Ніна Карпачова: Врятування унікального Солотвинського солерудника - це шанс для 2-х мільйонів хворих на бронхіальну астму

У поданні Уповноваженого з прав людини Прем'єр-міністрові України Юлії Тимошенко Ніна Карпачова просить за будь-яку ціну врятувати від катастрофи природну лікарню у Солотвино на Закарпатті задля збереження здоров'я громадян України, хворих на бронхіальну астму.

Ніна Карпачова: Врятування унікального Солотвинського солерудника - це шанс для 2-х мільйонів хворих на бронхіальну астму

За своїми цілющими бальнеологічними властивостями Солотвинське родовище не має аналогів не тільки в Україні, а й у світі. Тут уже проліковано понад 90 тисяч хворих на тяжку недугу - бронхіальну астму, в тому числі близько 30 тисяч дітей. У лікарні працює злагоджений колектив - майже 400 фахівців, а головного лікаря обрано віце-президентом комісії зі спелеотерапії при ЮНЕСКО.
Досі у лікувальних відділеннях шахт NN 8 і 9 щороку отримували допомогу близько 6,5 тисячі хворих на бронхіальну астму. Усього ж такого лікування потребують, за даними Міністерства охорони здоров'я України, близько 2 мільйонів наших співвітчизників.
Після попередніх паводків 1998 та 2001 років на шахті N 9 почастішали аварії, активізувались провали земної поверхні у зоні гірничого відводу солерудника, щогодини у горизонти шахти прибуває понад 600 кубічних метрів води. Просочується вода й у спелеовідділення, де лікуються хворі.
Упродовж останніх двох років територіальним управлінням Держгірпромнагляду України по Закарпатській області було видано 10 приписів про заборону спуску в підземні відділення лікарні, зважаючи на реальну загрозу життю людей.
У такому ж стані перебуває й шахта N 8 цього державного підприємства, на базі якої діє Закарпатська обласна алергологічна лікарня. У 2004 році внаслідок обвалу породи на шахті було зруйновано армування вентиляційного стовбура та перекрито його на глибині 76 метрів. Споруди шахт у зв'язку з довготривалою експлуатацією перебувають в аварійному стані й непридатні для подальшого використання.
А хворі з свого боку буквально благають про допомогу і з відчаю вдаються до акцій протесту. Так, 8 липня 2008 року понад сто пацієнтів Української алергологічної лікарні блокували міжнародну трасу Мукачево-Рогатин.
Відновити повноцінну роботу ДП "Солотвинський солерудник", а відтак і стабільну роботу медичних закладів без втручання і допомоги держави неможливо, наголошує у своєму поданні Уповноважений з прав людини. З Держбюджету України нинішнього року для проведення аварійно-відбудовних робіт Солотвинському солеруднику виділено 15 мільйонів гривень. Ці кошти передбачено направити на ліквідацію наслідків затоплення гірничих виробок, відкачування води з них, гальмування утворення карстових провалів, фінансування науково-дослідних робіт та інженерно-геологічних досліджень, утримання стовбурів шахт, проведення інших заходів. На думку фахівців, цих коштів замало для запобігання катастрофи, та й надходити вони почали лише тепер.
До того ж шахтарям державного підприємства заборговано близько 2 мільйонів гривень заробітної плати.
З огляду на результати провадження та для захисту прав хворих на бронхіальну астму на якісне лікування, що можливе лише на базі унікального лікувального закладу в Солотвиному, а також обстоюючи трудові права шахтарів Солотвинського солерудника, працівників Української та Закарпатської обласної алергологічних лікарень, Ніна Карпачова просить главу уряду розглянути питання про виділення додаткових коштів на проведення аварійно-відбудовних робіт на шахтах NN 8 і 9 державного підприємства "Солотвинський солерудник", що гарантувало б безпечну експлуатацію підземних відділень Української та Закарпатської обласної алергологічних лікарень, а також дати доручення щодо погашення заборгованості із заробітної плати на державному підприємстві "Солотвинський солерудник". Тим сами підтвердити, що не випадково Кабінетом Міністрів України (постанова уряду від 23 грудня 2004 року за N 1734) гірничодобувне підприємство селища Солотвино внесено до переліку тих, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

УКРІНФОРМ
14 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини