Чому Тимошенко мовчить про Грузію?

На тлі активності президента Віктора Ющенка голова уряду Юлія Тимошенко і лідер опозиції Віктор Янукович досі не висловлювали свого ставлення до подій у Грузії.

На грузинських заявах важко 'піаритися'?
На грузинських заявах важко 'піаритися'?

Обоє вони перебувають у відпустках, однак їхні опоненти не вважають це причиною, через яку два найбільш популярні політики в Україні мали б зберігати мовчанку. Це призвело до звинувачень на їхню адресу у тому, що відсутність реакції - це намагання не дратувати Росію, на підтримку якої і Тимошенко, і Янукович розраховують на майбутніх президентських виборах.

Тиша, промовистіша за слова?

Партія регіонів, лідером якої є Віктор Янукович, за час конфлікту у Грузії оприлюднила одну заяву, у якій вимагала від української влади негайно накласти мораторій на реалізацію угод між Україною і Грузією про постачання зброї цій кавказькій країні.

Блок Юлії Тимошенко до жодної реакції не вдавався. Лише Олександр Турчинов, перший віце-прем'єр-міністр і найближчий соратник Юлії Тимошенко, 13 серпня, відповідаючи на запитання журналіста, сказав, що грузино-осетинський конфлікт показав, що розв'язання проблем силовим шляхом не має перспективи. Пан Турчинов жодним словом не згадав про Росію.

Така квола реакція двох найбільш популярних в Україні політичних сил особливо помітно дисонує із активністю президента Віктора Ющенка і його однозначною підтримкою Грузії.

ЄЦ використовує шанс

Опоненти Юлії Тимошенко - партія "Єдиний Центр", до якої безпосередньо причетний глава президентського секретаріату Віктор Балога, - звинувачують прем'єр-міністра у потуранні російському керівництву, аби заручитися його підтримкою на майбутніх президентських виборах, і у відсутності зусиль для того, аби зробити неможливим повторення грузинського сценарію в Україні.

"Єдиний Центр" виявив поінформованість, повідомивши, що зараз Юлія Тимошенко відпочиває на одному із островів Середземного моря. Втім, це не завадило їй досить оперативно вітати українських олімпійців із перемогами у змаганнях в Пекіні.

До 10-ї ранку середи президент вимагав від уряду і його керівника підписати і оприлюднити схвалені Кабміном угоди про порядок перетину державного кордону України військовими та технікою російського Чорноморського флоту. Однак цей підпис у призначений строк так і не з'явився, унаслідок чого Віктор Ющенко ухвалив тотожний указ за наслідками засідання РНБО.

У президентському секретаріаті підозрюють, що керівництво Кабміну не поспішало із введенням в дію цих рішень свідомо і, як сказав заступник глави секретаріату Олександр Шлапак, хотіло б, щоб такі рішення ухвалював саме президент.

Президентська прерогатива

Утім деякі політичні експерти нагадують, що зовнішня політика та національна безпека України - це виключна прерогатива президента, і тому керівництво уряду і не мало б мати якоїсь особливої думки.

"Зовнішньою політикою України, як і національною безпекою, опікується виключно президент України. Тому мені здається, що відсутність реакції з боку уряду є абсолютно нормальною. Вони не вислювлюються, тому що поділяють ту позицію, яку озвучує міністерство закордонних справ і яку оприлюднив президент Ющенко на багатотисячному мітингу у Тбілісі", - сказав політичний аналітик Тарас Березовець в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.

Однак Юлії Тимошенко закидають неприпустимість мовчати за умов, коли вона претендує на статус одного із лідерів нації.

"Я не виключаю, виходячи із досвіду попередніх років, що хтось розраховує на певну підтримку з боку Росії, і тому не хоче робити заяв, які, можливо, кимось у російській політиці сприймаються вразливо. Можливо, хтось розраховує чи у нинішньому складі уряду, чи у наступному сторгуватися із Росією за дешевий газ. Але це означає обміняти цінності на цілі", - так вважає Анатолій Гриценко, колишній міністр оборони України.

Гра на внутрішню авдиторію

Екстремальні події в Україні і поза її межами завжди давали підстави громадянам країни спостерігати, скільки політичної мудрості є у її лідерів і скільки - популізму. Повені у Західній Україні нещодавно слугували фоном для пі-ару керівників держави. Тепер події у Грузії і вічно дражлива тема Росії - іще один привід говорити про те, що як заяви, так і мовчанки можуть бути розраховані, поміж іншого, на електорат майбутніх президентських виборів.

http://www.bbc.co.uk/ukrainian/indepth/story/2008/08/080813_ukraine_georgia_silence_it.shtml

Світлана Дорош, Бі-Бі-Сі
13 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

orange 2008-08-14 / 16:45:00
Ну що, Кор, спробував вилизати колись білу і пухнасту?



І як на смак?




От і я про те ж : лайно лайном... :)))))))))))))))

Кор 2008-08-14 / 16:34:00
orange Дорогий ти мій .НЕ старайся так, не виконуй вказівок балогиного секретаріату. Справа в тому, що зовнішньо-політична діяльність, це парафія нашого гаранта. У, якого, як відомо права рука незнає, що робить ліва. І звісно, у цій ситуації, Юлька зробила правильно, що дала йому-Ющенку , показати все, на що він здатний. Але чуда не сталось. Виявилось, що здатність його обмежена, що давно відомо усій Україні і світу. А виданий ним УКаз, щодо ЧФ, це просто шлях до війни між Україною і Росією. Але цього нажаль хворий Ющенко не розуміє. Укази потрібно видавати не тільки для того, щоб прокукурікати, як це робить щоденно Балога, а для того, щоб він був виконаний.Він неборак (Ющенко) захопився видавати укази, набив на цьому руку зупиняючи рішення Уряду,але знову облажався. На завершення хочу сказати, що я також в душі проти нищівної поразки Грузії,що сталося цього разу, але я також проти того, щоб Саакашвілі розстрілював осетинів. І останне. Фактично всі тверезо думаючі політики в Україні стверджують, що Ющенко захищав не Грузію, а свого кума -Саакашвілі.

orange 2008-08-14 / 14:39:00
Затянувшееся молчание Тимошенко

http://blogs.pravda.com.ua/authors/leschenko/48a3dc3c6b889/



В последние дни мы видим Виктора Ющенко, за которого не стыдно. Возможно, если бы он был таким же решительным все годы своего президентства, его судьба сложилась бы иначе, и сегодня он был бы фаворитом выборов-2010.



Ющенко показал себя человеком, для которого суверенитет своего государства не является пустым звуком. Хотя, конечно, появление Ющенко в Тбилиси никоим образом не нивелирует его оплошность, когда он ушёл в отпуск в разгар спасательных работ на Западной Украине.




Однако, речь сейчас не о Ющенко. Уже неделю я как избиратель жду, что скажет о произошедшем в Грузии Тимошенко.



Но Тимошенко молчит. Вообще непонятно, где она находится. О её отпуске никем не объявлялось. Несколько недель назад пресс-служба Кабмина сообщила, что она на лечении. Но с какими диагнозами это связано – объяснений также не последовало. На вопросы "Украинской правды" представители Тимошенко предпочли просто отшутиться.



На западе такая непубличность политического руководителя была бы уже причиной скандала.



Безусловно, Тимошенко имеет гарантированное Конституцией право на отдых. Только она не имеет права молчать как политик.



Если кто-то скажет, что Тимошенко якобы не хочет влазить во внешнюю политику, то это не так. Во-первых, когда Саакашвили применил силу против оппозиции в прошлом году, Тимошенко никто не заставлял, но она его поддержала. Во-вторых, события Грузии – это уже часть внутренней политики Украины.




Сегодня она молчит, хотя ещё год-полтора назад опубликовала в США статью "Сдерживая Россию", подготовленную от её имени Григорием Немырей, где режим Путина фактически сравнивался с фашизмом.



Но сегодня Тимошенко не решается повторить вслух то, что тогда вышло за её подписью. Хорошо, может Тимошенко поменяла свои взгляды и теперь она поддерживает Путина. Но она должна сказать хоть что-то.



Газ не может быть важнее демократии. Иначе это дорога к туркменбашизации Украины. Обстоятельства прижали Тимошенко к стенке. Для неё настал момент истины, когда будет понятно, действительно ли она находится в системе теневых договорённостей с Кремлём или это лишь бурные фантазии Игоря Криля. Если сейчас простить Тимошенко её молчание, то такая возможность уходить от ответа в критический момент развращает политика. И в случае избрания её президентом мы об этом ещё пожалеем.

orange 2008-08-14 / 14:29:00
Які ще докази продажності Юльки вам потрібні? Коли у вас, панове українці, нарешті відкиються очі на цю антиукраїнську твар.. особу?



Тимошенко завзято мовчить по Грузії. Віддувається Немиря

14.08.2008 12:51___ www.ПРАВДА.com.ua



Прем'єр Юлія Тимошенко підкреслює солідарність з керівництвом Грузії. Таку заяву прем'єра Юлії Тимошенко поширено каналами інтернет-ресурсу PRNewswire.




Позицію уряду виклав спеціальний представник у Грузії віце-прем'єр Григорій Немиря, який побував у Тбілісі і зустрівся з керівництвом Грузії.



"Ми солідарні з демократично обраним керівництвом Грузії. Грузинський суверенітет і територіальна цілісність повинні поважатися", - говориться в заяві.

http://www2.pravda.com.ua/news/2008/8/14/79905.htm

orange 2008-08-14 / 14:03:00
Що, Урзусе - заклинило на об"єктивці по Юльці?:)))))))))



А з Крілем і Немирею розбирайтеся самі. Героїзм і патріотизм Немирі, до речі, не компенсовують продажність і кон"юнктурність Юльки. А відповідь Кріля Немирі читайте на цьому ж сайті в "політиці". Адмін цього сайту нелюбить Юльку швидше, ніж ви її любите:))))))))))))))))))))))))

Урзус 2008-08-14 / 13:43:00
ну й на додачу:



"спеціальний представник українського уряду в Грузії Григорій Немиря називає безвідповідальними звинувачення лідера партії "Єдиний Центр" Ігоря Кріля на адресу прем’єр-міністра Юлії Тимошенко у зв’язку з подіями на Кавказі.



"Кріль робить заяви у Києві на дачі, а я у Тбілісі роблю те, що має робити уряд у ситуації, що склалась", - сказав Немиря. "

http://pravda.com.ua/news/2008/8/14/79887.htm




orange 2008-08-14 / 13:43:00
А тепер, Урзусе, так само об"єктивно охарактеризуйте те, що робить/не робить у цій ситуації Юлька (якщо "випадково", забудете, про що йдеться, перечитайте ще раз мої пости нижче)




Бажаю успіхів в об"єктивності :))))))))))))))))

Урзус 2008-08-14 / 13:39:00
Нота бене. А чому це рада СНБО проходить "шляхом опитування"? Хіба події в Грузії настільки дрібні, що зібратися разом "западло"?



Так, ще чекаю на заяву "ЄЦу" проти Росії. Бо на Юльку триндіти - це одне, а виступити проти путінщини - це друге. У "ЄЦ" же єдина надія - надурити трохи лохів на Сході ідеями "об"єднання", а наїзд на Расєю-матушку може поховати ці й так примарні сподівання...

Урзус 2008-08-14 / 13:35:00
Оранжу - Юлька не моя. Я не є членом БЮТу, не працюю в жодному з штабів, тощо.



Просто моє переконання - для небезпеки України ніхто не зробив так багато, як Ющенко. Перераховувати? Кучма сидить? Члени "сєвєродонецького заколоту" сидять? В Криму порядок (навіть пр Кучмі навчання з НАТО проводилися регулярно, а тепер шибануті бабки та п"яна Вітренчиха дозволяють їх зривати)? 20.000 "російських" громадян у Севастополі депортовані? Ще перераховувати?




Те, що зараз похапцем (і, думаю, врешті буде безрезультатно, як плавав флот Расєї, так і плаватиме, куди заманеться) робить Віктор Андрійович, в народі зветься - "Схопився піп за яйця, коли Пасха минула"

orange 2008-08-14 / 13:33:00
Ну що я казав: тепер ця антиукраїнська тварюка починає топити вже не Ющенка, а його укази, стратегічно не вигідні Росії:



"У Тимошенко заявляють, що РНБО з питання ЧФ РФ не проводилося



Управління зв'язків зі ЗМІ секретаріату Кабінету міністрів заявляє, що прем'єр-міністр Юлія Тимошенко останніми днями не одержувала запрошень на засідання Ради нацбезпеки та оборони.



"Також відомо, що в середу ніяке засідання РНБО не проводилося. Про те, що Рада національної безпеки й оборони нібито прийняла рішення, а президент на цій підставі видав указ, в уряді дізналися зі ЗМІ", - цитує слова секретаріату Кабміну Обком з посиланням на УНІАН.



"На жаль, змушені констатувати, що неправда і спроба скомпрометувати стали єдиною справою і щоденним правилом керівників президентського секретаріату", - додають управлінні зв'язків.




Як відомо, 13 серпня під час брифінгу перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак заявив, що президент Віктор Ющенко затвердив рішення РНБО про порядок перетинання державного кордону України військовослужбовцями, військовими кораблями і літаками ЧФ РФ.



За інформацією Шлапака, РНБО прийняв це рішення шляхом опитування. Рішення підтримали 12 з 14 членів Радбезу. Не підтримали прем'єр-міністр і міністр внутрішніх справ, повідомив представник секретаріату.



У відповідь на це повідомлення міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявив, що йому не повідомляли про проведення РНБО і звернувся до Шлапака з вимогою спростувати інформацію про непідтримку ним рішення відносно ЧФ РФ.

orange 2008-08-14 / 13:02:00
Урзусе, та майте лице: вся Україна побачила, що Тимошенко в цій ситуації почувається як вуж на сковорідці.




При чому тут Богатирьова? І зрозуміло, що Юля тепер, аби відмазатися, буде говорити, що її не запросили на РНБО. Та звичайно ж не запросили. Бо НІКОГО не запрошували. І в усіх ЗМІ чорним по білому значилося, що голоси "за" чи "проти", в зв"язку з форс-мажорністю, збиралися способом ОПИТУВАННЯ членів РНБО. І не погодилися на свої підписи під цими стратегічно важливими документами тільки Юлька і Юрасик, котрий останнім часом з-під Юльчиної спідниці вже й не показується...



Хто, Урзусе, заважав Юльці як прем"єрові підписати проголосоване всіма членами її ж уряду липневе розпорядження кабміну по флоту, яке вчора змушений був продублювати своїми указами Ющенко?



Якби це було зроблено, кораблі ЧФ не топили би грузинські судна біля берегів Абхазії і, що вже зовсім ганьба, не блокували б там українські судна.




Хто, зрештою, за всі дні грузинсько-російської війни заважав Юльці сформулювати відповідну позицію з цього приводу і виступити з відповідною заявою?



У вас є відповідь на ці запитання, Урзусе?..



Продажна тварюка - ця ваша Юлька, патріотизм якої закінчується на стилізації шмуток "під українське" на з"їзді БЮТу.



Я спокійно ставлюся до євреїв, але в даному випадку вважаю, що багато з них, зокрема і Юльці і Юрасеві, більше б випадало бути патріотами Ізраїлю.



А от в президенти України їм лізти зовсім не варто.




Досить вже було Кравчуків і Кучм...

Урзус 2008-08-14 / 12:27:00
Скажу так - те, що Ющенко поїхав в Тбілісі, це він молодець. В його персоні Грузія вітала усю Україну. Але все інше... А що, було реальне засідання РНБО з приводу Грузії? Якщо було, то Луценко (МВД) та Тимошенко кажуть, що їх туди не запрошували

"...премьер-министр Украины Юлия Тимошенко в последние дни не получала приглашений на заседание Совета национальной безопасности и обороны Украины.

http://obkom.net.ua/news/2008-08-14/0835.shtml"



Ну звісно, пригріта Ющенком раскольниця Раєчка Богатирьова (яка у Сіверодонецьку волала про відокремлення від України - разом із іншої поганню, з якою зовсім не Тимошенко підписувала "Універсал національної єдності") краще знає, кого запрошувати, а кого - ні.

Камуфляжник :) 2008-08-14 / 10:20:00
У вас в БЮТе все такие иди... умнички, или только вы, господин Хепи?..:)

Хепі 2008-08-14 / 09:54:00
orange = Камуфляжник:)Ну, що Ющенко черговий раз довів всій Україні, що він кругла БЕЗДАРЬ! Причому бездарь у всіх відношеннях.

Ти orange = Камуфляжник:)не організовуй штучні форуми. У тебе на одній щоці висит мітка orange, а на другій Камуфляжник:), а на лобі - ЕЦ. Ха-ха-ха !

Камуфляжник:) 2008-08-14 / 09:36:00
Вот вам, господа бютовцы, и хвалёний патриотим Тимошенко: когда на кону оказалось будущее Украины - она избрала собственное будущее...

orange 2008-08-14 / 00:44:00
Чому Тимошенко мовчить про Грузію?




Це ж загальновідомо: бо Путіну в Москві пообіцяла йти у фарватері російської політики. Писали ж тоді, після її поїздки до Москви, що серед того, що вона здала Путіну заради підтримки на президентство - обіцянка не форсувати питання з флотом. От і не підписала Юлька рішення уряду по флоту - обіцянку тримає.



Те ж саме і по аверсному використанню нафтопроводу Одеса-Броди. Як лише не викручується, аби лише залишити реверс, як це вигідно Росії!



С*чка продажна.

Урзус 2008-08-14 / 00:12:00
Яка легкоочікувана стаття :)

Чому мовчить Тимошенко? Тому що це не її (як чинного прем"єр-міністра) справа - лізти у зовнішню політику. Якби вона полізла з заявами, "балоган" тут же почав потякати, що Юля лізе не в свою справу. Проте як прем"єр Юля організувала вивезення з зони війни усіх бажаючих українців, а сьогодні МНС відправив перший літак з медикаментами.


До речі, "ЄЦ" як нова політична сила ніякої заяви по Грузії не зробила. Чому?

І на останок. В ЗМІ з"явилась відповідь на питання, чому Кучма спокійно святкує своє 70-річчя, пропиваючи мільйони долярів, а не шиє рукавиці на зоні, як мав би, якби один великий пан виконав свою обіцянку "Бандитам-тюрми!" Оскільки "З-О" цього ніколи не надрукую, раджу дивитись першоджерело: "Ющенко в японському саду Пінчука" http://pravda.com.ua/news/2008/8/13/79869.htm

НОВИНИ: Політика

14:39
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини