РОМантика Ельзоту і Циганії

Розкішно прикрашена кибитка просто неба. Поруч - жалюгідна халабуда з тентом, сплетеним із лози. Хоч запрягай вороних і мандруй світ за очі! Це подвір'я Ужгородського етнографічного ромського музею.

РОМантика Ельзоту і ЦиганіїТаке враження, ніби ти опинився у великому циганському таборі, який, кочуючи дорогами, на годину-другу зупинився на відпочинок. Аж тут, як у кіно, витанцьовуючи «циганочку» з виходом, вибігають яскраво вбрані роми з гітарами.

"Зате він вольний, як козак"

Цей афоризм, присвячений психології ромів, належить перу великого Тараса Шевченка. Так він у поемі «Відьма» висловив своє ставлення до кочового народу. Божевільна українка, згідно з сюжетом твору, якій не знайшлося місця у жорстокому світі, знаходить притулок у кочовому циганському таборі. Проживаючи у надзвичайних злиднях, ромам не було жодного зиску брати її до себе. Та, побачивши бідолаху, яка заговорювалась, циганка з табору в душевному пориві мовить до українки «Будь ти з нами! У нас, їй Богу, добре жить». Отак божевільна протягом трьох років, доки не видужала, прокочувала з табором. Утім, багато дослідників, хто знає цей народ не з книжок, відзначають його добру вдачу, готовність завжди в тяжку хвилину подати «чужинцю» руку. До речі, під час війни у ромських таборах від нацистів переховувалися збиті англійські пілоти, в СРСР - партизани, що послужило окупантам офіційним підґрунтям для Голокосту проти ромів.

Ось унікальне фото караванних будинків на колесах 60-х років минулого століття. Табір із п'ятнадцяти кибиток, запряжених кіньми, мандрує сільським, розмитим дощами, ґрунтовим шляхом. Найдужчі, щоб візок не застряг у багнюці, підштовхують його. Ті, яким не знайшлося місця у фургоні, стомлено бредуть поруч. Є на фото й розкішні англійські фургони й жалюгідні прості візки з лозяними тентами.

Вглядаюсь у світлину вулиці Мукачівської довоєнних часів, що в Ужгороді. Тоді вона йменувалась Циганською. А ось жалюгідна кибитка на фоні сучасних багатоповерхівок польського міста Кракова. Проте цей «кемпінг» можна побачити і в Лондоні, Парижі чи Берліні. Роми мешкають у всіх, крім Данії, європейських країнах. Найбільше - у Румунії (1,8-2,5 млн.), Іспанії (650-800 тис.), Угорщині (500-800 тис.), Болгарії (500-800 тис.), Словаччині (500 тис.), Сербії (400 тис.).

Ось фото групи циган, заточеної у концтаборі Бєльжец, що в Польщі. Як розповідають зібрані архіви музею, перших циганів разом з євреями гітлерівці насильно виселили з Німеччини й ув'язнили в концтаборах на окупованій Польщі ще 1940 року. В наступні роки концтабори смерті Освенцім, Треблінка, Майданек, Ясеновац (Югославія) поповнили цигани з Угорщини, в тому числі й Закарпаття, Румунії та інших балканських країн. За деякими даними, під час Голокосту в світі загинуло від 500 тисяч до одного мільйона циган.

Загадкова країна Ельзот

Ось карта Євразії. На ній схематично відтворено шлях кочування ромів з Індії в Європу. "Кульмінація міграції ромів із Індійського півострова, — розповідає одна з активісток Закарпатського обласного культурно-просвітнього товариства «Романі Яг», відомий ромолог Євгенія Навроцька, — припадає на початок другого тисячоліття нашої ери. Вона пов'язана з поразкою у міжусобній війні 1192 року під Тераімом, коли велика кількість народу, рятуючись від рабства, обрала вигнання. Хвиля ромської міграції продовжувалась аж до епохи Великих Моголів. Цьому сприяв і кастовий поділ. У кожній із каст існувала система різноманітних заборон, в тому числі — на освіту, релігійні обряди".

Членам каст раз і назавжди визначалися спосіб життя, професія, заборонялися міжкастові шлюби. Нині романологами доведено, що роми походять із касти "дом". Вона включала професійних танцюристів, співаків і музикантів. Між тим прамовою для ромів, як і всіх арійських народів, був санскрит. Якщо б про це дізнався Гітлер, то він тричі перевернувся б у труні!

Поява ромів у Європі вперше була зафіксована 1219 року в хроніці угорського короля Андраша II, коли він повернувся з хрестового походу до Єрусалима. На території Західної України, зокрема, у Львові, цигани вперше з'явилися в 1405-1408 роках.

Але мало хто знає (зрештою, з расистських міркувань це приховувалось від світової громадськості), що роми за свою історію мали дві державності. Перша — Ельзот, друга — Циганія. Про цей історичний факт уперше довідалися вітчизняні ромологи, за словами €вгенії Навроцької, працюючи зі стародавніми арабськими джерелами. «Перша ромська держава Ельзот, — говорить Євгенія Навроцька, — знаходилась на березі Аравійського моря. Між іншим, одна з гілок ромів так і називається — "зоти". Повстання зотів у Багдаді за Арабського халіфату, як відомо з історичних джерел, було одним із найбільших. Друга країна — Циганія — була на узбережжі Чорного моря на території сучасної Туреччини, де нині — Курдистан. Отже, цигани мали всі атрибути своєї державності, карбували навіть свої монети".

У мене в руках унікальна, написана від руки, циганська книжка. Експонату — понад сто років. Вона знайдена в суто закарпатській циганській сім'ї. Інша експозиція присвячена таборам. Із майже шістсот населених пунктів краю у 128-ми — проживають роми. Найбільші табори — у Мукачеві, Ужгороді, Берегові, Чопі, Ратівцях Ужгородського району. Є в музеї навіть циганські вишивки. На них мало хто звернув увагу. Невже циганські жінки, мовляв, уміють вишивати? Серед циганських вишиванок — речі для продажу. Приміром, унікальні жіночі носовички, яким немає аналогів серед жодного наряду. Мені подають рушник, на якому вишито угорською: «Собака - гавкає! Мій коханий, поспішає до мене».

Хто не чув про всесвітньо відомих актора Чарлі Чапліна, письменницю Жорж Санд, колишнього президента Бразилії Жозеліна Кубічека, командира партизанського з'єднання Сидора Ковпака, чемпіона світу з хокею у складі Чехословаччини Яна Сухі, співаків Миколу Сліченка та Валерія Леонтьєва й багато інших особистостей? Та тільки після відвідин музею довідуєшся, що за походженням вони — цигани.

Є тут і ціла низка історичних світлин 30-х років минулого століття ромських поселень відомого закарпатського історика Петра Сови, краєвиди таборів «Шахта», «Радванка». Фото начебто відзняті сьогодні - мало що змінилося.

Мою увагу привертає колекція циганського одягу. Таку єдину одежу носять цигани з двох таборів, що у Виноградові, які належать до келдерарів — етнічної групи румунських циганів. Крім них, у краї мешкають етнічні групи словацьких та угорських ромів. Між іншим, Ужгородський етнографічний ромський музей — другий в Україні, де представлена культура, зразки мистецтва закарпатських ромів, розповідається про їхнє романтичне життя, важкі умови кочування, драматичні сторінки нацизму, предмети побуту, традиційні ромські вироби


Іван Жирош, головний редактор газети "Вісті Ужгородщини"
02 жовтня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини