"Ми б золотом платили за ваших трудівниць", - казали росіяни, коли купували закарпатських бджілок

Він може годинами розмовляти на цю тему. Бджоли для нього — все! Ще в сьомому класі Володимир Тупиця став наймолодшим учасником обласної конференції з бджільництва, бо вже в школі знав про них дуже багато. Догляд за медоносними комахами у родини Тупиць з Оноку є сімейною традицією: пасічниками були дід Дмитро Дмитрович, батько Юрій Дмитрович, зараз господарем пасіки є Володимир Юрійович, який завжди бере із собою трирічного сина Юрчика. Маленький хлопчик сміливо бере в руки рамки із стільниками і весело усміхається. Бджоли для них - і хобі, і робота. А у Виноградівському районі вже декілька років працює районна спілка бджолярів, тож не випадково нею опікується мій співрозмовник, голова спілки Володимир ТУПИЦЯ.

"Ми б золотом платили за ваших трудівниць", - казали росіяни, коли купували закарпатських бджілок

— Чим займається районна спілка бджолярів?
— Ми «народилися» 7 лютого 2007 року. Фундаторами були шановані пасічники Федір Митрюк, Бейло Мезев та ряд інших любителів. Об'єднуємо близько сотні дійсних членів, причому значна їхня кількість влилася цього року. Ми об'єднались, щоб захищати інтереси пасічників району, боротися з хворобами бджіл, ділитися досвідом. Та й слабо у нас з медоносами: у нашому районі тільки два господарства висівають рапс (Олешник і Підвиноградів). Бджоли опилю-ють сільськогосподарські культури, без них і сади не будуть плодоносити.
Цього року нам вдалося вийти на російський ринок. Там діє державна програма підтримки бджільництва, і росіяни залюбки купують наших бджіл, бо набагато працьовитіші, ніж їхні - наша бджолосім'я в їхніх умовах дає центнер меду! До того ж росіяни мають безвідходне виробництво (використовують навіть трупики бджіл). «Ми б золотом платили за ваших трудівниць», - казали росіяни, коли купували закарпатських бджілок.
— Бджільництво, як відомо, — улюблене хобі нашого Президента, тож чи відчуваєте підтримку держави?
— Відколи я пасічникую і з часів незалежності бджолярі, і то не всі, отримали один раз по 12 грн. державної дотації на одну бджолосім'ю. Цього року також потрібно було надати масу документів, пройти складну паперову процедуру, тож мало хто з нашої спілки цим скористався. Ось така підтримка.
— Чи варто купувати мед у незнайомих людей — ходять же такі продавці по квартирах...
— Як визначити якісний мед на око? Мед повинен мати запах, бути однорідної консистенції: якщо рідкий - то весь, якщо кристалізований - також увесь. До речі, залежно від свого походження, меди мають власну форму кристалізації. Тож багато хто думає, що такий мед із цукру. Найбільш стійкий до кристалізації мед з білої акації, а з верби, ріпаку, соняшнику, дині моментально кристалізується, але це не є його недоліком. На міжнародному ринку через хімізацію заборонили реалізацію меду таким країнам, як Китай і Бразилія. І у нас є такі випадки: окремі пасічники при боротьбі з кліщем ва-роатозу застосовують препарати, що містять шкідливі для організму людини складники і можуть викликати захворювання на рак.
— Скільки особин має одна бджолосім'я?
— Сильна сім'я має... 80 тисяч особин. З них льотною роботою займаються майже 50 тисяч, у решти - свої завдання. Серед них є королева - бджолина матка. Вона здатна відкласти до 3,5 тисячі яєчок за добу! У сім'ї є ще й спеціальний почет бджіл, які обслуговують матку, чистять її, годують спеціальним маточним молочком,яке є надзвичайно цінним лікарським продуктом. Спаровується матка раз у житті, і це є справжній ритуал: з весільним кортежем у декілька сот бджіл вона відлітає за 5 кілометрів від власної пасіки, аби не було спаровування з рідними братами! Є трутні, які не мають навіть жала, аби захиститися. Живуть у вуликах до того часу, поки бджоли їх не виженуть і вони помруть із голоду. Це природне обмеження, бо трутні дуже багато їдять, а практично нічого не роблять. Вони створені природою тільки для спаровування з маткою. Хоча не такі вже вони і ледарі: навесні, під час заморозків, допомагають зігрівати розплід. До речі, трутня приймають у будь-яку сім'ю, а бджолу - ні. Якщо бджола заблукає з повними «кошиками» - її приймуть до іншого вулика, якщо ж вона без нектару -на неї чекає неминуча загибель, при вході її зажалять.
— Давно відомі лікувальні властивості меду...

— Мед містить майже всю таблицю Менделєєва. Чим з більшої кількості різних квітів його зібрано, тим він ліпший. Цінними є лісовий, хвойний мед, мед з різнотрав'я, а з соняшнику, рапсу, гречки, гірчиці - це так званий технічний мед.
За зоотехнічними нормами одна бджолосім'я споживає за рік близько центнера корму, 70-80 кілограмів меду і 20-30 кг пилку. А ще бджоли піддаються дресируванню на певний вид нектару: до цукрового сиропу потрібно додати квіти бажаної рослини, і тоді до вулика бджола нестиме нектар тільки з цієї рослини.
До простих і найцінніших продуктів бджільництва належить прополіс. Збирають його з бруньок дерев. Це - бальзам, який бджоли використовують для полірування комірок, дезінфекції, заклеювання щілин.
У медицині застосовують прополіс для лікування виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, шкірних хвороб, у стоматологічній практиці, для лікування цукрового діабету.
— Що таке апітерапія?
— Це лікування продуктами бджільництва, а також бджолиними укусами. Вони нормалізують артеріальний тиск. Якщо ж випадково вас ужалило відразу багато бджіл, раджу прийняти (як попутній засіб) келих вина або ж 50 г коньяку, тільки не горілку - вона знижує тиск. Пилок -багатий на мінеральні речовини білковий корм для бджіл. Його вживання рекомендується і для тих, хто переніс складні one-рації, людям з ослабленою імунною системою. Пилок сприяє ліпшому кровотворенню та збагачує організм людини всіма необхідними мікроелементами.
Більш рідкісним у наших умовах є маточне молочко. Завдяки його вживанню бджоломатка може знести вдвічі більше яєчок, ніж важить сама. Це - цінний біоактивний продукт і для людини, омолоджу-вальний та стимулюючий засіб.

Валерія Каналош, Виноградів
19 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

Кусi 2008-09-21 / 01:21:00
Ця порода, якщо я добре знаю, була виведена у роки "страшного тоталiтарного комунiстичного режиму". Чим можуть, крiм покусаного i ставшого завдяки цьому Президентом Ющенка, порадувати теперiшнi бджолоселекцiонери народ ?

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини