Багатонаціональний батальйон "Тиса" перебуває на командно-штабних навчаннях у Румунії

Вчора, 26 серпня, у румунському місті Сату-Маре розпочалося командно-штабне навчання “Світла Лавина – 2008” українсько-румунсько-словацько-угорського інженерного батальйону “Тиса”.

Головна мета проведення спільного командно-штабного навчання полягає у досягненні взаємосумісності між підрозділами багатонаціонального інженерного батальйону “Тиса”.
Збройні Сили України на цьому багатонаціональному навчанні представляє група військовослужбовців на чолі з начальником інженерної служби 128-ї окремої механізованої бригади 13-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України підполковником Василем Матвійківим.
В ході командно-штабного навчання “Світла Лавина – 2008” українські військові визначать можливості підрозділів української національної складової батальйону “Тиса” в обстановці, що склалася за легендою навчання. Також наші військові відпрацюють питання взаємосумісності за стандартами НАТО з угорською, румунською та словацькою національними складовими батальйону “Тиса”.
Окрему увагу під час проведення “Світлої Лавини – 2008” буде акцентовано на удосконаленні навичок ведення радіообміну між підрозділами.
Одночасно з проведенням командно-штабного навчання “Світла Лавина – 2008” у румунському місті Клуж-Напока проходитиме засідання Координаційної групи з питань функціонування багатонаціонального інженерного батальйону “Тиса”, на якому українську військову делегацію очолює начальник відділу Центрального управління інженерних військ Командування сил підтримки ЗС України полковник Сергій Шаповал.
У ході засідання представники збройних сил України, Угорщини, Румунії та Словаччини розглядатимуть питання життєдіяльності батальйону “Тиса”, зокрема, щодо внесення змін та доповнень до Технічної угоди багатонаціонального інженерного батальйону “Тиса”.
Також обговорюватимуться питання проведення підготовки до передачі повноважень головування в “Тисі” у наступному році від румунській словацькій стороні та опрацьовуватиметься календарний план проведення навчання “Світла Лавина” у 2009 році.
Спільне командно-штабне навчання “Світла Лавина – 2008” багатонаціонального інженерного батальйону “Тиса” та засідання Координаційної групи завершаться 29 серпня.
Довідка. Створення багатонаціонального підрозділу “Тиса” було ініційовано українською стороною у грудні 1998 року з метою оперативного реагування військових сусідніх держав на загрози повеней, а також кваліфіковану, високопрофесійну боротьбу із наслідками стихійних лих, що постійно загрожують країнам Карпатського регіону.
15 листопада 2002 року в Будапешті відбулася урочиста церемонія підписання начальниками Генеральних штабів Угорської армії, Армії Румунії, Збройних Сил Словацької Республіки та Збройних Сил України Технічної угоди між військовими відомствами цих країн щодо імплементації міжурядової Угоди про створення багатонаціонального інженерного батальйону “Тиса”.
У жовтні 2003 року в районі верхів’я річки Тиса, на території Угорської Республіки, вперше було проведено командно-штабне навчання з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій “Світла лавина-2003” з військовослужбовцями спільного українсько-румунсько-словацько-угорського батальйону “Тиса”. У 2004 році навчання “Світла лавина” відбулося в Румунії, у 2005 році – у Словаччині, у 2006 році - в Україні, а у 2007 – в Угорщині.

Сайт Міноборони України
27 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини