Балога-Яценюк-Бондар беруть контроль над Банковою

Такого робочого ентузіазму на Банковій не бачили давно. Можливо, з часів переїзду сюди Ющенка. Тоді здавалося, що помаранчева влада приречена на успіх, а випускники Гарварду і Оксфорду стоятимуть у чергах, щоб працювати у секретаріаті.

Арсеній Яценюк і Віктор Бондар
Арсеній Яценюк і Віктор Бондар
Завзяття, з яким взявся до нової роботи Віктор Балога, пояснюється стрімкою втратою Ющенком влади в Україні. Атаки команди Януковича відбуваються щодня: бюджет, НАТО, сім повернутих указів...

Уже тиждень як офіс Ющенка перетворився на комашник. Робочий день починається о 8 ранку. Двері з кабінету Балоги до його приймальні не закриваються у прямому розумінні слова. "Ну, це робиться, щоб не витрачати час на маніпуляції з ручкою у високому потоці відвідувачів", - пояснюють президентські канцеляристи.

Нове керівництво секретаріату вже пропустило через себе десятки несподіваних людей – від Сергія Ківалова до Костянтина Грищенка. На роботу в секретаріат ледь не перейшов старий перевірений кадр з обойми Кучми Володимир Яцуба. Візит на Банкову Сергія Тарути разом з Олександром Чалим завершився працевлаштуванням останнього на посаду заступника Балоги.

Іде формування нової команди Ющенка. Без "любих друзів". Без "галичан".

Прогнозований конфлікт між старою і новою командами Банкової уже сплив на поверхню – у перші ж дні їх співіснування.

Зараз тон на Банковій задає Арсеній Яценюк, який став правою рукою Балоги, і, в зв’язку з завантаженістю нового глави секретаріату, взяв на себе проведення нарад.

Яценюк встиг при підлеглих рознести в пух і прах іншого першого заступника Івана Васюника, розкритикувавши за неготовність матеріалів по робочому графіку президента.

У нинішніх координатах Васюник дедалі більше втрачає місце для творчості. Балога з Яценюком взяли на себе оперативне керівництво секретаріатом, питаннями кадрів зайнявся Віктор Бондар.

Разом зі своїм шефом, під обстрілом опинилася група "галичан", приведена Васюником.

Так, Яценюк уже висловив здивування існуванням у структурі секретаріату такого утворення з незрозумілою назвою, як Головна служба політики інституційного розвитку, очолювана Ігорем Коліушком.

Експерти називають відставку Васюника питанням часу – для нього просто не залишиться повноважень. Якщо, звичайно, президент не зобов’язаний перед Васюником в темних справах співробітництва "Нафтогазу" та "РосУкрЕнерго".

Інший варіант – Васюника можуть перевести на гуманітарний напрямок, але це вже має бути принизливим для нього особисто...

За словами одного з радників президента, під загрозою також подальше перебування Ірини Геращенко на посаді прес-секретаря. "Але питання стоїть ширше – не просто в заміні людини, а в тому, як надалі пропагувати політику президента в Україні. За наявності Табачника і Прутніка на головних інформаційних посадах", - вважає він.

Нові керівники Банкової взагалі посягнули на святе – у Олександра Третьякова мають намір відібрати кабінет, який колишній перший помічник Ющенка зберіг за собою у секретаріаті. Туди планували переселити Яценюка.

Водночас у іншого позаштатного радника президента Михайла Дорошенка нерухомість ніхто забирати не буде – бо він союзник Балоги.

Протягом останніх днів секретаріат вибудовує фортецю у холодній війні, яка розгорнулася між Ющенком і Януковичем. На Банковій створюють паралельні структури Кабміну, які покликані відвойовувати право президента домінувати у політиці.

Яценюк та Чалий – це знакові люди. Так само, як Азаров чи Орел з боку Януковича.

Яценюк має стати ідеологом економічної альтернативи Азарову. Якому до повної концентрації своїх людей на всьому фінансовому секторі країни залишилося тільки одне кадрове рішення – влаштувати свого Федора Ярошенка керівником Державної митної служби.

А Чалий на посаді заступника глави секретаріату має бути не просто куратором зовнішньополітичного служби президента. Він – противага намірам команди Януковича у проектах "Одеса-Броди" або Єдиного економічного простору.

Саме конфлікти у цих темах призвели до відставки Чалого, який працював першим заступником міністра закордонних справ з питань євроінтеграції в першому уряді Януковича.

Прихід Олександра Чалого на Банкову є прапором підтримки Ющенка з боку "Індустріального союзу Донбасу". В умовах, коли на протилежному полі згрупувалися Ахметов і Коломойський, Ющенку потрібні впливові друзі.

Показово, що Чалий отримав посаду попри те, що має відмінні погляди від офіційного курсу МЗС на вступ до НАТО. Так, він не є прихильником цієї мети, не вважаючи НАТО ефективним інструментом безпеки в нинішніх умовах.

Нові менеджери секретаріату – Яценюк, Бондар, Балога – здатні мислити нестандартно. Принаймні, порівняно з попередніми командами Ющенка. Час покаже, чи готові вони до нового стилю управління, без працевлаштування своїх братів і без отримання процентів на потоках "Нафтогазу" чи "Укрзалізниці". Тепер це неможливо, навіть якщо дуже хочеться. Бо там хазяйнує Янукович...
Віктор Чивокуня, "Українська правда"
22 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини