Депутати розповіли про ситуацію, що склалася в Ужгородській міській раді

У понеділок, 2 жовтня, з журналістами закарпатських ЗМІ зустрілися депутати Ужгородської міської ради, члени фракції «Наша Україна» Олег Диба, Василь Равлик та Іштван Цап.

Депутати розповіли про ситуацію, що склалася в Ужгородській міській радіПриводом для прес-конференції, за їхніми словами, стало свавілля міської влади та систематичне порушення прав депутатів. Депутати прокоментували хід останньої сесії міськради та конфліктну ситуацію, що склалася.

Так, Олег Диба повідомив, що депутати фракції «Наша Україна», оскільки вони не складають більшість у раді, взяли на себе функцію контролю за діями міської влади. Аби не розпорошувати свої сили, а значить – і можливості впливати на ситуацію, фракція „Наша Україна”, за словами О. Диби, вирішила сконцентрувати свою увагу на „больовій точці” будь-якої влади – питаннях виділення землі. І всією командою увійшла до складу земельної комісії. При цьому, наголошують „нашоукраїнці”, вони свідомо не претендували на керівництво у цій комісії, в якій навіть не складають більшість. Жорсткий „нашоукраїнський” контроль, стверджує депутат, не влаштовує міського голову. З ініціативи Сергія Ратушняка частина земельних питань останнім часом з невідомих причин вирішуються узагалі в обхід земельної комісії, що суперечить закону. Мер, за словами депутатів, пробував провести деякі земельні питання через підконтрольну йому більшість міськради, для чого навіть видав відповідне доручення розглядати земельні питання всім складом міськради, а не профільною комісією. Однак депутатський корпус це доручення відхилив.

Депутати повідомили журналістам, що міський голова відмовляється надавати їм інформацію про хід голосування, на депутатські звернення з конкретних відповідає «відписками». Наприклад, на письмове звернення з проханням надати копії документів, на підставі яких зроблено спробу передати майже 3 гектари міської землі нікому невідомому підприємцю, Сергій Ратушняк двічі наклав візу „відмовити”, що є надзвичайно серйозним, аж до кримінальної відповідальності, порушенням чинного законодавства. На інше ж звернення, з проханням дати відповідь, на якій підставі одна з фірм вирубує дерева та знищує дитячий волейбольний майданчик (як виявилося пізніше, самозахопивши земельну ділянку), мер просить «конкретизувати, у зв’язку з виконанням яких саме депутатських повноважень» депутатам потрібні такі документи.

Василь Равлик навів ряд документально підтверджених прикладів порушення міською владою закону, зокрема в питанні виділення землі. Він також повідомив, що сесії скликають спонтанно, а з деякими проектами рішень депутати ознайомлюються не за 10 днів, а зранку перед самим голосуванням. Крім того, мер постійно відхиляє пропозиції депутатів щодо проведення відкритих аукціонів з продажу землі. А першим же рішенням міської ради щодо землі стало виділення ділянки дружині мера, причому це питання було внесене в один проект рішення з питанням виділення землі під спорудження будинку для ужгородських еменесників. Наступним стало питання про виділення вже згаданих 3 гектарів приватному підприємцю, хоча депутати продовжують наполягати на продажі цієї ділянки на відкритому аукціоні, внаслідок чого бюджет Ужгорода отримав би не менше 5 млн. грн., стверджують депутати. Вони також закликають мера винести на громадське обговорення резонансне питання забудови площі Народної і пов’язане з ним питання перенесення пам’ятника Тарасові Шевченку, однак міський голова, за їхніми словами, наполегливо лобіює передачу цієї землі під спорудження банку та не реагує на пропозиції депутатів, які вже двічі відхиляли запропонований ним проект рішення. Представникам опозиційних фракцій навіть не дають змоги висловитися на сесії ради, що є грубим порушенням закону. Ще однією земельною ініціативою Сергія Ратушняка стала легітимізація вже згаданого самозахоплення земельної ділянки біля супермаркету „Велика Кишеня”. Коментує Василь Равлик: «Для цьоого мер на нещодавній сесії не посоромився навіть спеціально „висмикнути” це питання з цілісного проекту рішення з земельних питань, проігнорувавши той факт, що профільна комісія пропонувала відправити це питання на до вивчення».

Депутати також обурені тим, що відхиляючи вже проголосовані питання, лобіюючи власні інтереси, мер вдається до «відвертого хамства», позбавляючи депутатів права голосу і можливості брати участь в обговоренні питань, внесених до порядку денного. Олег Диба також повідомив, що вже подав заяву до суду про порушення його депутатських прав.

«Ми прагнемо прозорості рішень, — стверджує депутат, — адже міська громада має право знати, що відбувається в місті».

Іштван Цап повідомив, що наразі 3500 ужгородців по декілька років стоять в черзі на отримання ділянки для індивідуальної забудови. Натомість окремі депутати з партійної фракції Сергія Ратушняка проштовхують позачергове отримання землі деякими „привілейованими” особами. Так одній громадянці вони „дали добро” на виділення ділянки під забудову мало не в той самий день, коли було подано відповідну заяву, знехтувавши 3500 мешканцями міста, котрі стоять в „земельній” черзі, і в обхід розгляду цього питання на земельній комісії. При цьому члени земельної комісії виявили, що протоколів засідань відповідних комісій узагалі не існує.
Цікавили журналістів і питання підготовки міста до осінньо-зимового періоду. Депутати звернули увагу на те, що і ця тема реалізовується міською владою в закритому режимі. Міськрада за пропозицією мера виділила понад 2 мільйони гривень на потреби комунального підприємства „Ужгородські енергетичні системи”, яке „опікується” спорудженням нових котелень в Ужгороді, однак жодної інформації про використання цих коштів депутатам отримати не вдається. Ні під час голосування за виділення коштів, ані дотепер депутатам не показали жодної програми чи хоча б просто розрахунків фахівців, які б підтверджували прорахованість таких дій влади.

«Не слід забувати, що нові котельні обслуговуватимуть тільки незначну у процентному відношенні частину ужгородських помешкань. Тоді як забезпеченням постачання тепла до більшості помешкань ужгородців, добре це, чи погано, продовжує займатися збанкрутіле „Ужгородтеплокомуненерго”. Проте у цьому випадку міська влада чомусь „забула” передбачити у бюджеті виділення нею ж узгоджених з цим підприємством 2 мільйонів (при потребі – 4 мільйони) гривень на підготовку теплогенеруючих потужностей і мереж до зими. І тільки під тиском депутатів ці кошти були передбачені при внесенні змін до бюджету», — розповів Олег Диба.

Щодо наболілого питання прибирання сміття в Ужгороді, депутати повідомили, що погодилися підтримати мера у наданні затребуваного ним 1 мільйона гривень на потреби комунального підприємства «Уж». Однак, як виявилося, на момент виділення коштів саме підприємство створене ще не було. Як і в попередньому випадку, не було представлено програмного (чи просто фахового) обґрунтування необхідності виділення саме такої суми грошей. «Нині прибиранням сміття в Ужгороді займаються вже 5 підприємств, а куди пішли виділені на КП ”Уж” кошти і дотепер залишається загадкою: команда Сергія Ратушняка не бажає звітувати щодо цього питання», — каже О. Диба. Мер проігнорував ініціативу депутатів-«нашоукраїнців» скликання спеціального сесійного засідання, присвяченого цим темам.

Гарантією недопущення зловживань в діяльності міської влади могло б стати забезпечення висвітлення її дій.

Саме тому депутати від „Нашої України” пообіцяли зробити свої прес-конференції постійними, а журналістів запросили висвітлювати перебіг всіх сесійних засіданнях і брати участь у роботі земельної комісії міськради.

Насамкінець, депутати запевнили, що намагатимуться протидіяти незаконності рішень міської влади усім набором засобів, передбачених чинним законодавством
Ужгородський прес-клуб
04 жовтня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини