В Ужгороді пам’ятник Кобзаря хочуть поставити на місці, де стояв Ленін

Завтра сесія Ужгородської міськради вдруге розглядатиме пропозицію міського голови 45-річного Сергія Ратушняка перенести з ужгородської площі Народної пам’ятник Тарасові Шевченку. На його місці мер пропонує звести офіс регіонального відділення Нацбанку України.

В Ужгороді пам’ятник Кобзаря хочуть поставити на місці, де стояв ЛенінПід час першого розгляду цього питання на сесії міськради 12 вересня депутати відхилили пропозицію голови. ”Проти” проголосували 37 міських депутатів (Блок Юлії Тимошенко, ”Наша Україна”, Соціалістична партія, частково ”Регіони”), ”за” — 15 депутатів (Блок Литвина, частково ”Регіони”).

Можливий перенос пам’ятника в останні два місяці жваво обговорюють на Закарпатті. Інтелігенція — архітектори, освітяни, літератори — переважно обурюються. На їхню думку, місце для пам’ятника Шевченкові було вибране вдало й нова будівля зруйнує усталений ландшафт. Окрім того, мер пропонує перенести скульптуру Шевченка туди, де колись стояв пам’ятник Леніну — на площу біля корпусу медичного факультету. Це, вважає громадськість, принижує гідність українців.
Одним із найзатятіших противників переносу пам’ятника є колишній головний архітектор Ужгорода, за якого спорудили близько 30% будівель міста, Степан Шолтес, 62 роки. Пан Шолтес — син відомого закарпатського художника Золтана Шолтеса (1909 — 1990) та депутат нинішнього скликання Ужгородської міськради.
— Уявіть, на місці постаменту має бути фасад офісу, — стоячи на площі Народній, каже Степан Шолтес і показує рукою уявну межу майбутньої споруди. — Коли вперше заговорили про регіональне відділення Нацбанку, ми запропонували використати будівлю колишнього банку ”Україна” або ділянку на вулиці Заньковецької. Банкіри вимагають лише площу Народну. Ніхто й чути не хотів, як важко вибиралося місце для скульптури, — хитає головою архітектор. — Але Ратушняку ”запахло” чотирма мільйонами, які обіцяють виділити для міста, і він не заспокоїться.

За задумом проектувальника майдану чеського архітектора Крупки, площа отримала завершений ансамбль будівель. З погляду сучасних архітекторів, зведення ще однієї споруди спотворить її.

— Ще для банку потрібна автостоянка, заїзди, гаражі. Тут же не хватить місця! — вигукує Степан Золтанович і вичікувально дивиться на мене. — І то будинок НБУ має бути щонайменше п’ятиповерховий! Сюди й чотири не вписуються. І, найважливіше, куди перенести пам’ятник? За які гроші? На це ж потрібен мільйон гривень.

Питання перенесення пам’ятника обговорила комісія землевпорядкування, архітектури та містобудування Закарпатської облради. Депутати виступили проти переносу. За рішенням комісії, 26-річного депутата облради Олександра Солонтая (Блок Юлії Тимошенко) відрядили до Києва, щоб той розповів голові Нацбанку Володимирові Стельмахові про ситуацію в Ужгороді. За словами пана Солонтая, він передав Стельмаху лист від депутатів міськради та облради, в якому засуджується перенос пам’ятника. Голова Нацбанку пообіцяв на цьому тижні ще раз зустрітися із представником ужгородців і детальніше вислухати позиції сторін.
***
Місце для скульптури Кобзаря закарпатські архітектори та митці ”вибивали” із 1988 року. Міська влада пропонувала встановити пам’ятник на площі Богдана Хмельницького, площі Дружби Народів, ділянці, де колись стояв пам’ятник Леніну. Наприкінці 1990-х влада погодилася, щоби Шевченко стояв по діагоналі відносно будівлі ОДА та ужгородської школи N3. 2001 року пам’ятник Кобзареві відлили й установили на площі Народній. Автор проекту — Василь Лезу, скульптор — Михайло Михайлюк.

— Закарпатські літератори на чолі з покійним Іваном Чендеєм їздили до Канади, щоб українська діаспора допомогла грошима, — розповідає ужгородський архітектор Степан Шолтес. — Спорудження обійшлося у 700 тисяч гривень.
"Газета по-українськи"
25 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини