Десятки тисяч людей мешкають в Україні з двома паспортами

За даними прокуратури Севастополя, 1595 військовослужбовців Чорноморського флоту Російської Федерації, громадян сусідньої держави, незаконно отримали паспорти України, таку інформацію севастопольської прокуратури повідомила телерадіокомпанія «Бриз» ВМС України.

Десятки тисяч людей мешкають в Україні з двома паспортами

Водночас деякі українські політики та експерти після подій у Грузії б’ють на сполох, попереджаючи про масову роздачу російських паспортів у Криму для українських громадян . Чи справді в Автономній республіці Крим тисячі людей мають подвійне громадянство?
40 тисяч громадян Росії в Севастополі мають українські паспорти
Чи справді відбувається масова «русифікація» кримчан і севастопольців після розподілу Червонопрапорного Чорноморського флоту Радянського Союзу, з’ясовував кримський кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула.
*******************************************
Представники Прокуратури Севастополя повідомили, що правоохоронці в результаті перевірки за дорученням Генпрокуратури України виявили, що в порушення статті 4 Конституції України та закону України «Про громадянство України» 1595 військовослужбовців Чорноморського флоту Росії, маючи громадянство та паспорти Російської Федерації, незаконно отримали паспорти і громадянство України.
Прокуратура Севастополя направила відповідний припис начальнику УМВС України у місті Севастополі про усунення виявлених порушень українського законодавства російськими військовослужбовцями. Правоохоронці кажуть, що за їхніми оцінками, фактична кількість такої категорії громадян у місті Севастополі може сягати близько 8 тисяч осіб. Але це лише військовослужбовці ЧФ Росії, а за оцінками севастопольського аналітичного центру “Номос”, громадян Росії в Севастополі – не менше 40 тисяч осіб, більшість із яких мають і українські паспорти.
Після того, як флот поділили, кадрові військовослужбовці його російської частини отримали російські офіцерські посвідчення чи російські паспорти. При цьому зберігши або українські документи, або ж право отримати українське підданство.
Днями консул-радник Генконсульства РФ в Сімферополі Володимир Пашедко заявив журналістам, що «істерія довкола масової роздачі російських паспортів у Криму не має реального ґрунту». Навпаки, за його словами, звернень до Генерального консульства РФ в Сімферополі з питань виходу з російського громадянства значно більше, аніж тих, хто хоче отримати російський паспорт.
У той же час деякі активісти проросійських організацій Криму повідомили Радіо Свобода, що російські дипломати неофіційно радять їм у розмовах із журналістами не зізнаватися у тому, що мають по два паспорти – український і російський.
*******************************************
Подвійне громадянство – це порушення чинного законодавства
Питання видачі російських паспортів мешканцям Криму українські експерти і політики порушують давно. Особливо гострим воно стало після того, як Росія пояснила введення військ на територію іншої суверенної держави, Грузії, захистом своїх громадян. Адже у Південній Осетії не один рік масово видавали російські паспорти. За словами колишнього міністра оборони України, глави парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолія Гриценка, законодавство України чітко розставило акценти у цій проблемі, тепер слово за виконавчою владою. «Якщо хтось має паспорт іншої держави, значить, порушив Конституцію України та чинне законодавство. Це не просто питання паспорта в кишені. Питання серйозне і комплексне. Наприклад, якій країні людина сплачує податки, яку країну вона захищатиме в разі збройної агресії, в якій армії призовного віку юнак проходитиме строкову службу».
Російські паспорти у Криму роздають масово, вважає голова Бахчисарайської районної держадміністрації Ільмі Умеров. На його погляд, цілком реально, що подвійне громадянство мешканців півострова повторить ситуацію, яка склалася у Південній Осетії. «Я вважаю, що для України це смертельно небезпечно. Це може призвести до ситуації, яка склалася в Абхазії та Осетії».
Натомість дипломат Генконсульства Росії у Сімферополі Ігор Корельський заявив: «Чути заяви деяких українських політиків про нібито «масову паспортизацію кримчан» просто смішно. Може, хтось уявляє собі, що ми роздаємо російські паспорти всім охочим на вулицях?»  Про це повідомляє агенція УНІАН.
Можливості правоохоронців у відстеженні подвійного громадянства  обмежені
Тим часом офіційні дані в Україні про те, скільки українців мають подвійне громадянство і наскільки поширені такі випадки, відсутні. Взагалі можливості правоохоронців у відстеженні цих фактів дуже обмежені (мається на увазі не лише Крим, а й уся Україна). На прикладі міліції про це каже співробітниця Державного департаменту у справах громадянства МВС України Ірина Фадєєва.«Виявлення таких осіб не належить до компетенції МВС. Немає ні процедури, ні можливості. За нашим законодавством, якщо особа набула громадянства іншої держави добровільно, а ми повинні документально це підтвердити, то ми маємо право оформити втрату. В такому разі особа не залишиться без громадянства. Проте документів таких отримати ми не можемо. Якщо і є такі люди, то вони не афішуються».
Ніяких санкцій закон не передбачає
 Відповідальності за подвійне громадянство в Україні, крім єдиного винятку, немає. Констатує юрист Сергій Власенко: «Чинне законодавство України не передбачає ніяких санкцій до осіб, які мають подвійне громадянство. Єдиний випадок, коли можна застосувати санкцію (позбавлення): якщо буде доведено, що особа отримала незаконно українське громадянство».
Не в усіх державах, як і в Україні, мати два паспорти заборонено. Зокрема, у США подвійне громадянство законам не суперечить. Про це розповідає директор української служби Радіо Свобода Ірина Халупа. «Американське законодавство не забороняє подвійного громадянства, але воно його також і не підтримує. Якщо ви приймаєте громадянство іншої країни і у цьому процесі мусите зрікатися американського, тоді Сполучені Штати мають повне право забрати у вас громадянство».
У четвертій статті української конституції чітко сказано: «В Україні існує єдине громадянство». Але виходить, що ця норма залишається тільки на папері.

"Радіо Свобода"
13 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини