Закарпатський Виноградів відсвяткував свій 746-й день народження (ФОТОРЕПОРТАЖ)

П'ять днів, що потрясли Виноградів

Автор - Валерія Каналош - з угорськими каскадерами
Автор - Валерія Каналош - з угорськими каскадерами

Саме стільки часу городяни та гості цього закарпатського райцентру святкували 746 років з дня заснування древнього Виноградова. Програма була масштабною і справді ексклюзивною. Розпочали традиційним заходом: виставкою квітів, винограду і виробів народних умільців. Вперше найбільші виноградні грона демонстрували члени районної спілки виноградарів-виноробів ім. Яна Капістряна. Наймасивнішим було гроно Михайла Бабича з Шаланок, яке заважило 2,3 кг. Квіткові композиції та все, що пов'язано з Її Величністю Флорою, прикрашало стенди дошкільних та освітніх закладів, підприємців і талановитих городян. Рукотворній красі акомпанував супровід ВІА з Берегова і Драгова. Завершився той день молодіжною дискотекою на центральний площі Миру.

Квіткова композиція до Дня міста Виноградова

Пообідньої пори наступного дня на городян вже чекала виставка в костьолі францисканців «Художники Виноградівщини», на якій були представлені полотна тих, чия доля тим чи іншим чином пов»язана з нашим містом. Найстаршому з них 82 роки, наймолодшому - 27. Картини багатьох авторів ще не знайомі виноградівському глядацькому загалу. Це – полотна члена творчого об'єднання «Митці Верховини» Олександра Ківежді з Королева, заслуженого працівника культури України Степана Сігетія з Ужгорода, твори заслуженого майстра народної творчості України Міклоша Горонгозо з Шаланок, полотна члена об'єднання професійних художників Василя Поповича з Ужгорода та модерні роботи одного з основоположників товариства угорських художників ім. Імре Ревейса Ласло Коложварі з Вилка, інших членів творчого об'єднання «Митці Верховини» Олександра Шандора, Маргарити Тегзе та В'ячеслава Поповича, а також земляків, які вже відійшли від нас – члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Василя Гаснюка з Ужгородщини та Миколи Ігнатика. На відкриття виставки художники завітали зі своїми сім'ями, що надавало заходу справжньої родинної атмосфери.

Згодом настав час для найголовнішого заходу в рамках святкування Дня міста: урочистого відкриття Х Міжнародного фестивалю сучасної пісні і танцю «Кришталеві грона». Саме в 2008-му фестиваль став ювілейним, а ще йому надано новий статус – міжнародний.

Гала-концерт фестивалю

Позмагатися в пісенній і танцювальній майстерності до Виноградова з'їхалися більше 300 учасників з 17 областей України та Автономної Республіки Крим, а також талановита молодь із Росії, Грузії, Вірменії, Молдови та Казахстану. Триденне творче змагання фінішувало грандіозним гала-концертом в парку Перені, де і вручались нагороди фестивалю. Гран-прі отримали 14-річна Катерина Давиденко з Донецька і танцювальний колектив «Калейдоскоп» з Вінниці.


Наступний дарунок місту - екстремальне автомотовелошоу. Ще задовго до початку заходу центральна площа наповнилась глядачами, яких привело сюди передчуття видовищного шоу і надії їхні виправдались. Байкери з Берегова, екстремали-велосипедисти з Ужгорода, каскадери на мотоциклах з Угорщини та представницькі авто від «Кіа» захопили увагу виноградівців та гостей міста на декілька годин.

Велосипедист-екстремал Андрій Собчук

Розпочали виступи любителі екстремального велоспорту з Ужгорода, які продемонстрували два види велоспоспорту – тріал та джамп. У команді «Канк», яку тренує Андрій Собчук, займаться юнаки, які підкорюють різні стилі велосипедного спорту. Коментував виступи земляків DJ Krabecki, відомий ужгородцям по роботі в клубі «Бабалу».

Сім автомашин представницького класу виставив на оглядини салон торгової марки «Кіа». Менеджер компанії «Автомоторс-сервіс» Роман Хорунжий радо повідомив, що у найбільшому салоні Виноградова, який є офіційним представником ТМ «Кіа», діють знижки до 19,5 тис. грн. на купівлю автомашин бізнес-класу «Седан».Тож багато виноградівців зацікавились цією новиною і з інтересом послухали побажання менеджера заробляти більше грошей і витрачати в їхньому салоні.

Але найбільша увага дісталась байкерам – осяяні сонцем, їхні байки виглядали по-особливому презентабельно. Ось і настала черга мотошоу. Запрошені каскадери з Угорщини Міклош Гіді та Чобо Мартон демонстрували віртуозне володіння залізним конем у 23 кінські сили.

Каскадери з Угорщини стали справжньою окрасою святкувань у ВиноградовіМотоцикли та квадроцикли стрімко міняли амплітуду руху, гасили вогонь шинами, затим каскадери їздили поперемінно на передньому чи задньому колесі, без допомоги рук і ніг - всіх трюків і не пригадаєш… Спортсмени з Ніредьгази зацікавились каскадерством тільки десять років тому і за цей час Міклош Гіді зумів зайняти п'яту позицію в світовому рейтингу.

Під час святкування Дня міста у небо запустили 746 кольорових кульок з гербом Виноградова

Також і цього року мерія підготувала городянам сюрприз: під час офіційної частини святкування Дня міста у небесну височінь запустили 746 кольорових кульок з гербом Виноградова. Хтозна де він приземлиться, але і там дізнаються про ті п'ять днів, що потрясли Виноградів!

Валерія Каналош, Виноградів
02 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини