Михайло Кічковський: Карпати - серце і легені Європи. Збережімо їх!

Карпати образно називають серцем і легенями Європи. Вони є одним з найбільших гірських масивів континенту і віднесені до списку 200 найважливіших природних регіонів світу. Краса природи Карпат невимовна.

Михайло Кічковський: Карпати - серце і легені Європи. Збережімо їх!

Карпати служать джерелом чистої води та чистого повітря, що суттєво вливає на клімат всієї Європи..Тут беруть початок численні ріки, які живлять своєю водою тисячі великих і малих населених пунктів басейнів Балтійського і Чорного морів. Карпати також багаті цілющими бальнеологічними джерелами, туристично-рекреаційними можливостями.
 На теренах Карпат росте 3800 видів судинних рослин, що становить третину флористичного багатства Європи. Такий же багатий і тваринний світ Карпат. При цьому більше 10 відсотків видів флори і фауни є рідкісними, знаходяться     у загрозливому стані і потребують індивідуальної охорони. З метою збереження природної спадщини у Карпатах створено 5 біосферних резерватів, 19 національних парків та понад 400 лісових резерватів. Тому стан природного середовища у Карпатському регіоні має величезне значення для здоров’я більшості європейського населення.
У той же час екологічна ситуація у Карпатському регіоні внаслідок глобальних процесів на планеті та непродуманої господарської діяльності загострюється і потребує уваги з боку не тільки розташованих тут країн, а й всієї європейської спільноти.
Зменшується лісистість Карпат, ліси хворіють та висихають, внаслідок чого понижується їх водорегулююча функція.
Справжнім екологічним лихом Карпат стали повені, які несуть з собою великі руйнування та епідеміологічні загрози. Під час повеней затоплюються великі території сільгоспугідь, кладовища та могильники тварин, місця зберігання нафтопродуктів та інших хімічних речовин, небезпечних для здоров’я та життя людей і всього довкілля. Велику небезпеку становлять невикористані колишніми сільгосппідприємствами отрутохімікати, несанкціоновані звалища побутових відходів та відходів промислових підприємств, особливо хімічної та переробної галузей, атомної енергетики.
Значної шкоди екології наносить побутова діяльність людей. Не тільки у містах, а й селах великою проблемою стало захоронення сміття. Внаслідок відсутності продуманої системи виховної роботи з населенням та неуваги з боку владних структур до вирішення цього питання виникають сотні стихійних сміттєзвалищ. Після проливних дощів цей бруд опиняється в річках, з яких потім беремо воду для пиття.
У червні 2007 року українська делегація у Конгресі місцевих та регіональних влад Ради Європи виступила з пропозицією щодо обговорення екологічної ситуації в Карпатському регіоні. Цьогорічна катастрофічна повінь, яка мала місце у західних регіонах України і своїми наслідками торкнулася також окремих держав поза межами гірського масиву, ще раз засвідчила надзвичайну актуальність цієї ініціативи. Вона підтвердила і те, що екологічні проблеми не знають кордонів.
Здійснювані у кожній окремій країні заходи по захисту довкілля не дають бажаного результату, оскільки носять здебільшого розрізнений характер, належним чином не з координовані. Підписана у 2003 році 7 країнами «Рамкова Конвенція про захист довкілля та сталий розвиток у Карпатському регіоні», в якій визначено пріоритетні завдання щодо покращення екологічного стану Карпат, на жаль, виконується дуже повільно.
Тому розгляд цього питання на такому представницькому форумі дозволив би не тільки привернути увагу до стану довкілля Карпат, а й виробити єдину стратегію щодо об’єднання зусиль європейської спільноти навколо вирішення його проблем.
У рамках підготовки до розгляду цього питання в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи Закарпатська обласна рада спільно з Міністерством охорони навколишнього природного середовища України передбачає провести у березні 2009 року в м. Ужгороді (Україна) Міжнародну науково-практичну конференцію «Екологічна ситуація в Карпатському регіоні, її соціальні наслідки та шляхи поліпшення», проведення якої підтримано Президентом України та Прем’єр –міністром України.
Про свою згоду взяти участь конференції заявили також представники місцевих і регіональних влад ряду країн Карпатського регіону. Створено відповідний оргкомітет з підготовки конференції, до якого ввійшли представники центральних і обласних відомств, наукових та громадських організацій і установ, органів місцевого самоврядування.
На Вебсайті Закарпатської обласної ради відкривається рубрика по обговоренню екологічних проблем Карпат та пропозицій щодо їх вирішення.
У зв’язку з цим звертаюся до представників громадських організацій, спеціалістів екологічних установ, науковців, депутатів усіх рівнів з проханням висловити своє бачення цих проблем та шляхів поліпшення екологічного стану, ролі органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, культурно-освітніх установ та громадських організацій у їх розв’язанні.
Матеріали просимо надсилати на адресу Закарпатської обласної ради: 88008, м.Ужгород, пл.Народна, 4, факс:61-43-64 або електронною поштою E-mail: admin@zakarpat-rada.gov.ua

Голова Закарпатської обласної ради
Член Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи
 Михайло Кічковський
Сайт Закарпатської обласної ради
28 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини