Людмила Кудрявська "с природой на одной волне..."

Своє 65-річчя Людмила Кудрявська відзначила виходом у світ нових збірників. Це три найновіші видання в різних жанрах: книжки лірики "Природы вернисаж", іронічних віршів "Парк июльского периода, или Кудрявчики?' та прози для сімейного читання "Храбрый кролик и другие истории". Презентація збірок відбулася в читальному залі Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Творчий вечір письменниці розпочався піснею на її слова, що прозвучала у виконанні автора-композитора, викладача Мукачівського гуманітарно-педагогічного інституту Мар'яни Лиховид.
З повним виданням письменниці присутніх познайомила ведуча вечора Оксана Шляхта, головний бібліотекар читальної зали. її розповідь доповнила поетеса Христина Керита, котра поділилася спогадами про письменницю, розкрила сутність її творчості. Високу оцінку поезії Людмили Кудрявської дали також голова Закарпатської організації Національної спілки письменників України Петро Ходанич та кандидат філологічних наук Віктор Ариповський.
Шанувальником творчості героїні вечора виявився і заступник начальника управління культури ОДА Іван Канюка, до привітань приєдналися також директор однойменного видавництва Олександра Гаркуша та Лев Луцкер.
Вірші з нових книжок Людмили Кудрявської прозвучали у виконанні працівників бібліотеки Лариси Барни, Надії Яблонської, Вікторії Замули й Оксани Шляхти.
Людмила Кудрявська народилася 12 вересня 1943 року на Кубані. У 1945-му сім'я переїхала на Закарпаття, у 60-му Л.Кудрявська закінчила Мукачівську школу № 1 ім. О.Пушкіна і вступила на російське відділення УжДУ. З 1975 по 1977 рік навчалася на Вищих літературних курсах при літературному інституті ім. О.М. Горького. Понад 40 років віддала журналістиці, працювала на обласному радіо, в газетах "Закарпатська правда", "Вісті Ужгородщини", "Слово", журналі "В мире книг".
Перша збірка письменниці "Баллада о ромашке" (1964) з'явилася ще у студентські роки. Нині Кудрявська — автор кількадесяти книжок поезії та прози. Ті "Книга любви" у 2002 році відзначена обласною літературною премією у номінації "Поезія".
Рання лірика письменниці сповнена романтики життя, віри в торжество добра, прагнення духовності, що в тій чи іншій мірі переходитиме із книжки в книжку. Головний стрижень багатьох її віршів — любов до рідної землі. Помітне місце посідають кохання і розлука, зустрічі й прощання, туга за близькою людиною, почуття, які зникають або з часом стають сильнішими. Своєрідним засобом осмислення Людського буття завжди виступає природа. Поетеса володіє дивовижною здатність розчинитися в ній, майстерно її одухотворити. її дитяча лірика спонукає задуматись над цінністю життя, пробуджує в дитини поетичний погляд на світ.
Відомий літературознавець, доцент кафедри української літератури Надія Ференц, яка часто у своїх статтях зверталася до аналізу творчості письменниці, пише: "У багатоголосому хорі сучасної поезії я завжди впізнавала тихий, ніжно-ліричний голос поетки із Закарпаття Людмили Кудрявської".

Володимир Мишанич, Ужгород
17 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини