Закарпаття: Захистити ринок від підробок – означає наповнити бюджет

Необхідність впровадження нових акцизних марок і посилення контролю за їх обігом були 21 серпня темою для зустрічі представників ДПА у Закарпатській області, регіонального управління Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, тютюнових виробів України, управління податкової міліції обласної ДПА і представника «Ужгородського коньячного заводу» із журналістами.

Як відомо, Кабінет Міністрів України своєю Постановою з 1 серпня поточного року ввів акцизні марки нового взірця для алкогольних напоїв. Ціна на марки акцизного збору збільшилася в 2,7 рази і складає: за 1 акцизну марку для алкогольних напоїв – 10,3 коп. (до прикладу, вартість 1 акцизної марки попереднього зразка становила: для алкогольних напоїв – 3,7 коп.).
Потребу у впровадженні нових акцизних марок і посиленням контролю за їх обігом заступник голови ДПА у Закарпатській області Олександр Гопа пояснив зменшенням надходжень від продажу алкоголю, існуванням тіньового обігу алкоголю, необгрунтовано низькою ціною на деякі алкогольні напої у торгівельній мережі. До того ж, використання акцизних марок упродовж тривалого часу без змін створило умови для їх підробки, а отже і мінімізації податків. Відомо, що акцизний збір від реалізації підакцизної продукції спиртової, лікеро-горілчаної та тютюнової галузей займає значну питому вагу в формуванні Державного бюджету.
Не секретом є і те, що сьогодні через перебування в обігу значної кількісті фальсифікованих алкогольних напоїв, бюджет недоотримує значні суми коштів. Саме тому, як підкреслив О.Гопа, з метою детінізації алкогольного ринку, руйнування схем мінімізації належних бюджету платежів, недопущення на алкогольний ринок фальсифікованої продукції і було вирішено запровадити нові акцизні марки. Що стосується діяльності ДПА у Закарпатській області у сфері підакцизних товарів, то на 2008 рік закладені темпи росту акцизного збору складають 18,9%. І це при тому, що у 2007 році вже було досягнуто росту у 20,5%. Олександр Гопа висловив переконання, що досягти таких результатів можливо, однак тільки за умови, коли механізм виробництва та реалізації спиртовмісної продукції буде чітко налагоджений: у першу чергу на законодавчому рівні.
Загалом протягом січня-липня 2008 року платниками Закарпатської області сплачено до загального фонду Держбюджету акцизного збору майже 12 млн. 791 тис.грн. Виконання бюджетних призначень складає 101%. У порівнянні з відповідним періодом 2007 року надходження з акцизного збору зросли майже на 2 млн. грн., або 18,4%.
Зупинився О.Гопа і проблемних питаннях. Так, за його словами, наразі у виноробній галузі спостерігається тенденція до зменшення обсягів реалізації (протягом січня-липня 2008 року на 89,6 тис. дал (5%). Також зменшились обсяги реалізації коньяку на 33,7 тис.дал (15,9%), що спричинено підвищенням ставки акцизного збору на коньяк з 7 грн. до 10 грн. (за 1 л 100-відсоткового спирту) і як наслідок — призвело до збільшення вартості готової продукції на підприємствах-виробниках та в роздрібній торгівельній мережі.
Причин такої ситуації є кілька. До прикладу, вартість ліцензії на виробництво коньяку становить 780 грн., але для того, щоб реалізувати кінцевий продукт споживачу, потрібно придбати ще одну ліцензію на здійснення діяльності з оптової торгівлі вартістю 500 тис. грн. Це призводить до підвищення собівартості продукту.
До речі, ДПА в області неодноразово зверталася до Міністерства фінансів України та до Закарпатської ОДА з приводу цього питання. Однак уже отримано відповідь Мінфіну щодо неможливості скасування ліцензії на оптову торгівлю для виноробних підприємств.
Ще один момент - підвищення у зв’язку з вимогами СОТ з 1 січня наступного року ставки акцизного збору на коньяк з 10 грн. до 21,5 грн. (за 1 л 100-відсоткового спирту), тобто її прирівняють до ставки акцизного збору на горілку.
Однак, підкреслив заступник голови облДПА, потрібно враховувати, що для виробництва коньяків потрібно 10-12 років, тоді як виробництво горілки не можна вважати таким трудомістким і довготривалим.
Що стосується ринку спирту, алкоголю і тютюну, то у Закарпатській області на станом на 1 серпня 2008 року зареєстровано 13 діючих ліцензій на право оптової торгівлі алкогольними напоями (з них 6 ліцензій отримано підприємствами-виробниками виноробної продукції); 3 діючі ліцензії на право оптової торгівлі тютюновими виробами; 12 підприємств-виробників виноробної продукції; 91 місце зберігання оптових партій алкогольних напоїв та тютюнових виробів; 1 підприємство з виробництва продуктів оргсинтезу; 1 підприємство з виробництва парфумерно-косметичної продукції; 4222 ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями (на 245 більше, ніж на 1 серпня 2007 року); 3491 ліцензія на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами (на 218 більше, ніж на 1 серпня 2007 року).
Коментуючи доцільність запровадження нових акцизних марок, керівник РУ ДСАТ Богдан Ліуш, зокрема, зазначив, що підроблені акцизні марки попереднього зразка виготовлялися настільки «професійно», що різницю між ними і легальними акцизними марками здебільшого можна встановити лише під час лабораторних досліджень. Причому це «задоволення» не з дешевих – тільки одна така експертиза обходиться приблизно у 950 грн.
Крім того, недосконалість законодавчої бази не лише не сприяє ефективному контролю з боку держави за сплатою акцизного збору з алкогольних напоїв, а й заважає нормальному функціонуванню алкогольного ринку. Адже сума акцизного збору за одиницю алкогольної продукції напряму залежить від вмісту спирту у відповідній продукції. Чим менший вміст спирту в одній пляшці, тим менший розмір акцизного збору. А діюча до сьогодні система придбання марок акцизного збору однакового виду з позначкою “вміст спирту етилового 25% і більше об’ємних одиниць” давала можливість використовувати їх для маркування такої самої кількості продукції, за яку слід було сплатити значно більшу суму акцизного збору. Тому сьогодні на прилавках магазинів можна ще знайти горілку ємністю 0,5 л по 7-10 грн., тоді коли економічно обгрунтована ціна мала би бути щонайменше 13 грн.
За словами Б.Ліуша, марки нового зразка мають кілька суттєвих відмінностей від попередніх. По-перше, запроваджується єдиний колір акцизної марки для вітчизняної алкогольної продукції - зелений. По-друге, суттєвих змін зазнають реквізити, що наноситимуться на акцизні марки для маркування алкогольних напоїв вітчизняного та імпортного виробництва. Крім наскрізної нумерації на марках, що складається з двох цифр індексу регіону України (за місцезнаходженням виробника продукції), серії та окремого для кожної марки номера, на марки буде наноситися напис, що складається з початкових літер слів «алкоголь імпортний» ("алкоголь вітчизняний») - «АІ» ("АВ»), двох двозначних чисел (рік і місяць, у якому вироблено марки), розділених скісними лініями.
Зазначатиметься і сума акцизного збору, сплачена за одиницю маркованої продукції, з точністю до тисячного знака, що відповідає сумі, визначеній з урахуванням діючих ставок акцизного збору, міцності продукції та місткості тари.
Введення позначення на марках відомостей про суми акцизного збору, сплаченого за одиницю маркованої продукції, унеможливить використання виробниками алкогольних напоїв марок акцизного збору не за призначенням та мінімізацію податкових зобов`язань з акцизного збору, вважають фахівці.
По-третє, змінюється дизайн та голографічний захисний елемент для всіх типів акцизних марок. Запровадження нової технології захисту акцизної марки, яка надає можливість миттєво виконувати ідентифікацію та з`ясовувати легітимність використання акцизної марки співробітникам контролюючих органів, дозволить зупинити поширення контрабанди та контрафакту підакцизної продукції в Україні.
Щодо діяльності регіонального управління ДСАТ, то, як повідомив керівник цього відомства, за 7 місяців 2008 року було проведено 166 перевірок, з них 20 перевірок виробників, 24 перевірки підприємств оптової торгівлі, 122 перевірки об’єктів роздрібної торгівлі. Встановлено 125 порушень, що на 12 більше, ніж за 7 місяців минулого року, зокрема 29 фактів безліцензійної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, 20 фактів порушення максимальних роздрібних цін на тютюнові вироби (продаж тютюнових виробів за цінами, вищими від тих, які нанесені виробником на пачку сигарет разом з датою їх виготовлення), 45 фактів зберігання та реалізації алкогольних напоїв без марок акцизного збору встановленого зразка.
За фактами порушень застосовано фінансових санкцій на суму 250,6 тис. грн. що на 97,5 тис. грн. більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Крім того, за результатами перевірок застосовано фінансові санкції на суму 369,4 тис.грн до суб’єктів господарської діяльності, які здійснюють оптову торгівлю алкогольними напоями на території області.
Також призупинено 662 ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, анульовано 345 ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, в т.ч. 205 - алкогольними напоями та 140 - тютюновими виробами. 75 матеріалів перевірок передано до уповноважених органів для складення протоколів про адміністративні правопорушення, 45 матеріалів - до податкової міліції для вжиття заходів відповідно до вимог чинного законодавства.
Самими ж працівниками податкової міліції проводиться щоденна кропітка праця для виявлення та попередження подібних фактів, повідомив заступник начальника управління податкової міліції облДПА Іван Касинець. За 7 місяців ц.р. зареєстровано 85 фактів вилучення товарно-матеріальних цінностей з незаконного обігу на суму понад 4,5 млн. грн. У тому числі, підакцизної групи товарів - майже 1,1 млн.грн. Зокрема, алкогольної продукції 241,9 тис. грн., 5 949 літрів спирту, понад півмільйона пачок тютюнових виробів на суму 824,1 тис. грн., паливно-мастильних матеріалів на 21,9 тис. грн. Відстежуються і канали надходження такої продукції до Закарпаття.
За зазначений період припинено діяльність 35 підпільних цехів, у т.ч. 7 – з нелегального виробництва алкогольної продукції. 6 із цих справ уже направлені до суду. За всіма виявленими фактами підпільного виробництва та реалізації фальсифікованої алкогольної продукції порушені кримінальні справи за ознаками злочину, передбаченого ст. ст. 204, 216 КК України. І хоча це важкий злочин, зазначив І.Касинець (ККУ передбачає покарання від 5 до 10 років), як показує практика, такі порушники Закону відбуваються швидше за все умовним покаранням. Це, в свою чергу, десь і є причиною того, що такі порушення є частими або повторюються.
Галина Ілюшенко, завідувач лабораторією «Ужгородського коньячного заводу» (це - один із основних бюджетоформуючих платників акцизного збору по Закарпатській області, яким протягом січня-липня 2008 року сплачено 7 млн. 400 тис.грн., або 57,9% від загальної суми надходжень акцизного збору по області) розповіла, що завод є одним з найбільших вітчизняних виробників класичних коньяків. Підприємство сьогодні спеціалізується на випуску коньячної продукції віком від 3 до 12 років з коньячних спиртів, вироблених з екологічно чистої сировини. Це надзвичайно трудомісткий та довготривалий процес: потрібно виростити та утримувати виноградники, забезпечити багаторічну витримку майбутнього напою в дубових бочках. Така продукція в принципі не може бути дешевою. Аби убезпечитись від підробок, фахівці заводу постійно працюють над системою захисту своєї продукції (етикетки, кришечки), проте випадки підробок все ж фіксують. Однак все-таки сподіваються на покращення ситуації.
Присутні на прес-конференції відповіли на всі питання представників ЗМІ, які змогли побачити зразки алкогольної продукції та послухати поради фахівців, як уберегтися від підробок.

Сайт ДПА України в Закарпатській області
22 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 1
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини