Українська мова і сухий закон були на фестивалі альтернативної музики "Бандерштат-2008"

На Волині вдруге відбувся фестиваль альтернативної музики «Бандерштат-2008», присвячений 100-літтю від дня народження Степана Бандери.

Українська мова і сухий закон були на фестивалі альтернативної музики "Бандерштат-2008"

Протягом двох днів поблизу Луцька відбувся Всеукраїнський фестиваль альтернативної музики та сучасного мистецтва «Бандерштат-2008». Незважаючи на штормові попередження, на свято патріотичного духу зібралося понад дві тисячі людей з усіх куточків Західної України, а також з Києва, Житомира та Чернігова. Не забули про «Бандерштат» і білоруси. Дійство відбувалося на території табору «Сонячний» у селі Гаразджа. Тут, на березі озера, проводили забави, спортивні ігри, святковий концерт, ярмарок народних ремесел, гартували національним духом...
Основна ідея фестивалю - популяризація української національної єдності, патріотизму та прославлення героїв УПА. За організацію свята взялася Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Національний Альянс» за підтримки Волинської облдержадміністрації та Луцької міської та районної рад.
Музична сцена «Бандерштату» була представлена альтернативними гуртами. Перед запрошеними рокерами організатори ставили такі умови: група повинна бути україномовною, не нести у творчості антиукраїнських і антихристиянських ідей, мати позитивну позицію щодо визнання героїв УПА.
- Місце проведення фестивалю ми вибирали довго, адже й інші регіони Західної України претендували на проведення «Бандерштату», - розповів Сергій Мартинюк, арт-директор фестивалю. - Цей фестиваль став новим досвідом в історії сучасної української культури.
У процесі організації фестивалю виникали й проблеми. Більшість спонсорів відмовлялися фінансувати «Бандерштат», аргументуючи тим, що не хочуть дискредитувати свої торгові марки ім’ям Степана Бандери та націоналізмом… У перший день фестивалю під час концерту вийшли з ладу генератори, що виробляли електроенергію для освітлення сцени... А ще фестивальники так і не дочекалися приїзду внука Степана Бандери – відвідати фест Бандері-молодшому завадили «сімейні обставини».
За два дні пішло понад 100 кг гречки
Кожному фестивальнику було заняття. Деякі учасники селилися у наметовому містечку у п’ятницю – за день до старту фесту. Хоча погода лякала дощем. У суботу до вечора на території табору “Бандерштату” розклалося два наметові містечка.
Кожен, хто побував на “Бандерштаті”, мав змогу скуштувати “партизанської каші” – з польової кухні, яку привезли прикордонники із Луцька. До фестивального меню протягом двох днів входила лише гречка з маслом. Відтак більшість гостей харчувалася у їдальні відпочинкового табору “Сонячний”. Та “партизанська каша” не пропадала – за два дні “бандерштатівці” з’їли понад 100 кг гречки.
Через негоду на фестивалі не відбулись майстер-класи з лозоплетіння, гончарства, із гри на акустичній гітарі та барабанах, а також фотомистецтва. Хоча втіхи для молоді й так було вдосталь. На спортивних майданчиках відбувались показові виступи з тріалу, фрізбі, соксу, панкуру та спортивні змагання з футболу, баскетболу, волейболу та стрільби з пневматичної зброї. Жовта і синя фарби стали найбільш популярними для майстрів з боді-арту, які розфарбовували тіла всіх охочих. Щоб отримати на тілі оригінальні написи “Україна понад усе”, “Я люблю Україну”, “Українець”, фестивальникам доводилось постояти в черзі. Також можна було навчитись мистецтва графіті, оглянути виставку історії УПА. А у клубі табору в ніч з суботи на неділю відбувались покази кінофільмів про життя повстанців.
Гурт «Мій батько п’є» – проти алкоголю
Перед початком концерту в перший день виступила показова група бойового гопака з Луцька. Вона використовувала традиційну козацьку зброю – шаблі, довбня, бойовий ціп, палиці, чекан. “Бойовий гопак заснований на поняттях лицарської честі та гідності, – розповів Олексій Смаль, керівник групи гопаківців. – Щоб навчитися мистецтва бойового гопака, потрібно одночасно розвивати свій інтелект і фізичну силу”.
Гурт Screamers з Самбора - на фестивалі вперше. Учасникам гурту найбільше сподобалось місце проведення та запальна публіка. У творчому доробку цього гурту – пісні власного авторства та на слова Василя Стуса, Олександра Олеся, Ліни Костенко.
У перший день хедлайнером “Бандерштату” став львівський гурт “АННА”. Вокаліст команди Віктор Новосьолов зауважив, що “Бандерштат” з часом стане наймасштабнішим рок-фестивалем в Україні.
Рок-гурт з Рівного “Мій батько п’є” заінтригував фестивальників не лише своїм виступом, а й своєю назвою. “Ми відкидаємо традиції алкоголізму, без якого, на жаль, не можуть обійтися українські свята, – переконані учасники групи, які пропагують здоровий спосіб життя. - Триває масова популяризація алкоголізму, яка руйнує українські сім’ї, а відтак - і державу. Потрібно захищати молодь від алкостереотипів”.
Замість дров – пляшки з-під пива…
Почесним гостем фестивалю був народний артист України Валерій Маренич. Він легко заводив юні серця легендарними повстанськими піснями. Чи не найбільше емоцій у фестивальників викликала пісня “Ген на узліссі хрест мовчить”. А героїчну пісню “Я сьогодні від вас від’їжджаю” Валерію Мареничу довелося співати “на біс”.
– Вкотре переконуюся, що сучасна молодь не є деградованою, а навпаки – мислячою та інтелектуальною, – поділився враженнями з кореспондентом “ВЗ” Валерій Маренич. – Такі акції, як “Бандерштат”, пробуджують у народу патріотичний дух. Основним завданням для сучасної молоді є боротьба за своє майбутнє.
У суботу під вечір розпочалася гроза, яка добряче скропила бандерштатівців дощем під ритми повстанського року. Молодь “місила” болото під сценою, а концерт продовжувався. У пригоді “слем” – штовханина навколо сцени. “Слемівці” влаштували забави у болоті.
Після суботнього концерту “гроза” не стихла ні в природі, ні у “Бандерштаті”. У наметовому містечку до ранку продовжувались гуляння під дощем. А вже зранку деякі фестивальники виливали воду з наметів та сушили одяг та взуття. Вогонь вдалося розпалити не кожній фест-компанії - дрова промокли. Дехто здогадався варити куліш над вогнем, що розпалювали пляшками з-під пива...
У “Бандерштаті” діяв сухий закон: на території табору алкогольних напоїв не продавали. Хоча пиво було не рідкістю. Не обійшлося і без міцніших напоїв…
Під розповіді ветеранів УПА молодь відсипалася…
Поблизу сцени проходив ярмарок, де можна було придбати національну символіку, літературу та вироби народних майстрів. А неподалік наметового містечка - на малій сцені - відбувались літературні читання.
У неділю для учасників фестивалю організували зустріч з ветеранами УПА Волинського осередку. Прикро, але на цій зустрічі можна було нарахувати лише близько сотні фестивальників… Хто всю ніч забавлявся, той бачив “сьомі сни” у наметах, коли ветерани УПА розказували правдиву історію України…
– Лише тоді, коли серед молоді пануватиме єдність та любов, Україна матиме хороше майбутнє, а щоб гартувався здоровий патріотичний дух, потрібно знати свою історію, – переконані ветерани УПА. – Молоді патріоти повинні стати свідомими будівничими нашої держави.
…Завершальний акорд “Бандерштату-2008” виконали легенди українського року – гурт “Кому Вниз”. Після порції патріотичного заряду від “комувнизівців” у таборі ще довго лунали повстанські пісні навколо ватри.

Ярослав Табінський, "Високий Замок"
12 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини