День народження Ужгорода

В XII столітті в угорському літописі невідомого автора з’явилася перша згадка про Ужгород

День народження Ужгорода«903 року з дня народження Христа вождь Алмош, виславши свої війська, зайняв град Гунг і весь край, що між Тисою і Бодрогом до Угочі, підкорив усе населення й захопив замок Боржа», — розповідається в угорському літописі невідомого автора XII сторіччя «Геста гунгарорум».
(«Діяння угорців»).

Князь Лаборець: міф чи реальність?

Це перша письмова згадка про Ужгород — нинішню закарпатську столицю. В розділі цього літопису «Про фортецю Гунг» анонімний автор детально описав прибуття угорців до Ужгорода. Тут вождь угорських племен Алмош улаштував гучний бенкет, що тривав протягом чотирьох днів. А на четвертий він призначив свого сина Арпада вождем і командувачем угорськими племенами. Осівши в Ужгороді, угорці перетворили місто у воєнну прикордонну фортецю. Звідси Арпад посилав своє військо для завоювання інших закарпатських земель.

І ось ми в замку. Розташований на високому пагорбі, він оточений високими мурами. Здаля він виглядає, ніби містечко. Захисні мури добре збереглися: цемент наших прапращурів засвідчив свою якість на віки.

«Колись на цьому місці, — розповідає завідувач Ужгородського історико-краєзнавчого музею Людвіг Філіп, — у VІІІ-Х сторіччі було городище літописних білих хорватів, держава яких тоді сягала від Морави до Південного Бугу. Замок за тих часів мав трохи інший вигляд. Як відомо з історичних джерел, угорський король Бейла тільки після татаро-монгольської навали 1241 року наказав зводити по всій Угорщині для захисту своїх кордонів кам`яні замки, й Ужгородський замок, зокрема».

Людвіг Філіп розповідав, а ми ніби подорожували у глибину часів. Певно, саме на цьому замковому подвір`ї, де ми ведемо розмову, 903 року пили угорські воїни вождя Алмоша, влаштувавши гучний бенкет на честь взяття граду Гунг. А потім знущались над князем Лаборцем, який керував обороною граду. Принаймні, так розповідається в легенді.

Потім Лаборця кочівники повісили. А його мертве тіло кинули в річку, що протікає в сусідній Словаччині, яка й донині носить його ім’я - Лаборець. Проте чи існував насправді князь Лаборець як історична особа, вчені й досі не мають підтверджень. Але, скоріше за все, легенда правдоподібна. Вона передавалась із покоління в покоління. Бо хтось же мусив керувати обороною граду Унга, про яку згадує Анонім в угорському літописі «Геста гунгарорум»!

Утім, першою датою, пов`язаною з Ужгородом, згідно з історичними джерелами, є 896 рік. Саме цього року угорські племена захопили південне Потисся. До речі, 1896 року з нагоди цієї дати на території нинішньої Саболч-Сатмарської області Угорщини встановлено пам`ятний знак — 1000-річчя надбання угорцями батьківщини. Друга дата - 898 рік. Її згадує літописець Нестор у розповіді про перехід угорців через Карпати та їхню боротьбу зі слов`янами. Особливо варте уваги, підкреслив Людвіг Філіп, що автор літопису «Геста гунгарорум» називає Гунг, тобто Ужгород, містом. Ужгород на той час мав сильну фортецю. В кінці IX століття тут вже була розвинута торгово-ремісницька діяльність городян.

Словом, Ужгород сформувався як слов`янське місто тоді, коли на сході з`явились міста Іскоростень, Полоцьк, Смоленськ, Перемишль, Червень. Переростання Ужгорода в ранньофеодальне місто, як стверджують науковці, відбулося на основі об`єднання старослов`янських поселень на Радванці (нині східний мікрорайон міста), Галаґова (тепер центральна частина Ужгорода) навколо фортеці на Замковій горі.

"Невже Ужгороду - 1100, коли Дніпропетровську - тільки 200 років?"

На початку 70-х років минулого століття за ініціативою групи науковців - доктора історичних наук, професора Івана Гранчака (нині покійного), доктора філологічних наук, професора Павла Чучки, кандидата історичних наук Степана Пеняка та інших була проведена чимала науково-дослідницька робота з вивчення історії Ужгорода. Дійшовши висновку на основі історичних, археологічних, лінгвістичних даних, закарпатські науковці 1973 року з відповідним документом звернулися в Київ, у ЦК Компартії України. Мовляв, так і так, Ужгороду 2003 року виповниться 1100 років, просимо дати дозвіл на відзначення ювілею.

Ці матеріали там уважно розглянули. А потім на високому рівні раптом посипались дзвінки. «Ми не знали, що Ужгород має таку цікаву й славну історію», «Ужгород заслуговує на проведення ювілею», — лунали епітети з вуст компартійних функціонерів. Але дозволу на відзначення 1100-річчя Ужгорода закарпатці не отримали. Між тим усі були впевнені, що святкування славного ювілею таки відбудеться. Але, не дочекавшись офіційного дозволу, в місті повсюдно на афішах рекламувалося про святкування 1100-річчя Ужгорода, видавалися буклети, навіть виготовили спеціальний значок. Та святкування ювілею на офіційному рівні так і не відбулось.

«Ми здогадувались, — пригадував нині покійний Василь Керечанин, — що надіслані матеріали про історію міста над Ужем вразливі тим, що не наводилася кокретна дата про час переростання Ужгорода, як великого поселення, в місто. Висновок про це ми зробили на основі порівняльних даних. Але якщо такий метод визнається в науці, то, мабуть, офіційним Києвом за компартійних часів він тоді не сприймався».
Але не там був заритий собака! Клопотання закарпатських науковців про відзначення ювілею просто співпало з святкуванням 200-річчя Дніпропетровська. А тоді найвищою посадовою особою, до речі, був виходець із Дніпропетровщини. «Як це так, Ужгороду — 1100, а промисловому гіганту Дніпропетровську - тільки 200-ті?» Так клопотання закарпатців і залишилось «під сукном».

Покидаючи замок, торуємо вузькими звивистими вуличками, укладеними стародавньою бруківкою. Щось тут розвалювалось, щось перебудовувалось, але знак багатьох століть нічим не зітреш! Протягом 1113 років кожний вік залишив тут свої сліди — цікавіші один одного. Навіть важко собі уявити, що наше місто старіше Москви, Львова. Та це гола правда, як стародавні мури града...
Іван Жирош, Філіп Жирош, "Вісті Ужгородщини"
30 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини