У репертуарі закарпатської "Вишиваночки" близько тисячі народних пісень

За майже ЗО років діяльності народний фольклорно-мистецький гурт «Вишиваночка» із села Вільхівці-Лази, що на Тячівщині, подарував слухачам більше 1500 своїх концертів. Ансамбль - лауреат і дипломант багатьох районних, обласних, національних та міжнародних пісенних і танцювальних конкурсів і фестивалів.

«Я З КОЛИСАНКИ ПІЗНАЛА МАМИНІ ПІСНІ...»
Марія Божа є незмінним художнім керівником «Вишиваночки». Вона зуміла згуртувати довкола себе талановитих та закоханих у народну пісню солісток Ганну Поп, Наталію Рацюк, Людмилу Рішко, Олену Буртну, Марію Прокоп, Оксану Шелембу, Надію Габор, Ганну Майор...
«Я, мабуть, ще з неньчиної колисанки всім своїм серцем пізнала задушевні співанки, - розмірковує Марія Божа. -Пишаюся, що мати в юності була обдарованою співачкою. її любов, пісенне натхнення, ентузіазм передалися і моїм чотирьом братам та п'ятьом сестричкам. Я успішно закінчила культосвітнє училище в Хусті, вже тридцять років працюю завідуючою Вільхівсько-Лазівським сільським клубом. Хоча нині нема можливості проводити змістовний відпочинок і дозвілля молоді через те, що стіни повністю згнили. Про допомогу неодноразово просила начальника управління культури ОДА Юрія Глебу, голову Тячівської РДА Василя Йовдія, голову райради Василя Кушілку. Але вже більше 15 років ситуація не змінюється на краще. Буду просити помочі від самого міністра культури України Юрія Бо-гуцького. Можливо, він допоможе з будівництвом нового Будинку культури». Пані Марія не втрачає надію, що незабаром молодь знову збиратиметься у клубі, а не марнуватиме дорогоцінний час у закурених кав'ярнях та кафе.
Марійка Божа надто пишається тим, що у «Вишиваночці» співають чоловік Володимир, сини Михайло та Володимир, дочка Марійка, невістка Наталка.
Ось-ось солістами стануть також онуки Іванко, Оленка, Максимчик, Василько, з якими пані Марія охоче співає українські та закарпатські народні пісні.
«ВИШИВАНОЧЦІ» АПЛОДУВАЛА ЄВРОПА
«Упродовж творчого життя наш гурт виступав у Румунії, Польщі, Угорщині, Австрії, Чехії, Словаччині, Болгарії, Росії, Білорусі, - продовжує розмову пані Марія. - Ми пишаємося тим, що чотири рази також виступали на концертній сцені Національного палацу «Україна», нам гаряче аплодував багатотисячний люд 2004 року на столичному Майдані Незалежності під час Помаранчевої революції. Сам Президент України Віктор Ющенко нагородив «Вишиваночку» почесним дипломом та вручив іменні подарунки і сувеніри».
У репертуарі гурту більше 950 українських, закарпатських народних, румунських, чеських, польських, циганських запальних пісень, коломийок. «Своїми творчими досягненнями насамперед завдячуємо троїстим музикам тячівського гурту «Мелодія-банда» - скрипалю Івану, баяністу Йосипу, цимбалісту Михайлу, флейтисту Василю, бубнарю Юрію. З ними разом випустили три пісенно-музичні диски «Рідна земле моя...», «Карпатські коломийки», «Пісня - наша доля», - каже пані Марія.
ЇХ ЧЕКАЮТЬ ІЗ КОНЦЕРТАМИ
Творчих задумів у гурту хоч відбавляй. У найближчі дні «Вишиваночка» виступатиме з концертами в Чернівцях, Одесі, Миколаєві, Сумах. У тому, що їхніми виступами шанувальники будуть задоволені, сумнівів нема.

Іван Костевич, Тячівський район
11 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

anonim 2008-09-11 / 21:06:00
Naj VAM ,"Vesevanocske" ,szcsasztety !Tak dobre, csetate taki visztocske! Naj szya VAM szpivaty, a me budeme szluxate!

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини