Василь Кий: "Ліс — зелене золото Ужгородщини"

Напередодні професійного свята лісівників вже традиційно зустрічаємося з людьми цієї прекрасної професії. Нині наша розмова з в.о. директора ДП «Ужгородський лісгосп» Василем Києм. Василь Васильович працює на цьому підприємстві з 1977 року, відразу після закінчення Львівського лісотехнічного інституту, починав помічником майстра.

Василь Кий: "Ліс — зелене золото Ужгородщини"

- Пане Василю, ви були, так би мовити, біля джерел зародження ведення лісового господарства на умовах договорів підряду із спеціалізованими фірмами державної чи приватної власності. Як це починалося і чи виправдало ваші наді)?
-  Розпад СРСР, здобуття Україною незалежності поставило всіх, в тому числі і наш колектив, перед необхідністю працювати в невідомих тоді ще нам ринкових умовах. У той час вже були порушені існуючі роками виробничі, господарські, економічні, фінансові та інші зв'язки.
Відсутність в лісгоспі основних засобів виробництва (вони залишилися в лісокомбінаті при розподілі майна), наявність обмеженого лісосічного фонду (3,6 тисячі кубометрів головного користування), обмежене державне фінансування (в межах 18 %) лісогосподарських заходів поставило лісгосп перед фактом: бути лісгоспу чи не бути.
І тоді було прийняте рішення організувати роботу по веденню лісового господарства на умовах договорів підряду з фірмами різної форми власності. Основним організатором і натхненником цієї справи був і є Іван Костів.
Питаєте, чи був ефект від нововведення? Посудіть самі. Нова організація праці дозволила підняти рівень заробітної плати працюючих, зменшити витрати на виробництво, скоротити адміністративний персонал і врешті-решт вести лісове господарство, на рівні світових стандартів.
Тринадцятирічний досвід роботи, підсумки діяльності лісгоспу підтвердили, що це було і залишається єдиноправиль-ним рішенням проблеми.
- В області працює Швейцарсько-український проект розвитку лісового господарства «FORZA». Ви долучилися до нього?
- Звичайно, ми були активними учасниками робочої групи по розробці рекомендацій щодо стратегії та механізму залучення суб'єктів господарської діяльності до виконання лісогосподарських заходів. Наш досвід було підтримано і рекомендації розіслані по всій Україні. Міжнародною Лісовою наглядною радою FSC в 2005 році лісгоспу видано міжнародний сертифікат, який підтверджує відповідність ведення лісового господарства міжнародним стандартам.
-  Розкажіть, будь ласка, з якими здобутками ваш колектив зустрічає свято...
-  Приємно, що результати праці нашого підприємства непогані. У цьому році виконано лісовідновлювальних робіт на площі 37,7 га, з них посаджено лісу на 22,5 га, природне відновлення - 11,7 га. Доповнено лісові культури ра площі 44,8 га, проведено догляд за лісовими культурами на 152, 6 га, рубок догляду за лісом -. на 81,3 га, в тому числі рубок догляду в молодняках - 30,1 га.
За 8 місяців цього року заготовлено 12,7 тисячі кубометрів лісопродукції. Реалізовано її на 2703,4 тисячі гривень, що значно більше, ніж минулого року.
У ведення лісового господарства вкладено 2 мільйони 751 тисячу гривень, з яких державні кошти склали лише 21%, решта - власні кошти підприємства. До державного бюджету та цільових фондів сплачено 1 мільйон 477,1 тисячі гривень податків, що на 40,5% більше, ніж минулого року. Ось так і господарюємо.
-  А яка зарплата у ваших працівників?
-  Середньомісячна заробітна плата штатного працівника в еквіваленті повної зайнятості за 8 місяців склала 1354 гривні, що становить 124,6 % до відповідного періоду минулого року.
- Пане Василю, у вас і у ваших працівників дуже благородна професія, адже ліси, які ви доглядаєте, вирощуєте - це легені планети. Як би ви коротко характеризували основні завдання вашого підприємства?
- Кажу відразу, що коротко зробити це не вдасться, бо завдання об'ємні і їх багато. Я лише назву найважливіші. Це -охорона і захист лісів, тваринного світу від браконьєрів, хижацького вирубування та знищення дерев.
Треба нам всім, в тому числі і засобам масової інформації, посилити виховну роботу серед громадськості по охороні лісу. Мало пишуть в газетах про шкільні лісництва.
Що стосується нас, лісівників, то мусимо поліпшувати ведення лісонасіннєвої справи, розсадницького господарства, збереження генофонду та реліктових насаджень.
-  Знаєте, приємно здивувала наявність комп'ютерів у лісництвах...
- А дивуватися нічого, це вимога часу. У наступному році плануємо повністю перейти на відведення лісосік із застосуванням електронної вилки, комп'ютерно-супутникового зв'язку та електронної обробки матеріалів відводу. Це дасть можливість проводити на більш високому рівні таксацію лісосік, оперативніше та якісніше проводити самі відводи дерево-станів у рубки, за рахунок чого з'явиться можливість вишукувати додаткові кошти і вкласти їх у розвиток лісового господарства, підняти заробітну плату працівникам, більш повно вирішувати соціальні потреби колективу.
У кожному з наших лісництв вже є комп'ютери. З квітня цього року ми почали вводити в бухгалтерський облік спеціальну програму ведення обліку І-С. Частково вона вже працює, зараз доводимо її до пуття.
Ми поставили перед собою завдання запровадити електронну пошту в кожному лісництві. «Піонером» в цій справі є Великодоброньське лісництво, а саме помічник лісничого Валентин Геккер (лісничий Володимир Войтович).
Я назвав лише частку з наших завдань, їх багато, є над чим працювати. І є, слава Богу, кому.
-  Що б ви побажали працівникам лісгоспу з нагоди свята?
- Я від щирого серця вітаю всіх наших працівників, наших пенсіонерів, ветеранів лісової галузі з нашим професійним святом - Днем працівника лісового господарства. Бажаю всім міцного здоров'я, подальших успіхів у праці, злагоди й достатку в родині. Нехай ніколи у наших серцях не згасає любов до зеленого золота нашого краю.

22 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини