Що має Ужгород від парковок?

Понад два місяці ужгородці паркуються по-європейськи. Подбала про це ізраїльська фірма «Мед Парк Україна ЛТД», яка відповідно до договору з Ужгородською міськрадою обладнала місця для стоянки спеціальними апаратами. Година стоянки – 2 гривні. Для бажаючих є денні (15 грн.) та місячні (250 грн.) парковочні абонементи. Хто ж вирішив залишити авто на парковці без талона - ризикує знайти своє авто з блокіратором на колесі. Послуга з розблокування обійдеться у 60 грн.

Що має Ужгород від парковок?

Як зазначив  виконавчий директор «Мед Парк» Валерій Штракс, наші водії не хочуть платити, тому доводиться частенько вдаватися до таких крайнощів. Пан Штракс зауважив, що є випадки, коли водії через встановлені на їхні автівки блокіратори били працівників фірми. «Чим автомобіль крутіший, тим більш по-хамськи поводяться його власники. Окрім того, протягом двох місяців ми нічого не робимо - лише займаємося відписками у різні контролюючі інстанції. Кожен день у нас з ранку до вечора приходять перевірки – з прокуратури, ВБЕЗу, податкової. Не розумію, чому нас всі трусять, наче грушу, адже ми нові інвестори, можливо, й робимо певні помилки, але замість того, щоб допомогти, нам всі ставлять палки в колеса», - говорить Штракс. Керівник парковок скаржився і на пошкодження блокіраторів. Каже, це все через низьку культуру наших громадян. За його словами, компанія наразі працює на збитках, прибутки розраховують отримувати лише через 5 років.
 В той же час у коментарі начальник ДПІ в м.Ужгород Марія Бадида зазначила: «ТОВ «Мед Парк Україна» стало на облік три місяці тому і зареєструвало себе як філію. Тим не менш підприємство зареєстровано таким чином, що сплачує усі види податків і зборів до місцевого бюджету. Всі 24 паркомати, які нині стоять у місті, пов’язані з центральним паркоматом в офісі та зареєстрованим на обліку контрольно-касовим апаратом». Як повідомила Марія Петрівна, за два місяці роботи підприємства податки за парковку в Ужгороді зросли на 100%. Якщо до цього часу (поки не було паркоматів) за місяць бюджет отримував 2,5 тис. грн., то зараз – 5 тисяч гривень. Більше того, як стверджує головний податківець міста, коли система паркоматів запрацює на повну потужність, то очікують на збільшення податків до 20 тисяч у місяць лише за парковку. Окрім того, буде йти сплата податку на прибуток та податок з фізичних осіб (із зарплати працівників фірми). За попередньою інформацією, лише у серпні місяці «Мед Парк» отримав 40 тисяч гривень прибутку. Як стверджує п. Бадида, це стільки, скільки колишні паркувальники збирали упродовж цілого року.
 В свою чергу юристи кажуть, що блокування коліс автомобілів, з одного боку, – ефективна європейська практика, бо дає можливість врегулювати процедуру паркування у великих містах. Та з іншого боку такі дії є незаконними, бо порушуються права громадян. Тож власники заблокованих авто цілком логічно можуть захищати свої порушені права у судовому порядку або ж звертатися до прокуратури. А ще краще звернутися до міськради з вимогою скасувати подібні рішення, аби не змушувати людей ходити по судах. Правники рекомендують цю проблему врегулювати на загальнодержавному рівні - прийняти відповідні закони щодо роботи подібних парковок.
 P.S. До речі, цікава деталь. Аби власнику авто розблокували колесо, той повинен сплатити 60 гривень. Офіційно це звучить не як штраф, а як «надання послуг з розблокування та заблокування автомобілів». Причому «Мед Парк» лише ставить блокіратори, а розблоковує авто вже інша приватна структура. Тож 60 гривень йдуть не в міський бюджет (як це має бути при сплаті штрафу), а в чиїсь кишені.

Роман Сенишин, газета «НЕДІЛЯ»
18 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини