такими прикладами: середня зарплата працівників зросла удвічі – від 544 грн. до 1074 грн. У деякі місяця вона перевищувала 1200-1300 грн. Люди отримують премії, матеріальні допомоги, про що раніше не могло бути й мови.
     За два роки діяльності комунального підприємства вдалося за рахунок власних коштів капітально відремонтувати 56 спальних номерів, провести ремонт у ще 40 номерах. До кінця року буде відремонтовано весь перший поверх першого спального корпусу.
     Щодо лікувальних кабінетів. Вони – болюча точка. Хоч у цьому напрямку за два роки зроблено чимало. Зокрема, по- сучасному обладнано кабінет гідротерапії, ультрачервоної сауни, соляної кімнати, лазерної терапії. Закуплено обладнання для сучасної діагностичної лабораторії, в якій можна робити до двадцяти двох різних аналізів. Зважмо, що до цього у санаторії лабораторії не було взагалі.
     Турбуємося і про організацію змістовного дозвілля. Закуплено музичної апаратури на 86 тисяч грн. При санаторії діє студія звукозапису. У кожному номері – кабельне телебачення, 27 каналів. Один із них – суто – санаторний, де демонструються відео матеріали про лікувальні можливості оздоровниці, пізнавальні телематеріали про пам’ятки історії, культури нашого краю, його унікальну природу.
     За підтримки відділів культури Мукачівської РДА, Мукачівського міськвиконкому в оздоровниці систематично проводяться різноманітні культурно-мистецькі акції.
     З метою якнайповнішого вникнення в запити і побажання людей, тут систематично проводяться зустрічі керівників підприємства з відпочиваючими. Така турбота і увага дають позитивні результати. За два роки на 45 % зросла кількість відпочиваючих. Цьогоріч у „Перлині Карпат“ вже оздоровлено біля 2500 чол. ( в т. ч. 436 дітей).
     Серед проблемних питань Степан Сікора виділив заміну застарілого обладнання на кухні, що заплановано здійснити до квітня 2009 року, облаштування ванного відділення, коридорів, сходів, і, особливо, кімнати для відпочиваючих у другому корпусі, облагородження території.
     Є й проблема приємна – задовольнити попит бажаючих придбати путівку у наш санаторій, про який знають у всій Україні і за її межами. Це зобов’язує працювати краще, ефективніше.
     Виступаючи в обговоренні винесеного в порядок денний питання, Василь Швардак звернув увагу на те, що в питаннях ремонту дещо неправильно розставлено акценти. На його думку, першочергово слід капітально відремонтувати і обладнати кабінети лікарів. Адже там починається і завершується перебування відпочиваючих у санаторії. Він висловив ряд пропозицій щодо поліпшення якості лікування і перебування людей у санаторії. Звернув увагу на необхідність звітування його керівництва перед обласною радою, управлінням майном комунальної власності ОДА, погоджувати з ними кошториси витрат на проведення ремонтних та інших робіт. Вертикальна підпорядкованість і звітність дала б можливість розглянути питання щодо виділення матеріальної підтримки для розвитку закладу.
     Цю думку підтримав і депутат облради Євген Жупан. Він підкреслив, що санаторію необхідна допомога і підтримка, бо тільки таким чином він матиме змогу заробляти на себе не в далекій перспективі, а значно раніше.
     Депутат Іван Качур вважає за доцільне запровадити щоквартальне інформування обласної ради про стан справ на її комунальному підприємстві. Слід також розробити чіткий фінансовий план його діяльності, тому і не буде проблемно вирішувати, що ремонтувати спочатку – кабінети лікарів чи палати для відпочиваючих.
Закарпаття: Становлення комунального підприємства "Санаторій "Перлина Карпат" відбулося успішно_1Підтримати „Перлину Карпат“ закликала і депутат обласної ради Галина Гороховська, висловивши думку про доцільність закріплення постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я за санаторієм. Це дало б можливість ефективніше запроваджувати сучасні досягнення медицини відповідно до його профілю.
     В обговоренні питання, крім депутатів облради, взяли також участь і голова Виноградівської районної ради Олег Любімов, голова Іршавської райради Петро Станко та інші. Висловлено ряд пропозицій, думок про те, як підприємству працювати краще. В цілому всі зійшлися на тому, що комунальне підприємство „Санаторій „Перлина Карпат“ діє, і у нього є перспектива на майбутнє. Тому підтримати його не лише доцільно, а й необхідно.
     Підбиваючи підсумки виїзного Дня депутата, Михайло Кічковський наголосив на тому, що можливості, незадіяні резерви комунальних господарств області, і зокрема, „Перлини Карпат“, слід використовувати максимально, звісно, неухильно дотримуючись при цьому чинного законодавства. Це стосується кожної територіальної громади. Адже добре налагоджена діяльність комунальних підприємств – надійний резерв для того, щоб допомагати людям вирішувати важливі питання соціального розвитку населених пунктів. Він висловив упевненість, що ухвалені учасниками Дня депутата Рекомендації сприятимуть керівництву КП „Санаторій „Перлина Карпат“ удосконалювати стиль і методи своєї роботи у всіх параметрах виробничої і лікувальної діяльності.
     День депутата облради завершився мажорно, невеликим, але напрочуд цікавим виступом вокально-інструментального гурту „Перлина Карпат“, який до речі, створений за минулі два роки.

Анна Романенчук, Ірина Звонар, сайт Закарпатської облради
30 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини