На закарпатській Свалявщині пройшов конкурс коней гуцульської породи

23 вересня в с.Солочин поблизу санаторію „Квітка Полонини” Свалявського району Закарпатської області пройшов перший регіональний конкурс коней гуцульської породи.

На закарпатській Свалявщині пройшов конкурс коней гуцульської породиПредставити своїх "гуцуликів" і подивитися на чужих приїзали представники пленрепродукторів та фермерів західних областей України та Польщі.

На урочистостях виступили голова райради М.Воронич, обласний ветінспектор Ю.Садварі.

Ото ж, що таке Гуцульський кінь?

У порівнянні з іншими породами коней, гуцульський кінь має значні переваги. Він добре пристосований до суворого гірського клімату, витривалий у роботі, невибагливий до кормів та умов утримання. Відомо що під в’юком вагою 100 –150 кг. гуцульський кінь може пройти вузькими кам’янистими стежками до 100 км. за день. Гуцульські коні і їх помісі в порівнянні із іншими популяціями характеризуються найбільшою різноманітністю мастей. Можливо саме тому у країнах Західної Європи вони часто є “родинним” конем для задоволення.

Особливе значення гуцульські коні мають у розвитку екологічних господарств, які набувають щораз більшої популярності. Сьогодні ця порода досить широко використовується і у фермерських, лісових екологічних та індивідуальних селянських господарствах. Завдяки невеликому зросту та спокійному норову, цих тварин можна з успіхом використовувати у масовому туризмі, кінному спорті (особливо для молодих підростаючих спортсменів). Незамінними вони виявилися у гіппотерапії (лікування людей верховою їздою. Невисокий зріст коня є зручним для можливості проведення лікувальних вправ).

І підкови не потрібні

Виведені у невибагливих і суворих умовах Буковинських Карпат, «гуцули» спочатку мали всі характерні риси диких коней. Їх сотнями розводили в горах у дуже суворих природних умовах. Ізольована від інших, порода розвинулася на стійких і сильних коней. Гуцульські – коні для верхової їзди і драйвінгу (верхово-запряжні). Прикметні риси цієї породи – надійний характер, незворушна натура, навіть коли стикаються з недосвідченими вершниками, спокій і врівноваженість, правильний тип, міцна конституція, невибагливість в утриманні й догляді. У гуцульського коня прямокутний корпус. Круп добре розвинено, груди глибокі й широкі, голова виразна з великими очима і маленькими рухливими вухами. Шия міцна й мускулиста, спина дуже сильна. Копита маленькі й тверді, тому зазвичай гуцульські коні не потребують підковування. Зріст жеребців у загривку – 139-145 сантиметрів, кобил – 137-142. Масть здебільшого гніда з темною смугою по спині, також може бути булана, ворона, руда, сіра, мишаста; характерні риси породи – смуга по хребту й зеброподібні смужки на ногах.

Гуцульських коней часто використовують як робочих у лісах, а також як верхових та в’ючних на гірських стежках. Бо цей невеликий кінь дуже сильний, несприйнятливий до хвороб і може жити просто неба цілісінький рік. Він незамінний у горах, бо дуже стійкий і здатен зберігати високу швидкість на схилах та небезпечних гірських стежках.
26 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини