Закарпаття: Допомогти людині з особливими потребами - одне з пріоритетних завдань обласної служби зайнятості

На виконання наказу Державного центру зайнятості „Про додаткові оперативні заходи на 2008 рік щодо посилення соціального захисту від безробіття громадян з інвалідністю”, а також з метою реалізації законодавства та завдань щодо інтеграції осіб з інвалідністю у суспільство, підвищення їх економічної активності та повернення до трудової діяльності, запровадження індивідуального підходу та створення належних умов їх обслуговування 9 вересня в обласному центрі зайнятості відбулася нарада з питань соціального захисту осіб з інвалідністю за результатами роботи 8 місяців 2008 року.

 З інформацією про стан роботи і завдання базових центрів зайнятості    області щодо соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями виступила перший заступник директора Зоя Катрич. Про результативність наданих активних програм сприяння зайнятості  інвалідів, їх працевлаштування звітували директори базових центрів зайнятості: Ужгородського міського – С.М.Олексіюк, Великоберезнянського районного – С.В.Тисянчин, Виноградівського районного – Я.І.Кормош, Іршавського районного – В.М.Парада, Свалявського районного – В.Д.Тимкович, Перечинського районного – В.І.Бумбак, Хустського міськрайонного – М.І.Тимчик.
У результаті здійнесного комплексу інформаційно-роз’яснювальної та профорієнтаційної роботи з початку року до обласної служби зайнятості звернулось у пошуку роботи 204 особи з обмеженими фізичними можливостями, що на 32 особи більше у порівнянні з минулим роком. Усього в центрах зайнятості області перебувало на обліку 289 осіб з інвалідністю (проти 186 у 2007 р. або більше на 64%).
Із числа перебуваючих на обліку інвалідів 238 осіб мали статус безробітного (118 – у 2007 році), що більше у 2 рази. З них 161 особа отримувала допомогу по безробіттю (37 у 2007 році), або у 4 рази більше. Працевлаштовано за сприянням служби зайнятості 85 осіб з інвалідністю, що на 28 осіб більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Протягом вказаного періоду 2008 року працевлаштовано 8 осіб з обмеженими можливостями шляхом надання дотацій роботодавцю за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, з них 2 особи з інвалідністю попередньо проходили стажування на робочому місці, 2 інвалідів працювали на громадських роботах за рахунок коштів підприємств. Із числа прцевлаштованих – 1 випускник ПТУ (дитина-інвалід) – працевлаштований шляхом надання дотації роботодавцю на перше робоче місце за професією «маляр».
7 інвадідам допомогу по безробіттю виплачено одноразово для зайняття підприємницькою діяльністю. Це – ремонт годинників, виготовлення сувенірів з дерева, пошиття штор, реставрація столярних виробів, відкриття магазину «АВС» на дому, надання правових консультацій.
Брали участь у громадських роботах 7 осіб, по закінченню яких 2 особи працевлаштовні на постійну роботу.
Протягом січня-липня 2008 року спеціалісти у базових центрах зайнятості області брали участь у 182 засіданнях медико-соціальних експертних комісій. При цьому надали 1509 особам з інвалідністю індивідуальні профінформаційні послуги.
Крім цього, інвалідам при зверненні за сприянням у працевлаштуванні безпосередньо у базових центрах зайнятості надавалися інформаційні та консультаційні послуги, пов’язані з працевлаштуванням, послуги з професійної орієнтації. Так, станом на 1 серпня були охоплені профорієнтаційними послугами 338 осіб, яким надано 818 профорієнтаційних послуг, 26 особам надано  консультаційні послуги.
Позитивним є те, що на профорієнтаційних уроках, які проводили спеціалісти центрів зайнятості для випускників шкіл, було надано консультації 24 дітям-інвалідам. Особлива увага приділяється питанню повернення інвалідів до продуктивної зайнятості шляхом організації професійного навчання. Так, з початку року направлено на навчання 14 інвалідів. Питання дотримання чинного законодавства базовими центрами зайнятості області щодо соціальної захищенності та реалізації принципу адресності при наданні індивідуальних та групових послуг особам з обмеженими фізичними можливостями знаходяться на постійному контролі керівництва обласного центру зайнятості і вживаються конкретні заходи щодо вдосконалення цієї роботи.
Підсумки наради підбив директор обласного центру зайнятості Юрій Фущич.

Закарпатська обласна служба зайнятості
11 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини