Закарпаття: Оренда держмайна — досягнення і проблеми

Передача в оренду державного майна є тим ефективним і перспективним управлінським рішенням, яке дає змогу зберегти державне майно від знищення та розкрадання, сприяє розвитку підприємництва і є джерелом наповнення Державного бюджету.

У відповідності з Цивільним, Господарським Кодексами України, Законом України "Про управління об"єктами державної власності", Фонд державного майна України та його регіональні відділення виступають орендодавцями цілісних майнових комплексів підприємств, їх структурних підрозділів та нерухомого майна, а також майна, що не увійшло до статутних фондів господарських товариств, створених у процесі приватизації, що є державною власністю, крім майна, що належить до майнового комплексу Національної академії наук України та галузевих академій наук. Фонд і його відділення здійснюють контроль за надходженням до Державного бюджету України коштів від оренди, контролюють стан використання орендованого майна, а також виконання інших умов, передбачених договорами оренди.
Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Закарпатській області створений реєстр об’єктів оренди, в якому обліковується 421 діючий договір оренди державного майна. По 377 з них орендодавцем виступає регіональне відділення, по 44 – державні підприємства, установи та організації.
Особливістю орендних відносин у 2008 році є визначення орендаря державного та комунального майна виключно на конкурсних засадах. Винятком являється укладання договорів оренди нерухомого майна з бюджетними організаціями.
Наказом ФДМУ регіональному відділенню доведено річний план з надходження коштів до Державного бюджету України в розмірі 3,9 млн.грн. Від укладених відділенням договорах оренди та від виявленої незаконної оренди уже перераховано до бюджету 2 млн. 119 тис. гривень.
На жаль, існують проблеми, які затягують, а в деяких випадках унеможливлюють процес укладання договорів оренди державного майна.
Однією з них є те, що існувала заборона на укладання нових договорів оренди об"єктів державної власності, введена в дію Розпорядженням Кабінету Міністрів України "Деякі питання розпорядження об’єктами державної власності" № 1231-р від 24 грудня 2007 року.
Постановою КМУ № 313 від 2 квітня 2008 року "Про заходи щодо удосконалення управління об’єктами державної власності" припинено дію вищевказаного розпорядження, однак за період дії мораторію, терміни дії звітів про оцінку майна, що перебували на розгляді у відділенні, закінчилися, в зв"язку з чим виникла необхідність здійснювати нову оцінку майна, що потребує додаткового часу.
Згідно чинного законодавства, Міністерства та комітети, які являються органами управління майном, повинні надіслати орендодавцеві висновки про умови договору оренди або про відмову в укладенні договору. Статтею 9 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" визначений термін - п’ятнадцять днів для погодження умов договорів оренди. Окремі міністерства не дотримуються цієї норми, в зв’язку з чим укладання договорів оренди затягуються, звіти про оцінку майна втрачають свою чинність, державний бюджет недоотримує кошти. А Міністерство освіти і науки України, з невідомих причин, до цих пір не розглядає дані питання.
Міністерство транспорту та зв"язку України, на етапі пролонгації договорів, вимагає здійснювати переоцінку взятого в оренду майна, мотивуючи це тим, що орендна плата занижена. При цьому до уваги не береться факт щомісячного корегування орендної плати на індекс інфляції. Практика показує, що за двохрічний період оренди, плата зростає в тричі. У відповідності з нормами Цивільного кодексу і Законом "Про оренду державного та комунального майна", продовження договору оренду здійснюється на той самий термін та на тих самих умовах.
Наказом ФДМУ від 14 листопада 2005 року № 2975 визначено Перелік документів, які подаються орендодавцеві для укладання договору оренди державного майна. Однак Міністерство промислової політики України, без всіляких пояснень, вимагає надання додаткових документів, які затримують процедуру передачі об"єктів в оренду, а подеколи призводять до відмови потенційними орендарями брати в оренду державне майно.
Прийнятий у грудні 2006 року Закон України "Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо нотаріального посвідчення та державної реєстрації договору найму будівлі" спростив процес укладання договорів оренди терміном дії до трьох років. Це сприяє виконанню Указу Президента України від 12 травня 2005 року № 779/2005 "Про лібералізацію підприємницької діяльності та державну підтримку підприємництва" та наказу ФДМУ від 29 червня 2005 року № 1821 "Про запровадження мінімального терміну дії договорів оренди державного майна" і надає змогу значно поліпшити умови підприємницької діяльності дрібних підприємців шляхом укладання з ними договорів оренди на тривалий термін.
Однак, окремі міністерства і надалі встановлюють терміни дії договорів оренди до одного року, що не дає змоги орендарям бути впевненими у "завтрашньому дні".
Відповідно до частини другої статті 4 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" не можуть бути об"єктами оренди, зокрема, об"єкти державної власності, що мають загальнодержавне значення і не підлягають приватизації відповідно до частини другої статті 5 Закону України "Про приватизацію державного майна". Це об"єкти, які забезпечують виконання державою своїх функцій, забезпечують обороноздатність держави, зокрема, майно органів виконавчої влади, майно Збройних Сил України (крім майна, щодо якого цим Законом встановлено особливості приватизації), майно Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, правоохоронних і митних органів.
Тільки після внесення Верховною Радою України відповідних змін до статті 4 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" стане можливою передача в оренду майна, органів виконавчої влади.
Регіональне відділення систематично здійснює перевірки виконання орендарями умов договорів оренди та ефективності використання державного майна. За результатами чого, при необхідності, приймаються управлінські рішення, а за порушення умов договорів оренди здійснюється позовна робота.

Мирослава Братусь, начальник відділу оренди РВ ФДМУ по
Закарпатській області
12 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини