На Закарпатті вандали "розважались" на кладовищах Сваляви та Виноградівщини

У культурі будь-якого народу пам’ять про померлих предків – це святе. Про покійних прийнято або говорити тільки добре, або не говорити нічого. А порушувати спокій померлих на кладовищах здавна вважалося останньою справою. Та для окремих громадян такі віками установлені неписані правила – давно не указ.

На Закарпатті вандали "розважались" на кладовищах Сваляви та Виноградівщини

 Тож не дивно, що дедалі частіше трапляються випадки вандалізму на цвинтарях, нерідко громадяни, відвідуючи могили своїх померлих родичів,  зауважують, що зникають глечики для квітів і навіть самі квіти. Здавалося б, не так давно газета «Відомості міліції» писала про розгул п’яних молодих людей на сільському кладовищі в с.Есень Ужгородського району  («ВМ» від 23 лютого 2008 р. «Дикі танці на сільському кладовищі»), про акт вандалізму у с.  Підвиноградів  на Виноградівщині  («ВМ» від 10 травня 2008 р. «П’яний шабаш на сільському цвинтарі»), як знову  -- подібні трафунки, до того ж, сталися вони з різницею у кілька днів.
Спершу постраждало єврейське кладовище у Сваляві. Хто бував у цьому містечку, то знає, що свалявська єврейська община добре дбає про пам’ятки своєї культури, шанує пам’ять про своїх предків. Тому кладовище завжди доглянуте. Довкола воно обнесене кам’яним муром, а проникнути туди можна лише через невеличку каплицю, де зазвичай чатує сторож. У суботу, яка  для євреїв, як відомо, святий день, сторожа тут не було. Не працював він і в неділю. Коли охоронник прийшов у понеділок на роботу, то аж остовпів від побаченого – хтось поглумився над могилами. Чимало надгробних плит були зруйновані повністю або частково пошкоджені. Загалом сторож нарахував 11 сплюндрованих пам’ятників. Про цей дикий випадок чоловік повідомив керівникам єврейського товариства у Сваляві та місцевим правоохоронцям.
На Закарпатті вандали "розважались" на кладовищах Сваляви та ВиноградівщиниТакого у районі не було понад десять років. Тож на місце пригоди відразу виїхала слідчо-оперативна група, у складі якої були начальник райвідділу УМВС полковник Василь Сверлович, два його заступники капітан Рубен Рубенян і підполковник Михайло Шелеп, інші оперативні працівники цього підрозділу міліції, а також експерт-криміналіст і кінолог із службовим собакою. Оскільки протягом кількох останніх днів йшов дощ, то сліди на цвинтарі добряче розмило. Щоправда, один відбиток вдалося таки зняти. Негода ускладнювала і роботу кінолога – собака, хоча й взяв слід, проте довів правоохоронців тільки до сторожки, а потім до річки.  Почалася звична рутина міліцейська робота: здійснення подворових обходів, перевірка так званого підоблікового елементу, розважальних і торговельних закладів, опитування очевидців тощо. Усі ці заходи незабаром дали потрібний результат. Зокрема, з’ясувалося, що у суботу в урочищі Кут біля річки гуляла група молодих людей. П’ятеро з них  ввечері пішли по домівках, а два молодики ще залишилися. 
Як стане відомо пізніше, саме ці приятелі вчинили наругу над пам’ятниками. Вочевидь, чимала доза випитого спиртного зіграла з ними злий жарт. Розігріті, вони подалися у бік єврейського кладовища, шукаючи якихось пригод. Зауваживши, що сторожка порожня, старший з молодиків, 32-річний свалявець, до речі, колишній військовий, користуючись високим зростом і спортивною статурою, легко перемахнув через кам’яну огорожу.  Його прикладом скористався і молодший, 19-річний приятель. Що саме  підштовхнуло молодиків до такого вчинку, достеменно не відомо. Скоріш за все їхній розум задурманив алкоголь. Правда, прийшовши додому, колишній військовослужбовець, незважаючи на свій «розслаблений» стан, не забув «потурбуватися» про взуття, відбиток сліду якого і виявили правоохоронці на кладовищі. Не виключено, що вандал здогадувався: за вчинене доведеться відповідати. Водночас, працівники міліції, «вийшовши» на підозрюваного і передбачаючи саме такий розвиток подій, подбали про санкцію прокурора на обшук його помешкання.  Тож віднайшлися і приховані туфлі,  і забруднений болотом з кладовища одяг. Ці та інші речові докази змусили молодика зізнатися у скоєному. Того ж дня серйозну розмову з працівниками міліції мав і його молодший приятель.
А кількома днями пізніше подібне повідомлення надійшло у Виноградівський райвідділ УМВС. І знову, як у травні цього року,  постраждав цвинтар у с.Підвиноградів. Подібно до попереднього випадку зловмисник, котрий близько полудня забрів на сільське кладовище, був добряче напідпитку. Воістину алкоголь позбавляє людей розуму і страху перед гріхом. Вандал не громив нагробні плити, його увагу привернули металеві таблички на пам’ятниках. Можливо, він планував  здати їх потім на металобрухт. Загалом зловмисник зірвав 15 таких табличок.  Виноградівські оперативники  розкрили злочин за кілька годин після його скоєння. Зловмисник, а ним виявився 44-річний житель згаданого населеного пункту, вештався поблизу залізничного вокзалу у райцентрі. До підозрілого молодика підійшли працівники патрульної служби і, як виявилося, недарма. У пакеті селянин мав надгробні таблички, котрі зникли з могил на цвинтарі у Підвиноградові.
Наразі за обома фактами проводиться розслідування, порушено кримінальні справи за ст.297 КК України «Наруга над могилою».

Ігор Стефанець, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області
19 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

20:56
/ 2
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
/ 1
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 5
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
» Всі новини