Традиції доброчинності живі

За оприлюдненими даними на позачерговій сесії Верховної Ради 6-го скликання, липневий паводок 2008 р. в Україні, який охопив низку областей, експерти охарактеризували як катастрофічний. Такої руйнівної стихії впродовж 200 років у нашій державі не було. Загинуло 30 осіб. Підтоплено 767 населених пунктів, пошкоджено 553 автомости, 728 пішохідних мостів, розмито 660 км автодоріг у чотирьох областях України, знеструмлено 349 населених пунктів.

 То ж, зібравшись у головній сесійній залі України, парламентарі ухвалили законопроект про затвердження Указу Президента „Про оголошення окремих територій Вінницької, Івано–Франківської, Закарпатської, Львівської, Тернопільської та Чернівецької областей зонами надзвичайної екологічної ситуації“. Указ передбачав забезпечення жителів зони , що постраждали від паводку, предметами першої необхідності, медичною допомогою, житлом. Оскільки за попередніми урядовими підрахунками збитки від липневої стихії склали 3-4 млрд. грн.., то без громадської допомоги обійтися не можливо.

У свідки покличмо совість

У Закарпатській області стихія спустошила 27 населених пунктів, 2443 дворогосподарства, 1307 будинків, 3655 га сільгоспугідь, зруйнувала 18 будинків, 107 мостів, 3,5 км берегоукріплень, 15 км автодоріг тощо. Відселено 775 осіб.
     30 липня ц. р. відбулася позачергова 19 сесія облради У скликання, на якій депутати заслухали інформацію заступника голови ОДА Віктора Лукечі, начальника головного управління МНС України в Закарпатській області В.Бодака, начальника Служби автодоріг в Закарпатській області Василя Марковича, начальника Закарпатського обласного виробничого управління з меліорації і водного господарства Віктора Чіпака. В обговоренні проекту депутати взяли якнайактивнішу участь, сприйнявши трагедію як особисте горе. Серед них – Олексій Пристая, Іван Качур, Іван Гецянин, Микола Рішко, Василь Лінтур, Анатолій Колібаба, Іван Палешник, які були однодумцями: всі зусилля необхідно направити на ліквідацію наслідків стихії. Рішення „Про надзвичайну ситуацію природного характеру, яка склалася в Закарпатській області внаслідок повені 23-27 липня 2008 р., та невідкладні заходи щодо її ліквідації“ було ухвалено одноголосно. А Василь Дряшкаба вніс пропозицію рекомендувати органам виконавчої влади та місцевого самоврядування області організувати збір і транспортування гуманітарної допомоги продуктами харчування для найбільш постраждалих районів Івано-Франківської та Чернівецької областей. Також було прийняте рішення „Про внесення змін до рішення обласної ради від 12 січня 2008 року № 461 „Про обласний бюджет на 2008 рік“ (зі змінами від 12 березня, 23 травня, 25 липня 2008 року)“, яким збільшується обсяг коштів резервного фонду обласного бюджету для фінансування видатків, пов’язаних з ліквідацією наслідків стихійного лиха.
     На завершення пленарного засідання голова обласної ради М.Кічковський звернувся до депутатів усіх рівнів краю, а таких – понад 7,3 тисячі чоловік, з проханням підтримати ініціативу виконавчого апарату облради, який першим відгукнувся на людську біду, перерахувавши свій одноденний заробіток на рахунок одинокої пенсіонерки села Лазещина Рахівського району Олени Звіздарюк. Він так само закликав усіх небайдужих до долі людей, що опинилися наодинці із стихією, підкласти плече, бо саме в такі хвилини потрібна дружня допомога як повітря.
     Зі свого боку керівник облради видав відповідне розпорядження, яким закріпив себе та своїх заступників – Михайла Мартина і Василя Брензовича за потерпілими районами для надання практичної допомоги з питань ліквідації наслідків паводку та направив листа головам обласних рад України з проханням винайти можливість надати допомогу постраждалим мешканцям нашого краю.

Справжні друзі пізнаються в біді

     Більшість депутатського корпусу області справді пройнялися чужою бідою. Так, свій одноденний заробіток тут же перерахували депутати облради Олексій Пристая, Мирослав Брецко, Мирослава Каламуняк, Михайло Кічковський, Михайло Мартин, Василь Брензович, Ільдико Орос, Володимир Смоланка, Василь Ковач, Михайло Попович, Олександр Яцканич, Володимир Вашко та ін. А очолювані депутатами обласної ради підприємства, зокрема, Андрієм Андрієвим, Олексієм Баранюком, Василем Гурзаном, Іваном Йовбаком, Віктором Трикуром, Юрієм Тягуром переказали потерпілим значну суму коштів.
     Депутат Юрій Дупко разом з іншими членами Демократичної партії угорців сприяв у надходженні для потерпілих краян гуманітарної допомоги з сусідньої Угорщини. Василь Швардак спомагав у відновленні водогону с.Кваси Рахівського району. Василь Дряшкаба, крім перерахованого одноденного заробітку, особисто вділив продуктовий набір мешканцям Верховинського району Івано-Франківської області.
     Не стали осторонь і районні ради області. До прикладу, Виноградівська, Свалявська, Мукачівська, Воловецька, Ужгородська райради на своїх сесіях прийняли рішення виділити потерпілим районам на ліквідацію наслідків стихійного лиха по 50 тис. грн., Перечинська та Берегівська – на ліквідацію стихійного лиха та для надання матеріальної допомоги потерпілим переказали 200 тис грн. Рахівському району, у т. ч. і на будівництво житлового будинку 150 тис грн., Іршавська райрада – по 50 тис грн. Тячівському та Рахівському районам.
     Крім того, з ініціативи та безпосередньої участі депутата Виноградівської районної ради Василя Пінцейша організовано гуманітарну допомогу (взуття та одяг) з Угорщини й Чехії для пацієнтів Територіального центру обслуговування пенсіонерів й одиноких непрацездатних громадян при управлінні праці та соціального захисту населення Рахівської РДА. На адресу цього центру надійшла і грошова допомога від Генерального консульства України в Словацькій Республіці в сумі 14067 грн. та продукти харчування.
     Чимало й інших доброчинців зголосилось допомогти потерпілим жителям закарпатської Гуцульщини, переказавши грошову допомогу в сумі 8177 грн., у т.ч. Ківерцівська райрада Волинської області, з якою співпрацює Рахівська райрада в рамках добросусідства, - 2977 грн., Державна інспекція з карантину рослин по Закарпатській області – 2700 грн., громадянка Хусалімової Л.В. – 2500 грн. Отримали грошову допомогу і місцеві ради району: Ясінянська селищна – від Пенсійного фонду України 58934 грн; Костилівська сільська – від Хотівської сільради Київської області 7770 грн; Діловецька сільська – від районного управлінь Пенсійного фонду України в Закарпатській області 9318 грн; Лужанська сільська – від Луганського Червоного Хреста 10000 грн; Великобичківська селищна рада – від Луганського Червоного Хреста 30000 грн.
     У рамках Угоди між Закарпатською областю та краєм Височіна (Чеська Республіка) наші партнери виявили добру ініціативу щодо поліпшення умов для навчального процесу у школах Рахівщини. Для забезпечення належного фінансування проекту створено благодійний фонд «Віза» (Височіна-Закарпаття), куди чеська сторона виділила 4,7 млн. чеських крон. Завдяки цьому стало можливим запровадження теплозберігаючих технологій у школах села Лазещина, що найбільше потерпіло від повені, та села Стримба.
     Колектив Хмельницької обласної ради переказав свій одноденний заробіток у фонд допомоги потерпілим від повені та зголосився прийняти для відпочинку і оздоровлення дітей з постраждалих територій, про що повідомив Михайла Кічковського у листі очільник згаданої облради Іван Гладуняк.
     Рішенням ХХІІ сесії Хустської районної ради (від 8 серпня 2008 р.) було виділено кошти в сумі 50 тис. грн. на відновлення житла сім’ї Олени Тулайдан, яка мешкає в селищі Ясиня.
     У свою чергу депутати Рахівської райради та територіальні громади сіл і селищ надали благодійну допомогу (продуктами харчування) Верховинському району Івано-Франківської області.
     Квасівською сільрадаю Берегівського району було організовано збір та доставка гуманітарної допомоги, яку відтак відправили на Івано-Франківщину, з якою Закарпаття підписало Угоду регіонального розвитку співпраці між двома добросусідськими областями. До речі, сюди направило допомогу і діаконічне відділення Закарпатської реформаторської церкви.
     Тячівський район отримав біля 250 тис. грн. з бюджетів 5 районів нашої області, 50 тис грн. – з м. Буча Київської області. Із резервного фонду державного бюджету були виділені кошти на виплату матеріальної допомоги постраждалим громадянам на відбудову житлово-комунального господарства. Надійшла гуманітарна допомога жителям Тячівщини і від Товариства Червоного Хреста у вигляді миючих та гігієнічних засобів, а також питної води.
     На спеціальний рахунок переказані благодійні внески і для потреб потерпілих від стихії жителів Міжгірщини в сумі 372935,0 грн.
     Таким чином, як зазначив Михайло Михайлович, народна мудрість про те, що справжні друзі пізнаються в біді, підтверджується у нашому краї щодня. Таку традицію успадкували ми від батьків і тільки своїми гуманними вчинками збережемо і передамо її своїм дітям.

Анна Романенчук, сайт Закарпатської облради
26 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини