Живопис мукачівця Олега Гарагонича випромінює дивовжну красу

Нехай ні для кого не буде дивиною, та розповідь про цю особистість я почну з маленького штриха, але надзвичайно вагомого. Не є секретом те, що творчі люди різних професій багато втрачають, якщо роблять тривалі перерви у своїй діяльності, замикаються у собі, стороняться зустрічей з колегами, не живуть повноцінним сучасним життям, не дбають про розквіт таланту, даного їм Богом.

Всього цього не скажеш про мукачівця, члена Національної спілки художників України Олега Івановича Гарагонича, який напрочуд працьовитий, компанійський, вимогливий до творіння, щирий співбесідник, знаючий аналітик, великий життєлюб і патріот рідного краю, з широким діапазоном людського мислення. Художник не на словах, а на ділі вболіває за нашу країну, за її майбутнє, дбає про виховання і дорослих, і малих, даруючи усім зафіксовану на полотнах красу навколишньої природи. Він, як живописець, у своїх картинах зображає наші краєвиди, ретельно дбаючи про всі складові елементи твору - лінії, тони, кольори, форму, зміст, що допомагають сконцентровувати увагу, створювати відповідний настрій. До речі, художник полюбляє світлі тони, яскраві кольори, золотисті промені сонця, за що його справедливо називають сонцелюбом.
Ще одна людська риса притаманна Олегові Гарагоничу - він постійно у русі, в спілкуванні, праці, розумних дискусіях...
Щоб сягати глибини життя, знати думки багатьох, вимірювати свою творчість за вимогами сьогодення і творити для майбутнього - він часто влаштовує персональні виставки картин, даючи змогу широкому загалу бачити їх, оцінювати, милуватись, а професіоналам - вимогливо й справедливо рецензувати.
Ось і цьогорічні виставки у Словаччині, які тривали майже три місяці, переслідували оцю мету і красномовно підтвердили, що для мистецтва немає кордонів.
„Живопис закарпатської землі" - так назвав цьогорічну виставку художник Олег Гарагонич. На ній було представлено 38 картин. Тисячі шанувальників прекрасного мали змогу побувати на персональних виставках творів мукачівця у трьох відомих містах Словаччини - Попраді, Братіславі та Жіліні.
У місті Попраді виставка була влаштована в Татранській галереї. На її відкритті були присутні Почесні та Генеральні консули з 11 країн світу. Зокрема - з України, Албанської, Бангладешської, Киргизької, Сейшельської Республік, Сьєрра-Леоне, Королівства Швеції, Данії, Малайзії.
До речі, український живопис у цьому місті був представлений нашим земляком вперше, його допоміг влаштувати Почесний консул України у Словаччині Петро Токач. На відкритті виставки він сказав: „Олега Гарагонича називають художником - сонцелюбом, його твори наповнені світлом і теплом. В його картинах відображена неординарність і характер митця. Художник володіє своїм яскраво вираженим стилем, віртуозним почерком. Виставка організована для того, щоб картини українського закарпатського живописця по-
бачила громадськість Словаччини і прийняла його як художника великого живописного темпераменту, з яскравим баченням навколишнього світу, достойного представника прекрасного карпатського краю".
А директор галереї міста Попрад, доктор мистецтвознавства Анна Ондрушекова додала: „З картин бачимо, що то зовсім інший, ніж у нас, погляд на відтворення Карпатських гір. Всі картини майстра пензля буквально розпалені сонцем, пронизані світлом. Це є своєрідний авторський рукопис освідчення у любові до навколишнього світу і своєї землі. Олег Гарагонич малює яскравими фарбами, які не переходять плавно одна в одну, а, навпаки, існують окремо одна від одної у дивовижній гармонії і злагоді".
Свою оцінку висловив і відомий братіславський галерист та меценат, Почесний консул Сейшельської Республіки Андрій Гриць: „Виставка мені сподобалася, насамперед, тим, що з картин автора видно зовсім іншу високу живописну культуру, позначену іншою історичною спадщиною, відмінною від словацької".
У Братіславі виставка проходила на Біржі цінних паперів, де були присутні при відкритті представники Посольства України у Словаччині, Почесний консул України Петро Токач, Почесний консул Сейшельської Республіки Андрій Гриць, представники фінансових кіл, громадськість.
Надзвичайний і Повноважний посол України в Словаччині Інна Огнівець висловила глибоку подяку живописцю за прекрасні і талановиті твори мистецтва.
Завершилась виставка нашого земляка у місті Жіліні, де роботи експонувались у залі обласного уряду. Тут на відкритті побували радник Посла України у Словаччині Ірина Короленко, Почесний консул України у Словаччині Петро Токач, представники обласного уряду, ректор місцевого університету, художня інтелігенція.
Керівник адміністрації Жілінського самоврядного краю Павол Холештяк відзначив, що ця виставка, на якій представлені різноманітні краєвиди України, стала справжньою візитною карткою України у Жілінському краї, продемонструвала красу природи та велику мистецьку обдарованість її народу.
Завершивши цикл персональних виставок у Словаччині, член Національної спілки художників України Олег Гарагонич висловив щиру подяку Почесному консулу України у Словаччині Петрові Токачу, який був організатором і душею цього проекту. За виконання такої масштабної роботи його можна назвати співавтором виставки. А проведена робота є найкращим взірцем плідної діяльності нашої української дипломатії за кордоном.
Сам художник визнає, що у різних видах мистецтва є свій водорозділ. І наводить приклад: „Музика звучить у певному проміжку часу, книгу треба на самоті прочитати, а картину бачимо зразу і приймаємо або не приймаємо її серцем. Тут домінує майстерність і душа художника, який її створив".

Василь Андрійчук, Мукачево
15 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини