Голова Закарпатської ОДА перевірив, як здійснюються відновлювальні роботи на Рахівщині

У понеділок, 18 серпня, голова облдержадміністрації Олег Гаваші побував з робочою поїздкою на Рахівщині, де оглянув хід відновлювальних робіт.

Ясіня. Новобудова родини Лофердюків.
Ясіня. Новобудова родини Лофердюків.

Насамперед керівник області відвідав село Лазещину, де паводком було пошкоджено сільські дороги, берегоукріплення та оселі. Вісім з них було зруйновано водою. Наразі в селі завершується відновлення берегоукріплення, проводиться ремонт доріг. Почалися підготовчі роботи і по зведенню чотирьох нових будинків. Олег Гаваші побував на будівництві одного з них. Родині Оленійчуків з Лазещини вже почали зводити нове житло. Голова облдержадміністрації, спілкуючись з людьми, пообіцяв, що будівництво завершиться в стислі терміни і вже до холодів сім’я зможе переселитися в нове помешкання.
Загалом на Рахівщині почали закладати фундаменти  шести будинків, зруйнованих стихією. Дім родини Лофердюків в селищі Ясіня, де на урочистому закладанні фундаменту 5 серпня побував Президент України Віктор Ющенко, будівельники планують здати вже за місяць. А зараз вже завершують перекриття даху. За словами начальника головного управління містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Олександра Андялоші, наразі повністю вирішено питання щодо виділення земельних ділянок під будівництво, для всіх сімей виготовлені проекти нових будинків. Планується, що родинам зведуть такі ж за площею оселі, які вони і мали. Олег Гаваші повідомив, що обласною владою прийнято рішення власними силами побудувати людям нові помешкання. Кошти, які  родини отримають від уряду як компенсацію за втрачене майно у розмірі 120 тисяч гривень, вони зможуть використати для облаштування нових осель. Разом з тим керівник краю переконаний, що уряд повинен переглянути суму компенсацій для цієї категорії населення. “За виділені Кабінетом Міністрів гроші можна збудувати лише 30 квадратних метрів житла. Якщо на Закарпатті ми зможемо власними силами допомогти 27 сім’ям, які залишилися без даху над головою, то цього, наприклад, не можуть зробити на Івано-Франківщині, де понад півтисячі людей втратили оселі”, – констатує голова облдержадміністрації.
Що стосується фінансування відновлювальних робіт, то, за словами керівника краю, тут теж виникає чимало проблем. Хоча кошти і надходять в область, але наразі урядом не затверджений порядок їх використання. Також урядовцями не визначено перелік об’єктів, на які потрібно спрямовувати ці гроші. “Кошти вже кілька тижнів лежать у нас на рахунках, але використовувати їх не можемо. Ми не отримували перелік об’єктів, тому і не можемо фінансувати відновлювальні роботи. Складається враження, що Кабінет Міністрів хоче зняти з себе відповідальність, передавши областям гроші, але при цьому не визначивши порядок їх використання”, – вважає Олег Гаваші.
Але, незважаючи на це, відновлення доріг, берегоукріплень в області триває. Так, фахівці об’єднаної дирекції будівництва водогосподарських об’єктів цього тижня розпочали будівельні роботи на 13 об’єктах. Наразі на зведенні берегоукріплень залучено 50 робітників та 37 одиниць техніки. Загалом на Рахівщині планується звести до листопада чотири водозахисні споруди. Це дасть змогу захистити від стихії низку населених пунктів.
“Цьогорічна стихія зайвий раз довела, наскільки ефективною є політика захисту населених пунктів від паводків. Об’єкти споруджені в рамках виконання комплексної державної протипаводкової програми “Тиса” і побудовані, починаючи з 2006 року, витримали натиск води. Наразі йде підготовка до розробки проекту бюджету на 2009-ий рік. Ми будемо домагатися того, щоби 214 мільйонів гривень, які передбачені протипаводковою програмою на наступний рік, були закладені в статті витрат бюджету”, – каже Олег Гаваші.
Під час робочої поїздки голова облдержадміністрації також провів нараду з керівниками управлінь та служб, які проводять відновлювальні роботи. Ним було дано низку доручень щодо активізації робіт і їх часткового завершення до початку опалювального періоду.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
19 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

10:03
У Мукачеві в готелі загорівся матрац в номері
17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
» Всі новини