Олег Гаваші: "Займаючись політикою, уряд забуває про людей..."

Як не прикро, політична арена в Україні все більше нагадує безпринципну гру без правил, у якій для досягнення перемоги всі засоби прийнятні. Останні події в парламенті засвідчили, що політична криза в країні стала реальністю. Коаліція трьох, здавалось би, не поєднуваних політичних сил – Блоку Юлії Тимошенко, Партії Регіонів і Комуністичної партії – фактично доконаний факт. Ми попросили голову обласної державної адміністрації Олега Гаваші висловити своє бачення ситуації, що склалася у країні.

Олег Гаваші: "Займаючись політикою, уряд забуває про людей..."

–  Змінами  до законів, прийнятими цього тижня у парламенті порушуються ціла низка положень Конституції і насамперед – процедура призначення глави Кабінету Міністрів. Вилучаються норми щодо права Президента не вносити кандидатуру на посаду прем’єр-міністра України на розгляд Верховної Ради, щодо обов’язків уряду погоджувати з Президентом України звільнення окремих міністрів, щодо обов’язків уряду забезпечувати виконання указів Президента, а не керуватися ними, як це передбачає Конституція. Крім того, вилучаються положення щодо здійснення права законодавчої ініціативи за дорученням Президента щодо забезпечення урядом виконання рішень Ради національної безпеки і оборони України, а також інші норми. Ці зміни призведуть лише до одного – в країні зруйнується баланс влади. Свого часу саме прийняття антиконституційного закону про уряд і спровокувало позачергові парламентські вибори.

Рік тому Президент України ініціював дострокові парламентські вибори, намагаючись побороти корупцію у стінах Верховної Ради. Сьогодні ж маємо  ситуацію, ідентичну минулорічній, коли парламентські сили ігнорують волю виборців. На превеликий жаль, дії Прем’єр-міністра продиктовані не державницькими інтересами.

Ставлення деяких політичних сил країни, а також Прем’єр-міністра   щодо військових дій  в Грузії показали їх „відданість” національним інтересам. На думку голови облдержадміністрації грузинські події дали чітко зрозуміти, що може чекати Україну. „Люди розуміють, що лише колективна безпека, про що говорив Президент, може врятувати Україну і перекреслити раз і назавжди питання цілісності України. Бо тільки коли безпека є гарантована, тоді можна розвивати економіку”,– вважає Олег Гаваші.

Зрозуміло, що нинішня ситуація спровокована урядом, щоб відволікти увагу українців від головного – що ж зробив уряд за час своєї роботи, як завершує рік і з чим іде у наступний?

Щоб не бути голослівним, проаналізуємо основні позиції діяльності уряду на прикладі нашої області.

Почнемо із найактуальнішого – ліквідації наслідків липневого паводку. Уряд обіцяв в найкоротші терміни зробити все можливе для відновлення зруйнованого житла, однак на сьогодні надійшли тільки авансові платежі. Нажаль, люди які бажають придбати за рахунок компенсацій нові оселі не можуть цього зробити, адже коштів їм уряд і досі не виплатив.

 

В перші дні після паводку урядовці обіцяли виділити на ліквідацію наслідків паводку для водного господарства 60 мільйонів. Наразі область отримала… 7 мільйонів. А на першочергові роботи з відновлення дорожньої інфраструктури – із 28 млн. надійшло 17,5 мільйона.

 

Окрема тема – фінансування урядом протизсувної програми. Незважаючи на те, що в зоні активних зсувних процесів знаходиться майже тисяча будинків закарпатців, протягом останніх років з державного бюджету не виділено жодної копійки.

 

Провальною є діяльність уряду і по основних соціальних програмах. Так і не зуміла прем’єр виконати одну з головних своїх популістських обіцянок – виплатити громадянам знецінені заощадження Ощадбанку СРСР. Згідно з урядовою постановою такі виплати повинні здійснюватися впродовж трьох днів після реєстрації вкладника. На сьогоднішній день гроші дістали лише ті закарпатці, хто зареєструвався до 16 лютого. Компенсації  отримали 60 відсотків краян. Решта чекають – не дочекаються.

 

Що стосується фінансування основних соціальних галузей – освіти і медицини – скажу лише, що на реалізацію шести державних програм охорони здоров’я виділено трохи більше 11 відсотків. Через це медзаклади не отримують нове обладнання, автомобілі швидкої допомоги.

 

Подібною є ситуація і в галузі освіти. За останні два роки за рахунок державного бюджету не придбано жодного шкільного автобуса. Цьогоріч уряд мав закупити для Закарпаття 23 автобусів, але наразі школи краю не отримали жодного. Натомість з початку року 10 таких автобусів уже закуплено за рахунок обласного бюджету.

 

Не вирішує уряд і таке гостре питання, як незабезпеченість виплати заробітної плати працівникам органів місцевого самоврядування та працівникам органів виконавчої влади. Наразі дефіцит у розмірі 41 мільйона гривень  ми погашаємо за рахунок обласного бюджету. Але вже у жовтні ця проблема особливо загостриться. Уряд же досі не прийняв жодного рішення щодо цього.

 

І це не єдине питання, яке „зависло” в кабінетах. До прикладу, досі невизначеними залишаються такі важливі питання, як продаж землі, що і донині законодавчо не врегульовано. Загалом для продажу земельних ділянок через аукціон область ще цього року може отримати 28 мільйонів гривень. Але продати їх ми не можемо, а це  призводить до значного зменшення надходжень коштів у місцеві бюджети.

 

Я можу ще багато наводити прикладів, які свідчать про ігнорування потреб областей, простих людей. Приміром, ріст цін цього року відчула кожна сім'я.  Намагання ж Юлії Володимирівни зупинити інфляцію є штучними. Інтервенція неякісних і дешевих продуктів харчування на ринок тільки нищить вітчизняного товаровиробника, а не вирішує проблеми.

Зараз же, коли розпочалася боротьба за президентське крісло, для Юлії Володимирівни головне сформувати думку: мовляв, я намагалася зробити все для народу, але мені не дали. Прем’єр-міністр будь-якими методами намагається  знайти крайніх у своїх недоліках: коаліцію, Секретаріат Президента і власне Главу держави. Ця роль для неї не нова...

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
04 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини