Закарпатцям компенсують збитки, завдані стихією

Про забезпечення виплати матеріальної грошової допомоги постраждалим від стихійного лиха на брифінгу 12 серпня розповідала в.о. начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Ганна Морозюк.

 За її словами, вже з 30 липня відповідно до списків, представлених райдержадміністраціями потерпілих від паводку районів — Хустського, Тячівського, Рахівського, – органами праці та соцзахисту населення організовано роботу з виплат матеріальної грошової допомоги. Загалом в цих районах постраждало 1539 сімей, з яких у понад 20-х родин повністю зруйновано житлові будинки (1 категорія), 57-х житло потребує капітального ремонту (2 категорія), 1463-х будинки пошкоджені і підлягають поточному ремонту.
 „Виплату грошової допомоги першого траншу, а це 5 тисяч гривень сім’ям першої категорії, 2,5 тисячі гривень – сім’ям другої категорії та по тисячі гривень сім’ям третьої категорії завершено”, – каже Ганна Морозюк. Другий транш передбачає виплату з урахуванням виплати першого й становитиме 50 тисяч гривень потерпілим першої категорії, 20 тисяч гривень – другої, 5 тисяч  – третьої категорій.
Як відзначила Ганна Морозюк, виплата допомоги другого траншу за остаточними списками завершено в Хустському районі. Усього тут виплачено 25 тисяч гривень сім’ям, що потерпіли внаслідок стихії. Щодо Тячівщини та Рахівщини виплати другого траншу через установи Ощадбанку розпочато уже  12 серпня.
До слова, перші два транші – авансові суми грошової допомоги. Бо остаточна сума виплат визначатиметься після усіх розрахунків, в яких беруться до уваги, зокрема пошкодження сільгоспугідь, втрата худоби тощо.
Так, відповідною постановою Кабміну встановлено остаточні суми допомоги. Зокрема, родинам першої категорії виплачуватимуть 2 тисячі гривень за 1 квадратний метр загальної площі зруйнованого житлового будинку (квартири), що не підлягає відновленню, або розташований у зоні підвищеного ризику. Тобто, який протягом найближчого часу може бути підтоплений або пошкоджений унаслідок зсуву.
Згідно з цією ж постановою для другої категорії передбачено 335 гривень за 1 квадратний метр фактично пошкодженої загальної площі житлового будинку (квартири), що підлягає ремонту.  При цьому до розрахунку включається не більше 60-ти квадратних метрів загальної площі житла.
Усім категоріям сімей, потерпілих від стихійного лиха, незалежно від вже проведених виплат у зв’язку із зруйнуванням та пошкодженням господарських будівель, передбачено виплату 50 гривень за 1 квадратний метр загальної площі.  Проте до розрахунку включається не більше, ніж 30 квадратних метрів загальної площі будівлі. Також  усім категоріям у зв’язку із втратою сільгосппродукції на присадибних ділянках та городах внаслідок водної стихії передбачено виплату 50 гривень за сотку. А за загибель великої рогатої худоби – 2 тисячі гривень за одну тварину, молодняка великої рогатої худоби – 800 гривень за тварину, свиней – 500 гривень за тварину, коней – 2 тисячі гривень за тварину, овець – 300 гривень за тварину, за бджолину сім’ю – 200 гривень.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
12 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини