Міністерство культури підклало «фінансову свиню» фестивалю Rock&World Music “Європа-Центр” в Рахові на Закарпатті

Понад 15 тисяч людей зібралося у неділю на гірських схилах міста Рахова Закарпатської області. Там, у природному амфітеатрі Буркуті, через тиждень після фесту “Гуцульська бринза” відбувся ІІ Міжнародний фестиваль Rock&World Music “Європа-Центр”. Правда, слова “міжнародний” і “World” (з англійської – “Світ”) з назви можна було сміливо викинути – у ньому брали участь виключно українські групи та виконавці. Хоча організатори вели переговори з групами із Чехії, Словаччини, Польщі...

Єдиний іноземний VIP-гість “Європи-Центру” правнук австрійського кайзера Франца-Йозефа Йоган Габсбург-Лотрінген у товаристві дружини (ліворуч) і Оксани Білозір
Єдиний іноземний VIP-гість “Європи-Центру” правнук австрійського кайзера Франца-Йозефа Йоган Габсбург-Лотрінген у товаристві дружини (ліворуч) і Оксани Білозір
За словами президента фестивалю Романа Недзельського, суто український склад учасників сформували тому, що Міністерство культури і туризму України підклало організаторам “фінансову свиню”. Вони до останнього не знали, чи зможуть розраховувати на державні кошти. “Мінкульт проігнорував наш фестиваль, - розповідав пан Роман. - Усі витрати лягли на “Україну гастрольну”. Невідомо, чим наше міністерство взагалі займається. Хіба шкідництвом. Поводиться так, як ті мавпочки з фігурки – нічого не бачу, нічого не чую і нічого не скажу...”. Через фінансову скруту “Європа-Центр” відбувся й без виступу проанонсованої на афішах “Таліти Кум”...

Чи не єдиним іноземцем із розряду “VIP” на рахівському фестивалі був австрійський ерц-герцог Йоган Габсбург-Лотрінген – правнук кайзера Франца-Йозефа. Він уперше побував в Україні. Приїхав з дружиною на запрошення організаторів фестивалю “Європа-Центр”. Нащадка австрійського кайзера привабило те, що забава відбувалася саме в Рахові, неподалік якого – географічний центр Європи. Його знак встановили за часів Австро-Угорської імперії – у 1887 році – з ініціативи Франца-Йозефа. А Марія-Тереза, вражена красою природи Рахова, назвала місто “гуцульським Парижем”.

Йоган Габсбург-Лотрінген – дипломований інженер. Займається туризмом і сільським господарством. Приймає туристів у власному маєтку неподалік Відня. До речі, й сам надає перевагу гірському відпочинку. Має трьох доньок. Правнук Франца-Йозефа задоволений поїздкою в Україну. “Нарешті, я побачив Львів, це прекрасне місто, про яке багато чув, - каже пан Йоган. – Із великою цікавістю оглядав й інші міста - Івано-Франківськ, Яремче, Рахів... Приємно вражений сердечністю українців і відкритістю молоді”.

Сцена “Європи-Центру” розташувалася на горі. З усіх сторін її “обіймали” гори. Публіка зранку почала заполонювати схили. Хтось займав місця на дерев’яних лавках природного амфітеатру Буркут... Хтось зручно вмощувався на траві... Погода була як на замовлення. Гуцульського колориту фесту додавали торгові ятки народних майстрів. Тут можна було купити ліжники, вишиванки, вироби з дерева... Скуштувати бринзу, вино, мед... Ганна Грепіняк приїхала до Рахова з села Річка Косівського району спеціально на фестиваль - продавати сирних коників. Чималий шмат дороги подолав і Ян Ляшкевич із села Ріпнів Бузького району Львівської області. Він продавав вишитих метеликів і за 15 гривень плів усім охочим оригінальні косички-“расточки”.

Розпочався фест о 17-й годині звуками трембіт і коломийками у виконанні Державного академічного гуцульського ансамблю пісні й танцю під керівництвом Петра Князевича. Згодом публіка ледь встигала встежити за тим, як одна команда змінювала на сцені іншу. Чернівецький “Гуцул Каліпсо” передав естафету львівському гурту “Файно”. Потім виступали “Карна”, “Мандри”, “Чорнобривці”, “Тартак”, Ліля Ваврін, “Немо”... Закривала фестиваль годинним виступом співачка й за сумісництвом народний депутат Оксана Білозір. Це був її перший виступ після недуги... А на “десерт” публіці подали 15-хвилинний феєрверк. До слова, саме Оксана Білозір є “хрещеною мамою” “Європи-Центру”. Фестиваль започаткували, коли вона обіймала посаду міністра культури. “Я хотіла, щоб подібні фестивалі відбувалися в Рахові щокварталу, - каже співачка-політик. – Щоб тут можна було святкувати не лише обжинки, а й Різдво та Великдень. Щоб сюди, у центр Європи, хотів приїхати кожен українець”.

Місцеві чиновники зазначають, що у порівнянні з минулорічним фестивалем цьогорічна забава привернула увагу більшої кількості туристів. А президент “Європи-Центру” Роман Недзельський додав: “Інфраструктура Рахова розвивається. А разом з нею й комерція: торік ціни у тутешніх готелях коливалися між 25 і 70 гривнями. Цього року – між 60 і 120...”.

Майже всі артисти, які брали участь у фестивалі “Європа-Центр”, приїхали до Рахова вперше. Фронтмен колоритного гурту “Чорнобривці” Девіс Матову каже: “Багато чув, що тут - центр Європи. Нарешті, приїхав. Хоча в Карпатах ми були неодноразово”. “Фестиваль на відкритому повітрі у Карпатах – прекрасна нагода не лише гарно провести час, а й оздоровитися, - каже лідер гурту “Тартак” Сашко Положинський, який був ще й ведучим “Європи-Центру”. – Дав би Бог, щоб таких фестивалів у нас було побільше”. А фронтмен чернівецької групи “Гуцул Каліпсо” Богдан Федчук додає: “Відкрите небо – то кайф! Воно діє на людей як алкоголь – позбавляє комплексів, розмиває межі”.

“Гуляючи по Рахову, зустрічала і львів’ян, й івано-франківців, й ужгородців... - каже солістка львівського гурту “Файно” Ольга Корнійчук. - Таке враження, що сюди з’їхалося пів-України!”.

Перед виступами зірки ходили між торговими рядами. Лідер гурту “Мандри” Фома купив крайку з бісеру, яку одразу почепив на штани. А львівська співачка Ліля Ваврін пригледіла собі яскраво-червоні коралі.
Галина ГУЗЬО, "Високий Замок"
26 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини