Як спрацювала Державна екологічна інспекція в Закарпатській області в серпні 2008 року?

У ході державного контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства протягом звітного періоду проведено 16692 перевірки, у тому числі 143 перевірки юридичних і фізичних осіб та 16549 перевірок транспортних засобів.

За порушення вимог природоохоронного законодавства складено 252 протоколи, до адміністративної відповідальності притягнуто 250 осіб на загальну суму штрафів 17,146 тис. грн. Стягнуто штрафів на суму 13,984 тис. грн.
В пунктах пропуску через державний кордон здійснено екологічний контроль вантажів загальною вагою 896,058 тис. тон та радіологічний контроль - 640,130 тис. тон. Через невідповідність вимогам чинного природоохоронного законодавства при імпорті товарів затримано 5 транспортних засобів, загальною  вагою вантажів 31,967 т.
Впродовж серпня 2008 року Інспекцією нараховано та пред’явлено 5 суб’єктам господарювання претензії за збитки, заподіяні навколишньому природному середовищу на загальну суму 40,815 тис. грн., в тому числі: одна претензія - за порушення законодавства про охорону атмосферного повітря та чотири - за порушення законодавства про охорону та раціональне використання рослинних ресурсів. Вісім матеріалів передано в правоохоронні органи, порушено дві кримінальні справи. Станом на 01.09.08р. в провадженні Господарського суду Закарпатської області знаходиться 7 справ за позовами Інспекції, ще 3 криміналі справи знаходяться на розгляді в провадженні судів іншого рівня.
Протягом звітного періоду рішенням Головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області призупинено виробничу діяльність 15 суб'єктів господарювання, 13 з них – об’єкти деревообробки.
З метою своєчасного реагування на надзвичайну ситуацію, що склалася в області внаслідок повені  22-27 липня 2008 року, роботу особового складу Державної екологічної інспекції в Закарпатській області було переведено на посилений режим, наказом по Інспекції створено оперативний штаб з координації заходів ліквідації наслідків стихійного лиха. Екологічно небезпечні об’єкти, що знаходилися в зоні можливого підтоплення були взяті на постійний посилений контроль, а після відновлення транспортного зв’язку між населеними пунктами держінспекторами було розпочато обстеження зазначених об’єктів.
Для уникнення негативних наслідків паводку Інспекцією був посилений контроль за якістю поверхневих водойм в зоні стихійного лиха. Відбори проб поверхневих вод р Тиса проводилися з 27.07.08 по теперішній час в прикордонних створах с. Ділове (Україна)/Держкордон(Румунія), м. Тячів (Україна)/Держкордон (Румунія), Вілок (Україна)/Тисабеч (Угорщина), м. Чоп (Україна)/Загонь (Угорщина) та на притоках р. Тиса річках Шопурка, Апшиця, Тересва, Теребля та Ріка. Станом на 01.09.08 р. відібрано 70 проб води. За даними аналітичних досліджень на даний час якісний склад поверхневих вод в контрольних створах р. Тиса та її притоках стабілізувався і знаходиться у межах, характерних для даного періоду року.
З метою забезпечення дієвого контролю за місцями розміщення твердих побутових відходів на території області, в тому числі районів, що постраждали під час стихійного лиха, Інспекцією перевірено 36 сільських, 2 селищні та 1 міська рада, 2 районні державні адміністрації на предмет дотримання вимог ст.12, 20 та 21 Закону України “Про відходи”. В ході перевірок особлива увага зверталася на виконання раніше виданих приписів. За результатами перевірок видано 39 приписів про усунення виявлених порушень, до адміністративної відповідальності притягнуто 15 голів сільських рад, 1 голова міської ради та дві посадові особи райдержадміністрацій на загальну суму штрафів 1,845 тис. гривень.
В ході перевірок встановлено, що в порушення вимог постанови Кабінету Міністрів України № 1217 від 03.08.1998р. „Про затвердження Порядку виявлення та обліку безхазяйних відходів” в перевірених органах місцевого самоврядування не створено постійно діючі комісії з питань поводження з безхазяйними відходами. Про зазначене, а також про ситуацію, що склалася на території області у сфері поводження з відходами було поінформовано голову обласної державної адміністрації на нараді за участю керівників правоохоронних і контролюючих органів області, на якій розглянуто питання забезпечення належного контролю за здійсненням заходів із благоустрою населених пунктів області.
За серпень 2008 року Інспекцією проведено 4 розрахунки завданих навколишньому середовищу збитків внаслідок засмічення земель на суму 3540,09 тис. грн. Матеріали передані до прокуратури для вжиття відповідних заходів впливу.
На виконання п.8 Плану заходів з ліквідації стихійного лиха, затвердженого Протоколом №5 від 07.08.08р. засідання оперативного штабу при Мінприроди України перевірено 24 виробничі об’єкти, які здійснюють переробку деревини. За результатами перевірок до адміністративної відповідальності притягнуто 24 посадові особи на загальну суму штрафів 4,104 тис. гривень,  винесено 13 рішень про призупинку діяльності об’єктів деревообробки.
На виконання розпорядження Президента України «Про вивчення стану ведення лісового господарства у Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській і Чернівецькій областях» та плану заходів Державної екологічної інспекції в Закарпатській області на 2008 рік проведено планові перевірки в ДП «Рахівське ЛДГ», ДП «Ясінянське ЛМГ»,  філії ГДСЛАП «Закарпатагроліс» «Міжгір’ядержспецлісгосп» та НПП «Синевир». Розпочато перевірки в Карпатському біосферному заповіднику та філії ГДСЛАП «Закарпатагроліс» «Тячівдержспецлісгосп».
Проведеними перевірками виявлено майнових стягнень та заподіяної шкоди в розмірі 2130,488 тис. грн., в т.ч. майнових стягнень 27,698 тис. грн. Виявлено самовільних рубок дерев в насадженні масою 1208,8 куб. м. Розмір заподіяної шкоди за які склав 2102,79 тис. грн. Притягнуто до адмінвідповідальності 33 осіб на суму штрафів 2533 грн.
На землях запасу Перечинського та Ужгородського адміністративних районів виявлено незаконні рубки дерев різних порід масою 24,4  куб. м.  Розмір  заподіяної шкоди склав 50,8 тис. грн.

Прес-служба Державної екологічної інспекції в Закарпатській області
04 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини