Підлітковий вік у розвитку дитини - найважчий...

Саме в 14-17 років, відбувається становлення характеру, формування життєвих принципів. І дуже часто підлітки підпадають у цей період під вплив вулиці та не зовсім законослухняних однолітків чи старших приятелів. А звідси -- й коріння підліткової злочинності, розуміння поняття “важкі діти”.

Аби зарадити цьому,  дорослим слід більше спілкуватися  з дитиною,  виховувати її власним прикладом, закладаючи поняття людяності, добра та справедливості. Бо якщо дитиною не займаються батьки, нею неодмінно “займеться” вулиця, а як наслідок -- міліція. Завдання ж правоохоронців -- профілактика підліткової злочинності, навернення наших синів та доньок, так би мовити, на путь істинний. Доки ще не пізно...
Цього тижня закарпатські правоохоронці провели одну з таких профілактичних акцій. Відділи кримінальної міліції у справах дітей та зв’язків із громадськістю УМВС організували для групи “проблемних” дітей з ужгородського ліцею (колишнє ПТУ-19) незвичну екскурсію. Хлопці завітали в дислокований на вул. Айвазовського в Ужгороді батальйон внутрішніх військ МВС України (командир батальйону -- підполковник Олександр Демчук). Аби відчути бодай на один день на собі всі принади та тягарі служби...
Перед початком екскурсії  у військову частину перед підлітками виступив начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей УМВС підполковник міліції Степан Олаг, який ознайомив присутніх із програмою кількагодинного перебування в батальйоні внутрішніх військ. Відтак про історію внутрішніх військ загалом та ужгородського батальйону зокрема розповів заступник командира з виховної роботи майор Олександр Глущенко. Виявляється, родоначальником внутрішніх військ вважають самого царя Петра Першого.
Бійці внутрішніх військ, які є бойовим структурним підрозділом Міністерства внутрішніх справ України, задіюються при масових правопорушеннях, до патрулювання вулиць, охорони та конвоювання підсудних та ув’язнених тощо. Солдати та офіцери цього підрозділу повинні постійно тренуватися, аби бути у відмінній фізичній формі.
Особливий інтерес у підлітків викликала екскурсія на плац, де їм було продемонстровано зразки сучасної бойової зброї, якою користуються “вевешники”. Старшина патрульної роти старший прапорщик Сергій Хода, зокрема, продемонстрував присутнім знаменитий автомат Калашникова у різноманітних модифікаціях, аналогічний кулемет, ручний гранатомет, знамениту снайперську гвинтівку Драгунова (СВД), гранату РГД-5 та інші зразки зброї. Хлопці, мабуть, вперше в житті, тримали в руках бойові «стволи».  Навіть більше,  стріляли з пістолета Макарова, переробленого під тренувальну стрільбу на спеціальному тренажері!
Далі була екскурсія в розплідник службових собак. Хлопці мали нагоду посидіти у справжніх міліцейських “бобіку” та вантажівці для перевезення засуджених (так званий “автозак”). Дай Боже, аби їх туди ніколи в житті не садили...
Перед тим, як пообідати смачною солдатською кашею, заступник командира батальйону майор Сергій Яворський запропонував хлопцям продемонструвати їхні фізичні якості на турнікеті, брусах та трохи “покачати” м’язи живота. Аби, як мовиться, нагуляти апетит. На цьому кількагодинна екскурсія ліцеїстів завершилася. А ми поцікавилися враженнями в її учасників.

-- Вважаю, що мета нинішньої екскурсії досягнута, -- зауважує майор Олександр Глущенко. -- Діти одержали певні знання, побачили, що таке справжня військова частина, чим займаються бійці внутрішніх військ. Це не перша така екскурсія у нашу військову частину. Ми тісно взаємодіємо у плані військово-патріотичного виховання дітей зі школою села Сторожниці Ужгородського району.
-- Ми запросили на цю екскурсію дітей віком 10-16 років, які мають проблеми з дисципліною, перебувають на міліцейському обліку, батьки яких притягалися до відповідальності за неналежне виховання своїх дітей, -- розповідає оперуповноважений ВКМСД УМВС Андрій Курта.  -- З цією категорією “важких” підлітків ми проводимо постійну профілактичну роботу. Нині от завітали з групою учнів технічного ліцею в батальйон внутрішніх військ. Гадаю, що дітям було тут цікаво. Сподіватимемося,  що екскурсія піде їм на користь, вплине на їхню поведінку в навчальному закладі, вдома тощо. І в майбутньому проводитимемо аналогічні екскурсії з метою недопущення правопорушень та злочинів серед дітей та підлітків.  
-- Нинішня екскурсія мені дуже сподобалася, бо давно вже мріяв побувати в армії! -- ділиться враженнями 16-річний ліцеїст Михайло. -- Усе було чудово, про це всі наші хлопці говорять. Найбільше мені сподобалася екскурсія в казарму, а також зброя, яку нам продемонстрували. Цікаво було й постріляти з пістолета, потримати в руках справжній автомат! На турнікеті та брусах я відтягувався  по 20 разів. Тренуюся вже кілька років, рік займався важкою атлетикою. Тож до армії, гадаю,  готовий...
Діти розійшлися по домівках задоволеними, а міліціонери пообіцяли проводити подібні екскурсії й далі. На черзі -- інша група “проблемних” підлітків.

Володимир ПАВЛЮХ, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області
26 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини