Олімпійські надії закарпатського Чопа

За два роки, протягом яких у Чопі діє дитячо-юнацька спортивна школа, у місті відбувся злам у ставленні школярів до фізичної культури та спорту. Тепер ці заняття вважаються серед учнів і молоді престижними та ваблять багатьох. Однолітки заздрять тим, хто приходить займатися в гуртки з легкої атлетики, футболу, великого тенісу та айкідо, зараховують їх до крутих, і недарма. Наш кореспондент побував у ДЮСШ, де зустрічався з юними спортсменами та їхніми тренерами.

 Тренер легкої атлетики Олександр Крамаренко, який у молоді роки неодноразово радував уболівальників високими спортивними результатами займається з юнаками та дівчатами старших класів. Щоб можна було правильно розподіляти фізичні навантаження, повністю враховувати функціональні можливості юних легкоатлетів, їх розділили на три вікові групи, - від 5 по 6, від 7 по 8 та від 9 по 11 класи. Приходять сюди шість разів на тиждень загалом 42 учні міських загальноосвітніх шкіл.
«Пригадую досить далекі 90-і роки, - каже тренер, - коли батьки змушені були вносити плату за заняття їхніх дітей легкою атлетикою. Сьогодні цей та інші види спорту є безплатними, фінансуються з міського бюджету. Це великий плюс. Ми не прагнемо винятково того, щоб виховати майбутніх спортсменів-рекордсменів. Навпаки, наше основне завдання - оздоровлювати дітей, підтримувати їхній спортивний дух. І це дає свої результати. Легкоатлети ДЮСШ домоглися того, що з ними вже рахуються на обласних і навіть у всеукраїнських змаганнях».
Гордість школи Таміла Бабак у 2008-му завоювала титул абсолютної чемпіонки області з бігу на 1500 м. Такого ж успіху добилася Беата Чернянчук, яка стала найсильнішою в бігу на 800 м. Не відстають від них Томас Пивоварник і Христина Полив'яна: перший є неодноразовим чемпіоном області зі штовхання кулі, друга - абсолютною чемпіонкою Закарпаття з метання спису; вона ж є призеркою всеукраїнських змагань. Віталій Петрик - чемпіон області в молодшій віковій групі з бігу на 100 м.
Коли чопські атлети виходять на бігові доріжки та в сектори для стрибання, метання спортивних снарядів, - їх видно здалеку. Команду відрізняє від інших вишукана спортивна форма, причому так вважають не самі спортсмени або їхній тренер, а суперники та судді. Про те, що форма у чопців найкраща, на змаганнях 2 туру першості області у м. Мукачево говорив головний суддя. Тренер Олександр Крамаренко вважає, що кращу серед ДЮСШ області форму вдалося придбати завдяки доброму фінансуванню з боку міської ради.
На думку пана Олександра, нагальної необхідності вдаватися до послуг спонсорів немає, адже школа забезпечена і інвентарем, і формою. Виступати на різних змаганнях та дарувати місту чудові результати - саме задоволення. Часто спортивні школи не мають змоги повноцінно працювати через нестачу інвентарю чи нестабільну виплату заробітної плати, однак це не стосується нашої ДЮСШ. Дбати про здоров'я і добрий фізичний стан дітей і підлітків - гуманно і справедливо, батьки багатьох висловлюють вдячність. Він переадресовує ці слова подяки міській раді та особисто її голові Галині Цар, яка тонко відчуває та враховує потреби школи.
«Олімпійська медаль через 4 роки буде моєю!»
Таміла БабакУ звичайній школі - дев'ятикласниця, прийшовши до ДЮСШ, Таміла Бабак стає легкоатлеткою. Її захоплює світ швидкості та сили. Дівчині вдається суміщати заняття легкою атлетикою з добрим навчанням у школі школі, а також танцювальним гуртком. «Займаюся бігом із раннього дитинства, вбачаю в цьому велику користь для здоров'я. Завжди хочеться бути першою, кращою. Дякую своїм уболівальникам, яких маю і в Мукачеві, і в Ужгороді, і в Тячеві. Та найдорожча для мене підтримка - друзів із рідного міста. Потяг до спорту передали мені батьки, які також у юному віці займалися бігом», - сказала юна спортсменка.
Христина Полив'яна, котра навчається в 11 класі, без спорту свого життя не бачить. Розповідає: «Я впевнена, що спортом повинна займатись кожна людина, принаймні для того, щоб бути здоровішою. В випускному класі складно поєднувати спорт зі школою, тому з усіх сил стараюся, щоб не втратити спортивну форму і встигати в навчанні. Попри метання спису, дуже люблю грати в волейбол, баскетбол і гандбол. У мене є мета - завоювати олімпійську медаль. Впевнена, що через 4 роки вона буде моєю!».
У футбол грають сильні духом
Тренера юних футболістів Василя Мартиненка вболівальники зі стажем знають завдяки його виступам за клуб «Говерла», що грав у другій лізі чемпіонату колишнього Союзу. Майбутні майстри шкіряного м'яча розподілені на дві молодші та старшу групи, а всіх разом їх - 52. Тренування проводяться 3-4 рази на тиждень. Хлопці не пропускають занять. Молодша група бере участь у обласному чемпіонаті серед ровесників, старша грає на першість Ужгородського району. Майже кожен тиждень команди грають на виїзді. Повністю забезпечені інвентарем - нові м'ячі, чудова форма. «Не маємо жодних проблем із транспортом, на відміну від інших міст і районів», - каже Василь Мартиненко.
На думку тренера, кращими в молодшій групі на сьогодні є Іван Павліш, Чоба Шимо, Олександр Яворів, у старшій -Володимир Бублик, Дмитро Хіміч, Василь Бурч.
П'ятикласник Чоба Шимо звик тренуватися після виконання всіх домашніх завдань. Заняття футболом, каже, не завадять математиці. Хлопець не уявляю себе без цього виду. Улюблена команда „Барселона", гравець - Мессі. Хоче стати професійним футболістом. Батьки схвалюють таку мрію, підтримують у сина бажання дружити зі спортом.
Кращий серед тенісистів - Сергій Клочаник
Поки що Сергій добився чи не найкращих результатів із цього виду спорту. Тренер Золтан Лакатош задоволений умовами, створеними в ДЮСШ для занять із великого тенісу. Тенісом, як і у футболом, на додачу до двох молодших груп займається одна старша.
За результативністю виступів на змаганнях різного рангу цей вид поступається лише легкій атлетиці. На всеукраїнському юнацькому турнірі, що проходив у серпні в м. Тячів, спортсмени Чопської ДЮСШ здобули три призові місця. З них Сергій Клочаник піднявся на найвище - став чемпіоном. Ще у скарбничці команди - одне друге та два третіх місця.
На спартакіаді області серед школярів учні з Чопа зайняли шосте загальнокомандне місце. Найздібнішими спортсменами, поряд із Сергієм Клочаником, тренер вважає Прісцілу Берцік та деяких інших.
Хто носить чорний пояс
Тренер з айкідо Юрій Кедик займається з дітьми віком від 5 років. В його гуртку поки що двадцятеро. Як і легкоатлети та тенісисти, теж можуть похвалитися пристойними результатами. У цьому році брали участь у міжнародному турнірі в Австрії, а також у змаганнях на кубок України, що проходили в Києві. В столиці України юні майстри айкідо стали чемпіонами, зайнявши перше загальнокомандне місце.
Успіхам сприяє те, що юні майстри айкідо часто їздять на змагання, для цього міська рада виділяє необхідні кошти. Як наслідок, серед учнів та випускників школи є володарі чорного та коричневого поясів.
Славою непереможних ще не вкрили себе Надія Філіпченкова та Владислав Дочинець, Аніта Філеп і Карнел Філеп, Іштван Товт і Павло Дагулич, однак уже сьогодні вони в числі кращих. А найбільше тренер пишається Андрієм Слободяном - випускником школи, якому вручено чорний пояс.
Перемовилася кількома словами з Іштван Товтом. Він десятикласник, гурток відвідує останні три роки. «Вже здатен захистити і себе, і дівчину, якщо доведеться, - розповідає хлопець. - Заняття айкідо аж ніяк не заважає навчатися добре в школі. Айкідо для мене - це все, займаюсь ним не для похвали, а для вдосконалення тіла, гартування характеру. Дуже хочу стати тренером із цього виду спорту. Більшість моїх друзів навіть не знають про мою пристрасть до айкідо, а я не уявляю свого майбутнього без нього...
Для довідки
Міністерством фінансів України бюджету міста на 2008 рік видатки по галузі „Фізична культура і спорт" доведено на суму 66,4 тис. грн. Водночас рішенням сесії міської ради на обсяг запланованих видатків на цю сферу значно збільшено - до 205, 4 тис. грн.
З усієї суми, передбаченої міським бюджетом на фізкультуру та спорт у місті, протягом січня-серпня 2008 року використано 97,1 тис. грн. З цієї суми  на проведення зборів і змагань використано 10,9 тис. грн. (заплановано на рік 20 тис. грн.).
У цьому році порівняно з минулим сума видатків на розвиток фізкультури та спорту в Чопі зросла майже вдвічі. Торік вона становила 117,6 тис. грн.
Виплата заробітної плати викладачам ДЮСШ здійснюється регулярно, за потреби їм надається матеріальна допомога.
Доводимо до вашого відома інформацію про те, що в 2004 році на розвиток спорту в місті було виділялись кошти всумі 19,6 тис.грн., а в 2005році - 25,6 тис.грн.

12 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини