СБУ викриває механізми контрабандного ввезення автотранспортних засобів на території України

Службою безпеки України протягом тривалого часу фіксуються спроби контрабандного ввезення на територію України легкових та вантажних автомобілів з приховуванням та поза митним контролем, а також шляхом заниження їх вартості, що суттєво зменшує надходження до бюджету держави.

СБУ викриває механізми контрабандного ввезення автотранспортних засобів на території УкраїниГоловним управлінням по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБ України у взаємодії з регіональними спецпідрозділами здійснюється комплекс заходів з перевірки законності ввезення в Україну і реєстрації транспортних засобів та виявлення корупційних проявів з боку працівників державних органів, контролюючих цей процес.

Злочинні угруповання використовують різноманітні механізми ухилення від сплати митних податків при незаконному ввезенні та легалізації автотранспортних засобів. Найбільш типовими з них на даний час є використання підроблених документів при реєстрації автомобілів, незаконна легалізація імпортного автотранспорту в Україні за судовими рішеннями, реєстрація нових автомобілів на підставі документів про фіктивне переобладнання кузовів та двигунів.

Використовується також механізм легалізації, відомий як тимчасове ввезення. На території АР Крим викрито канал, через який в Україну з Молдови було незаконно переміщено 28 автотранспортних засобів іноземного виробництва, оформлених у вказаному митному режимі під зобов’язання зворотного вивезення протягом 1 року. Вони були ввезені на підставі підроблених техпаспортів та довіреностей на право керування та розпорядження.

За останні два роки в результаті спільних дій з УДАІ ГУ МВС в Криму та Кримської митниці складено 77 протоколів про порушення митних правил, конфісковано 18 авто загальною вартістю 1 млн. 139 тисяч гривень, нараховано штрафів на суму 154 тисяч 850 гривень.

Наявні матеріали свідчать, що контрабанда автотранспорту можлива лише за участі та сприяння окремих корумпованих посадовців. Спільно з керівництвом Держприкордонслужби, Держмитслужби, ДАІ МВС здійснюється розслідування порушень законодавства з боку окремих співробітників цих відомств. За встановленими фактами, згідно компетенції, СБУ та органами прокуратури порушено понад 20 кримінальних справ щодо службових осіб зазначених держорганів за вчинення протиправних дій у сфері їх службової діяльності.

Однією з найбільш поширених схем легалізації в Україні автотранспорту є його реєстрація в органах ДАІ на підставі судових рішень, коли позивач визнається добропорядним набувачем, а органи ДАІ зобов’язують реєструвати такі автомобілі без сплати податків. Тільки в м. Києві за такою схемою у 2004-2005 роках зареєстровано більше тисячі автомобілів. Близько 70% рішень з цього приводу виносились судами західних регіонів України.

Наприклад, УСБУ в Івано-Франківській області викрито причетність судді до організованого злочинного угруповання, яке займалося незаконним ввезенням з-за кордону престижних іномарок. Суддя за матеріальну винагороду виносив явно неправдиві постанови на основі вже наперед підроблених адміністративних справ місцевої митниці про порушення громадянами митних правил. За цими постановами автомобілі нібито конфісковувалися в дохід держави, а насправді передавалися одному з членів організованого злочинного угруповання. Таким чином за сприяння судді було здійснено легалізацію 50 контрабандних іномарок, не сплачено до бюджету 1 мільйон 605 тисяч гривень. Влітку 2006 року апеляційним судом Львівської області суддю Івано-Франківського міського суду засуджено за ст.375 КК України на 1 рік 6 місяців обмеження волі за ст.375 (винесення суддею явно неправосудного рішення) Кримінального кодексу України.

Співробітниками УСБУ у Херсонській області припинено протиправну діяльність судді Великолепетиського районного суду. Цей посадовець фальсифікував рішення протоколів засідань, які насправді не відбувалися. На підставі підроблених документів окремі громадяни України реєстрували у ДАІ ввезені з-за кордону автотранспортні засоби, ухиляючись таким чином від оподаткування та сплати митних платежів. Прокуратурою області порушено кримінальну справу. Рішенням Верховної Ради України з судді Великолепетиського районного суду Херсонської області було знято повноваження судді в зв’язку з порушенням щодо нього кримінальної справи. За вироком Апеляційного суду Запорізької області суддю засуджено за ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем) до 3 років позбавлення волі з випробувальним строком 2 роки і позбавленням права обіймати посади, пов’язані із судовою діяльністю, терміном на три роки.

У серпні 2006 співробітники УСБУ у Львівській області виявили канал контрабанди іномарок. Громадянин України, який постійно проживає у Німеччині, за сприяння посадовців за два останні роки ввіз 29 легкових та вантажних автомобілів за документами про іноземну реєстрацію. Чинне законодавство передбачає, що у такому разі автомобілі мають бути вивезені з території України упродовж року. Однак певна кількість іномарок була реалізована в Україні, хоча у документах стоїть відмітка про те, що ці автомобілі вивезені за межі України. Військовою прокуратурою Львівського гарнізону порушено кримінальну справу.

Одним з яскравих прикладів протидії механізму контрабандного ввезення автомобілів стала операція в Закарпатській області, де було викрито та ліквідовано сталий міжнародний канал контрабандного ввезення на митну територію України викрадених автомобілів престижних моделей, в якому активну участь брали громадяни Італії, Албанії та України. За кілька місяців ці іноземці переправили до України 13 автомобілів загальною вартістю 2 млн грн.

Кримінальну справу за ст.201 (контрабанда) Кримінального кодексу України було порушено УСБУ у Закарпатській області. Прокуратурою Вінницької області та м. Києва порушено кілька кримінальних справ щодо осіб, які сприяли злочинцям у легалізації контрабандних транспортних засобів. Трьох громадян Італії засуджено до 7 та 5 років позбавлення волі з конфіскацією контрабандно ввезених легкових автомобілів.

Протягом 2005-2006 років тільки управлінням СБУ у Закарпатській області розслідувалося 55 кримінальних справ, пов’язаних з незаконною легалізацією на території України 150 транспортних засобів загальною вартістю понад 18 млн грн.

На даний час слідчими підрозділами органів СБ України розслідується більше 220 кримінальних справ про контрабанду транспортних засобів з використанням вищезазначених механізмів. Закінчено досудове слідство у 27 справах, з яких 23 направлено до суду з обвинувальними висновками.

Висока прибутковість легалізації контрабандно-ввезених авто та наявність стійкого попиту є тими чинниками, що сприяють скоєнню протиправних дій. Мінімізувати це негативне явище, яке набуло широкого розповсюдження у всіх регіонах країни, силами лише компетентних органів неможливо. Очевидною є необхідність застосування економічних заходів шляхом вдосконалення законодавчої бази.

Для цього доцільно внести зміни до чинного законодавства, а саме: переглянути та знизити розміри ввізного мита, акцизного збору та ПДВ на автотранспортні засоби, встановивши збори та інші обов’язкові платежі на загальну суму, яка б не перевищувала 10%-20% від фактичної вартості автомобіля, що зробило би протиправні оборудки економічно невигідними та переорієнтувало товаропотік в легальний обіг.
Прес-центр СБ України
28 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини