Ужгород: Що сталося за парканом ТзОВ "Ядзакі Україна"?

Уже протягом двох тижнів столичні та закарпатські ЗМІ мусопять новину про отруєння працівників підприємства з іноземними інвестиціями «Ядзакі Україна», масова госпіталізація яких розпочалася ще минулого тижня: через харчове отруєння у лікарні потрапили 72 працівники підприємства. Майже усі хворі - молодь. Наразі їхній стан, за словами медиків, задовільний, загрози життю немає, і після бактеріологічних обстежень працівників підприємства випишуть з лікарні. Що стало причиною масового отруєння, з'ясовують правоохоронці разом із санепідеміологами.

Як розповіла одна з потерпілих, 20-річна Іванка, усі постраждалі переконані, що причиною поганого самопочуття є їжа. Саме того дня у меню була її улюблена страва «рокот-крумплі». Але, за словами юнки, коли юна проковтнула першу ложку, щось її насторожило, й півпорції так і залишилося на тарілці, інші їли й котлети з гарніром, й ті ж «рокот-крумплі».
«Коли мої подруги почали скаржитися на погане самопочуття, - розповідає Іванка,  - я була здивована. Адже ми всі сиділи за одним столом і їли однаковісінькі страви. Все стало зрозумілим, особисто для мене, коли поверталася додому після зміни. Ще в автобусі почалося запаморочення. Було таке відчуття, що все тіло горить вогнем. Уже вдома стан погіршився й родичі викликали «швидку». Зробивши кілька аналізів, мене одразу ж відправили до обласної інфекційної лікарні. Коли ж мене вели до палати, здивуванню не було меж, адже у кожній були працівники нашого підприємства. Мої подруги мали доволі кепський вигляд».
Як розповіла головний лікар районної лікарні №1 м.Чоп Людмила Левчак, перші потерпілі зверталися до лікарів уже в четвер. Масова ж госпіталізація розпочалася наступного ранку. Спеціальним наказом була сформована бригада з районних медиків, яка з перших годин працювала на підприємстві, щодня обстежуючи понад тисячу працюючих. Робочий день тривав до першої та другої ночі. Усі симптоми, з якими звернулися хворі, вказували на харчове отруєння - підвищена температура, блювання, діарея, болі в шлунку. Своєчасно зреагували й керівники підприємства, які одразу ж після перших скарг повідомили компетентні органи й СЕС. Того ж таки дня було розпочато епідем-обстеження, щоб з'ясувати причину виникнення інфекції, нині ж тривають санітарно-гігієнічні заходи.
Роботу харчоблоку підприємства призупинено. Але вже нині можна говорити про виявлення ряду порушень у роботі їдальні, які не потребують жодних аналізів чи заходів. Насамперед- це й відсутність сертифікатів якості на частину продукції, й порушення технології приготування їжі та її зберігання, й відсутність у працівників харчоблоку елементарного мінімуму - санітарної книжки. Що ж насправді стало причиною масового отруєння стане відомо після результатів дослідження, адже усі постраждалі їли того дня й запечену з м'ясом картоплю й котлети. Для цього відібрано залишки їжі, взірці готової продукції, а також сировини.
Нагадаємо, що вже протягом останніх двох років, забезпеченням працівників обідами займається київська компанія, з якою підприємство уклало угоду. Саме вона повністю вирішує питання харчування співробітників «Ядзакі», у компетенції якої робота з постачальниками, закупівля продуктів та приготування їжі.
За словами головного спеціаліста відділу з питань охорони здоров'я та медичного забезпечення райдержадміністрації Володимира Юсіна, серед потерпілих є й жителі навколишніх сіл. Уже з перших годин, як був оголошений карантин, райлікарня№1 готова була прийняти перших потерпілих. Для цього були облаштовані дві палати, виділені антибіотики. Але обласна «інфекція» впоралася самотужки.
Завод є одним із основних місць роботи не лише мешканців сіл, що входять до складу Холмківської сільради, а й з цілого Закарпаття. Щодня, протягом семи днів, з останнього випадку звернення хворих до лікарні, наші медики проводять подвірний обхід сіл. їх стан наразі стабільний. Враховуючи той факт, що інкубаційний період інфекції вже позаду, особливо на нових пацієнтів ми не очікуємо.
Зважаючи на те, що лікування зазвичай триває 5-7 днів, а в деяких випадках може протікати індивідуально, залежно від ступеня важкості захворювання, кожному хворому цей лікарняний обійдеться доволі дорого. За останніми повідомленнями обласної санепідемстанції вже є результати вірусологічних досліджень кількох страв. У 38 хворих висіяно збудник сальмонельозу, у 14 — стафілокок. Решту страв із меню підприємства ще досліджують.

Тетяна Фаліс, Ужгородський район
01 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини