Закарпаття: Від транскордонного співробітництва виграють і школи в гірській глибинці

У понеділок, 8 вересня на Закарпатті з робочим візитом перебувала офіційна делегація представників місцевого самоврядування та адміністрації краю Височіна (Чеська Республіка) на чолі з гетьманом Мілошом Вистрчілом. Її програма обумовлена реалізацією двосторонньої Угоди між Закарпаттям та Височіною про торгівельно-економічне, науково-технічне і культурно-освітнє співробітництво. Голова обласної ради Михайло Кічковський та гетьман краю Височіна Мілош Вистрчіл підписали цей документ 29 лютого 2008 року.

Закарпаття: Від транскордонного співробітництва виграють і школи в гірській глибинці

 І одразу ж обидві сторони перейшли від слів до діла. Зокрема, керівництво місцевої влади краю Височіна виявило добру ініціативу щодо поліпшення умов для навчального процесу у школах Рахівщини - регіону, який за своїми географічними особливостями, гірським ландшафтом схожий з височінським. У травні ц.р. делегація освітян краю Височіни побувала у Рахівському районі з робочим візитом, під час якого благодійні наміри набули послідовної конкретики. По-перше, для реалізації проекту обрано дві школи І-ІІІ ступенів у найвіддаленіших населених пунктах Рахівщини – селах Лазещина і Стримба. Для початку, на першому етапі спільної роботи в цьому напрямку, дійшли висновку про необхідність невідкладно замінити в обох школах застарілі вікна та двері на сучасні, металопластикові, які надійно зберігають тепло.
     Від транскордонного співробітництва виграють і школи в гірській глибинціКошти на виконання даного проекту в сумі майже 1 млн. грн. частково виділено із Рахівського районного бюджету. Левову долю витрат взяла на себе місцева влада Височіни. Для забезпечення належного фінансування проекту створено благодійний фонд «Віза» (Височіна-Закарпаття).
     Про ефективність проведених заходів свідчить той факт, що уже на початку вересня ц.р. заплановані роботи було виконано. Отже, робочий візит офіційної делегації Височіни з повним правом пройшов на належному рівні, святково. З цієї нагоди у школах Лазещини і Стримба відбулися урочистості. У них взяли участь депутати, представники виконавчої влади, шановні гості із Чехії на чолі з гетьманом краю, голова обласної ради Михайло Кічковський, голова Рахівської районної ради Іван Сурмачевський, т.в.о. голови Рахівської РДА Юрій Ватрала, депутати місцевих рад, представники освіти, громадськості району.
     Адже ця подія, крім ділового, втіленого в конкретні справи значення, відіграє важливу морально-духовну і виховну, особливо для молоді, роль, як промовистий вияв дружнього, доброзичливого, спрямованого на зміцнення економічного, соціального і культурного партнерства між регіонами двох держав – України і Чеської республіки – Закарпаття і Височіни.
     Символічним підтвердженням цього стали традиційний хліб-сіль на оздобленому гуцульськими вишиванками рушнику, який піднесли керівникам областей вдячні вчителі та учні школи Лазещинської ЗОШ І-ІІІ ступенів, зворушливо щирий імпровізований концерт, що того погожого вересневого понеділка відбувся на шкільному подвір’ї. Лунали пісні, дзвеніли цимбали, перегукувалися трембіти. Адже не кожен день у селі таке свято.
     Відтак, із словами вітання і подяки до присутніх звернувся директор школи Іван Бунтушак. «Це дуже щасливі і приємні хвилини, - сказав він. Ми підбиваємо перші підсумки нашої спільної праці, партнерства, яке було започатковане ще в минулому році, а цього року скріплено відповідною Угодою між Закарпатською областю та краєм Височіна. Її реалізацією стали ремонт школи, заміна вікон, дверей, приведення класних приміщень до європейського виду. Це прояв справжнього ділового транскордонного партнерства регіонів двох країн, від якого виграють і школи в гірській глибинці».
     До присутніх на урочистій церемонії учнів, жителів села, гостей звернувся з вітальним словом голова обласної ради Михайло Кічковський. «Мені особливо приємно, наголосив він, - бути на цьому незабутньому святі, пройнятому недавніми хвилюючими першовересневими переживаннями. Буквально тиждень тому школярі Закарпаття, як і учні всієї України, ввійшли до прекрасних, відремонтованих і новозбудованих шкіл.
     Скажу, що обласна влада постійно працює над тим, щоб учителям краще працювалося, а школярі мали всі умови для навчання. Ми маємо дванадцять програм, спрямованих на розвиток освітньої галузі, ухвалені обласною радою уже теперішнього, п’ятого скликання. Якщо в минулому році було виділено понад 17 млн. грн. на забезпечення цих програм, то в нинішньому році уже майже - 25 млн. грн. Збудовано і капітально відремонтовано 11 шкіл. Це найвищий показник в Україні. Зрозуміло, що для зміцнення матеріально-технічної бази, для того, аби молода зміна могла вчитися в належних умовах, треба зробити ще дуже багато».
    Від транскордонного співробітництва виграють і школи в гірській глибинці_1Михайло Кічковський сердечно подякував гостям із Височіни, зокрема, пану гетьману Мілошу Вистрчілу, усім, хто предметно долучився до того, щоб матеріальна база освітніх закладів Закарпаття послідовно наближувалась до європейських стандартів у всіх якісних критеріях.
     «Хочу підкреслити, сказав керівник краю, ми маємо багато друзів у прикордонних областях сусідніх країн, багатьох державах Євросоюзу. Співпраця з Височіною особливо відзначається конкретністю. Буквально через декілька місяців від підписання Угоди, бачимо плоди нашого партнерства, а досягнуті напрацювання - будемо продовжувати».
     У відповідь гетьман Височіни Мілош Вистрчіл висловив сердечну вдячність голові обласної ради, всім закарпатцям за щирість, активне співробітництво, а також познайомив учасників зібрання зі своїми колегами-депутатами, які представляють в обласній раді краю різні політичні партії. Але у вирішенні загально-важливих питань вони діють спільно, проявляючи належну громадянську і людську солідарність. І йому дуже приємно, що допомога Височіни для шкіл Лазещини і Стримби - вчасна і сприйнята з глибокою вдячністю та щирістю.
     На урочистостях у Лазещині, як і належить в такі святкові хвилини, були палкі промови, пам’ятні подарунки, навіть, комп’ютер, меморіальна дошка на стіні школи, яка засвідчує, що спонсорський подарунок дітям цього найбільш високогірного села не лише на Закарпатті, а й всієї України - це реальний прояв взаєморозуміння і взаємоповаги двох народів – українського і чеського.
     Таким же, сповненим радості та задоволення від вчасно і добре виконаної справи, було того ж дня свято і у віддаленому гірському селі Стримба, де у місцевій ЗОШ І-Ш ступенів навчається 188 учнів. Хоч приміщення школи збудовано понад 30 років тому, однак завдяки зусиллям педагогів, місцевої влади, класні приміщення - відремонтовані, святково прибрані. Окрасою школи стали нові вікна та двері, встановлені до початку начального року, за підтримки спонсорів із Височіни. Взимку ця обнова скаже своє слово, зберігаючи тепло і створюючи затишок для учнів цього високогірного села.
     Робочий візит делегації краю Височіна видався напруженим, ущільненим приємними зустрічами, обміном думками, поглибленням наявних взаємозв’язків і встановленням нових. Михайло Кічковський і Мілош Вистрчіл у спілкуванні із представниками засобів масової інформації, розповіли про вже зроблене, поділились намірами на майбутнє.
     До прикладу, заслужений Закарпатський народний хор побував цьогоріч на гастролях у Чехії, дав концерт у місті Їглава – адміністративному центрі краю Височіна. Наші юні спортсмени вже відпочивали на спортивних базах краю. Узимку наступного року на Закарпатті приймуть на відпочинок юних фізкультурників із Чехії.
     Нам необхідно, наголосив Михайло Кічковський, - і надалі розширювати тематику співробітництва, виводити на орбіту співпраці й інші владні структури та громадські організації. Багато спільних завдань для Закарпаття і Височіни в галузі екології, туризму і спорту. Чимало слід очікувати взаємокорисного і від співробітництва в галузі культури та мистецтва.
     Розширюючи і поглиблюючи досягнуте, все ж на думку керівників Закарпаття і Височіни, питання поліпшення матеріально-технічної бази шкіл у гірській глибинці незмінно залишатимуться пріоритетними.

Василь Чорногор, сайт Закарпатської обласної ради
11 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини