Ужгород: Що таке корупція по-українськи?

17 вересня в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему «Корупція по-українськи: національна особливість чи набута шкідлива звичка».

Про ситуацію в органах податкової служби розповів заступник начальника відділу по боротьбі з корупцією ДПА у Закарпатській області Андрій Мілюченко. За його словами, цьогоріч порушено вже 5 кримінальних справ за скоєння злочинів самими податківцями. При цьому найбільша сума завданих державі збитків становить 3,7 млн. грн. (недорахованих штрафних санкцій).
Відділ по боротьбі з корупцією в ОДПС ДПА у Закарпатській області протягом січня-серпня 2008 року провів 98 службових перевірок та розслідувань щодо працівників ОДПС. За результатами перевірок порушено 12 кримінальних справ, складено 9 протоколів про порушення вимог Закону України “Про боротьбу з корупцією”, до 92 співробітників ОДПС застосовано заходів дисциплінарного впливу, в т.ч. чотирьох звільнено з органів ОДПС, внесено 125 подань керівництву ОДПС для вжиття заходів реагування та усунення недоліків.
Найближчими роками, на думку викладачки УжНУ, директора Закарпатського обласного центру гендерної освіти при УжНУ Маріанни Колодій подолати корупцію не вдасться, при тому, що підстави для цього насправді є. В країні діє достатня нормативно-правова база, але нема бажання самого населення припинити явище корупції. «У нас існує явище т.зв. «другого соціального світу», в якому живе більшість населення попри реальні події, які існують у державі. Люди незадоволені діями влади, політичними кризами, тому ще з 80-х років знайшли собі варіант - жити в іншому світі, в якому почувають себе комфортно, у цьому ж тіньовому світі процвітає корупція». Фахівець розповіла, що прогнози міжнародних інституцій щодо України невтішні. ООН, наприклад, озвучила прогноз, що корупцію в Україні не вдасться подолати навіть до 2050 року. «Корупція сьогодні просто влаштовує всіх у державі», — каже М. Колодій. Вона також змалювала портер типового хабарника: це чоловік 35-45 років, управлінець середньої ланки. Натомість образ того, хто дає хабара, досить непевний, це скоріше жінка, віком від 30 до 55 років, середнього рівня достатку, з вищою освітою, має в середньому одну дитину (у соціологів це виражається цифрою 1,3 дитини), мешканка міста. «Навіть рівень зарплати не є причиною корупційних дій. Навіть якщо людина отримує 25 тисяч грн., то все ж візьме коробку цукерок, бо це звичка», — каже психолог.
На жаль, словами М. Колодій, корупція більшістю співвітчизників сприймається вже як природне явище, як, наприклад, ранкова кава. Найбільш незадоволені явищем корупції натомість є українці віком від 22 до 38 років.
М. Колодій також наголосила, що в Україні існує чимало різновидів корупції, зокрема, масово розвинуте явище протекціонізму. Це коли за телефоном можна вирішити питання «за знайомством».
«Корупцію слід викорінити, бо до неї звикають наші діти, вважають її виправданою. Але дуже важливо пояснити молодому поколінню, що це не властиве для українців явище», — вважає Мар’яна Колодій.
У рамках засідання було оголошено про початок Всеукраїнського щорічного конкурсу для журналістів, які досліджують тему боротьби з корупцією. Журналістські матеріали, в яких порушується тема корупції, слід надсилати до Ужгородського прес-клубу для участі в обласному етапі конкурсу.
Андрій Мілюченко наголосив, що про факти вимагання винагороди податківцями можна повідомляти за телефоном довіри в Ужгороді: 3-52-70.

Ужгородський прес-клуб
17 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини