Юрій Сарай: “Кількість підприємців в Ужгороді постійно зростає”

Юрій Сарай – начальник відділу оподаткування доходів фізичних осіб ДПІ в м.Ужгороді, тому йому добре відомі ті проблеми, які турбують наразі приватних підприємців нашого міста. Про деякі з них ми зупинимось сьогодні в нашій розмові, адже питання оподаткування цікавлять багатьох громадян.

Юрій Сарай: “Кількість підприємців в Ужгороді постійно зростає”- Юрію Юрійовичу, скільки наразі в місті є приватних підприємців і який стан справ з наповненням бюджетів за 8 місяців поточного року?

- Станом на 1 вересня 2006 року в ДПІ в м.Ужгороді зареєстровано 15567 суб’єктів підприємницької діяльності, з них більша частина – 11058 – фізичні особи. За 8 місяців поточного року завдяки проведенню різних дієвих заходів по посиленню контролю за дотримання податкового законодавства, ліквідації заборгованості перед бюджетом ДПІ в м.Ужгороді зібрала до Зведеного бюджету 157 млн.грн., що на 35,5 млн. більше за відповідний період минулого року. До Державного бюджету мобілізовано 84,6 млн.грн., що на 16,9 мільйонів більше за відповідний період минулого року. До місцевого бюджету надійшло 72,2 млн.грн., що на 18,6 млн.грн. більше за минулорічні показники. Найбільше коштів до бюджетів усіх рівнів надійшло по збору по податку на додану вартість, податку з доходів фізичних осіб, податку на прибуток підприємств, по єдиному податку з юридичних та фізичних осіб.

- Що турбує нині підприємців найбільше?

- Якихось серйозних причин для турбот в підприємців міста наразі немає. За останні два роки найбільш гострі питання, що стосуються оподаткування було вирішено. Кожен приватний підприємець визначився на якій системі оподаткування йому краще працювати – загальній чи спрощеній, або ж на фіксованому патенті. Звісно, і надалі залишається актуальним прийняття Податкового кодексу, Проект якого нині жваво обговорюється громадськістю. Адже питання реформуваня податкової системи нашої держави турбує нині не лише податківців, а й платників.

- Яка ситуація з ринком по вулиці Фединця? За рішенням сесії міської ради його закривають і чимало підприємців залишаться без роботи. Чи не зверталася ця категорія платників зі своїми проблемами до податкової служби міста?

- Приватні підприємці, які здійснюють свою діяльність на КП”Ринок 1” (ринок по вул.Фединця) надавали в ДПІ в м.Ужгороді письмові заяви про надання їм патенту про сплату фіксованого розміру прибуткового податку з громадян для проведення діяльності на вересень місяць. Проте, згідно пункту 2 Рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради №209 від 17.08.2006р. “Про заходи по впорядкуванню благоустрою міста”, припинено роботу та поставлено звільнити займані площі на КП “Ринок 1” у зв’язку з проведенням реконструкції, відкриттям загального проїзду автотранспорту на вул.Фединця згідно генерального плану міста, відсутністю належної державної реєстрації договору оренди земельної ділянки. Тому, враховуючи вищенаведене, ДПІ в м.Ужгороді не має законних підстав для продовження фіксованого патенту на вересень місяць для діяльності на КП”Ринок 1”.

- Сьогодні в місті відкривається багато супермаркетів, а ринки, навпаки, один за одним відмирають. Чи не вдарить це по дохідній частині до місцевого бюджету?

- Звісно з втратою продавцем на ринку роботи ми втрачаємо по платежах до місцевого бюджету, бо на ринках працюють підприємці-фізичні особи, й податки, які вони сплачують, - у казні місцевого бюджету. Це один з основних джерел наповнюваності місцевого бюджету. А якщо взяти великі торгові об’єкти – то податки, які вони сплачують, переважно йдуть в державний бюджет. Але можна подивитись на цю проблему з іншого боку – з розвитком великих торгових центрів зросте кількість нових робочих місць і, відповідно, сплачуватиметься в місцеву казну податок з доходів фізичних осіб, а саме цей податок становить левову частку місцевих податків і зборів. Взагалі, наразі дуже гостро стоїть питання міжбюджетних відносин, чимало коштів перераховується в держбюджет, а для місцевої казни залишаються крихти. А саме від місцевих доходів залежить благоустрій міста, ремонт доріг тощо.

- Чимало дискусій точиться навколо єдиного податку. Одні говорять про зручність спрощеної системи оподаткування, інші обурюються “зрівняйлівкою” виробників з різними доходами. Ваш коментар з цього приводу.

- Більшість платників податків-фізичних осіб – обома руками “за” спрощену систему оподаткування. Про це свідчить і постійне зростання підприємців, які обирають єдиний податок. Так, станом на січень 2006 року відділом оподаткування фізичних осіб було зареєстровано 3518 приватних підприємців, які перебувають на єдиному податку, а станом на 15 вересня їх вже стало 4733. Ці цифри говорять самі за себе. Щодо переваг спрощеної системи оподаткування, то вони очевидні – простота ведення і обліку звітності, невисокі ставки податку, які затверджуються місцевими радами тощо. Звісно, є окремі недоліки, про які ви говорите, але платник має змогу сам обрати ту систему оподаткування, яка вигідна саме йому, чи не так? До того ж всі негативи, які стосуються спрощеної системи оподаткування, майже врегульовано в Проекті Податкового кодексу. Користуючись нагодою, хотів би в черговий раз нагадати підприємцям, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, про необхідність до 5 жовтня подачі звіту за 3 квартал поточного року.

- В травні-червні в Ужгороді був своєрідний “бунт” таксистів проти введення ліцензування на їхній вид діяльності. Яка ситуація на сьогодні?

- Ситуація, що виникла на початок червня з таксистами, які працюють на території міста, вже стабілізувалася. Податкова служба міста також брала участь в розв’язанні т.зв.”конфлікту”. На сьогодні більша частина перевізників працює у відповідності до чинного законодавства, тобто оформила не тільки патент, а й ліцензію, встановила таксометер, відповідну шашку-ліхтар. Слід зауважити, що ліцензування приватних підприємців, це не примха місцевих податківців. Воно затверджене відповідним рішенням Верховної Ради і повинне виконуватись, тому проводити будь-які акції протесту на місцевому рівні просто безглуздо.

- Ні для кого не секрет, що чимало підприємців не бажають “офіційно” працевлаштовувати своїх працівників, ведуть “подвійну бухгалтерію”, виплачують зарплату “в конвертах”. Які заходи вживають податкові органи до таких суб’єктів підприємницької діяльності?

- Питання “офіційного” оформлення працівників продовжує стояти на порядку денному в ДПІ в м.Ужгороді. З одного боку, легалізація працевлаштуваня вкрай необхідна для самих громадян, адже система пенсійного забезпечення в Україні передбачає виплату пенсій від загального трудового стажу. З іншого боку, виплата заробітної плати без утримання податку і перерахування його в бюджет, знижує економічну стабільність держави, породжує інфляцію, знижує рівень забезпечення освіти, медицини та інших бюджетних установ. На жаль, чимало є недобросовісних роботодавців, які виплачують заробітну плату “в конвертах”. За результатами проведених перевірок, аналізу поданої звітності, працівники інспекції разом з іншими виконавчими службами міста вживають необхідні заходи до таких підприємців.

- Що ставить на сьогодні податкова на перше місце в роботі з платниками податків?

- Найголовнішим для податкової служби міста є зворотній зв’язок з платниками податків. ДПІ в м.Ужгороді приділяє особливу увагу зверненням громадян, працівники служби намагаються надати їм якісні роз’ясненя, що дає змогу усунути наявні недоліки з заявлених питань, формувати ідеологію добровільної сплати податків, що, власне, і відбувається останнім часом. Стосунки між платниками податків і податківцями входять в нове русло – русло співпраці, адже податкова служба зацікавлена в розвитку бізнесу, який наповнюватиме місцеву казну і забезпечуватиме економічну стабільність нашого краю.
Андріана Ліврінц
26 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини