Закарпатські прокурори виявили факти незаконного будівництва у водоохоронних зонах

На виконання доручення Президента України, Генерального прокурора України та з метою неухильного дотримання вимог Закону України „Про зону надзвичайної екологічної ситуації” в частині додержання прав та інтересів громадян, забезпечення відновлення постраждалих від повені територій, додержання вимог бюджетного законодавства при використанні коштів виділених на ліквідацію наслідків повені органами прокуратури області проводяться відповідні перевірки.

Прокурорами районів, які постраждали від повені у взаємодії з працівниками КРУ в Закарпатській області проводяться спільні перевірки цільового використання коштів, виділених на ліквідацію наслідків стихії. Станом на 20 серпня 2008 року за результатами проведеної роботи попереджено порушень на загальну суму 526,9 тис. грн.
До прикладу, прокурором Рахівського району перевіркою на території міста Рахова, смт. Ясіня, сіл Ділове, Костилівка і Луги було виявлено випадки коли комісії з числа депутатів цих рад необґрунтовано включали до третьої категорії громадян, будівлі яких не потребували поточного ремонту, оскільки насправді були пошкоджені лише господарські споруди. В результаті прокурорських перевірок було попереджено незаконних відшкодувань на суму майже пів мільйона гривень.
У той же час, 79 тис. грн. вже було незаконно відшкодовано громадянам, тому прокурором району направлено приписи головам цих населених пунктів і вирішується питання про відшкодування незаконно виплачених коштів.
Прокуратурою області організовано проведення перевірок додержання природоохоронного законодавства в комплексі. І не тільки в тих районах, які визнані зоною надзвичайного лиха, а й на території всієї області. Виділені основні 4 проблеми, які повинні перевіряти органи прокуратури, що негативно впливають на екологічний стан в області і призводять до підвищення повеневої небезпеки.
У першу чергу це стосується питань додержання будівельних норм і правил при веденні будівництва на берегах річок, водойм, водозахисних смугах. Особливу увагу в ході прокурорських перевірок, звернуто на питання незаконного розміщення побутових та промислових відходів.
Одночасно проводяться перевірки законності виділення лісосічного фонду суб’єктам господарювання та додержання ними природоохоронного законодавства.
Також прокурори зосереджували свою увагу на здійсненні перевірок законності діяльності пилорам.
Прокурорськими перевірками виявлені непоодинокі порушення цього законодавства, насамперед щодо незаконного будівництва у водоохоронних зонах.
Хустським міжрайонним прокурором порушено кримінальну справу по факту самовільного зайняття земельної ділянки та самовільного будівництва в охоронній зоні річки Тиса у м. Хуст у районі „Велятинського мосту”, щодо невстановлених осіб, які протягом 2008 року в межах прибережної захисної смуги річки Тиса самовільно зайняли земельну ділянку площею 2.24 га та здійснили самовільне будівництво 7 будівель та споруд, спричинивши своїми злочинними діями збитки у розмірі майже 50 тис.грн.
Викликає стурбованість прокурорів і те, що деякі керівники органів місцевого самоврядування та контролюючих органів, які повинні запобігати незаконному будівництву, самі сприяють цьому.
Зокрема, прокурором Рахівського району порушено кримінальну справу відносно службових осіб виконавчого комітету Рахівської міської ради та державної екологічної безпеки по Рахівському району за зловживання владою або службовим становищем.
Рахівські службовці, в порушення вимог Водного кодексу України, дали погодження громадянці К. на будівництво магазину в межах прибережної захисної смуги річки Тиса. На підставі отриманого погодження ця громадянка таки збудувала у цій зоні магазин, допустивши при цьому відхилення від проекту будівництва.
Берегівським міжрайонним прокурором направлено до суду позов в інтересах Берегівської міської ради до приватного підприємця М. про знесення побудованого приміщення на самовільно зайнятій земельній ділянці прибережної захисної смуги каналу Верке.
Ужгородським міжрайонним прокурором на території Худлівської сільської ради (с. Анталовці) у водозахисній смузі річки Стара виявлено факт самовільного захвату земельної ділянки громадянином С. та проведення на ній робіт по підготовці до будівництва.
По даному випадку порушено кримінальну справу відносно громадянина С., за фактом самовільного зайняття земельної ділянки в охоронній зоні.
Хустським міжрайонним прокурором внесено 9 приписів Хустському РЕМ про усунення виявлених порушень законодавства шляхом вжиття негайних заходів, щодо припинення незаконного користування електроенергією суб’єктами господарювання власниками лісопильних цехів, які використовували електроенергію, без вводу в експлуатацію приміщень та оформлення документів в РЕМ.
Прокурором міста Ужгорода також виявлено порушення з боку Ужгородської міської ради вимог земельного та ряд порушень вимог природоохоронного законодавства при затвердженні проекту відведення та надання в оренду земельної ділянки ТОВ „Нова Лінія – Ужгород” у зоні можливого затоплення та підтоплення річки Уж.
У зв’язку з цим, прокуратурою міста до міськрайонного суду заявлено позовну заяву про визнання незаконним рішення міської ради та договору оренди земельної ділянки.
Прокурорські перевірки з цих питань продовжуються.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області
02 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини