Громадськість і преса Закарпаття об’єднують зусилля в допомозі дітям, хворим на лейкемію

У ході виїзного засідання Ужгородського прес-клубу реформ закарпатські журналісти побували в обласній дитячій лікарні краю, розташованій в м. Мукачево. Зокрема, вивчали питання боротьби із захворюваннями крові, окнохворобами у дітей.

Як розповів в.о. головного лікаря обласної дитячої лікарні Михайло Радь, у закладі щороку отримують консультації та лікування до 10 тисяч маленьких закарпатців. Близько 500 дітей щорічно потребують допомоги фахівців онко-гематологічного відділення. Частина з них уражені порівняно «простими» захворюваннями крові чи доброякісними пухлинами. Однак кожного року у Закарпатті виявляють до 10 лейкозів. Узагалі захворювання крові складають третину із випадків онкохвороб. Лікування - надзвичайно дороговартісне. І протягом усього життя діти, що перенесли таку недугу, перебувають на постійному контролі лікарів.

«Наші маленькі пацієнти не завинили ні перед Богом, ні перед людьми. Випадки онкозахворювань є особливо важкими для родичів дитини, створюючи значне психологічне навантаження», - розповідає Михайло Радь. За його словами, з батьками хворих діток працює психолог. А щодо лікування самих дітей, то з 2002 року до лікарні централізовано надходять кошти саме на лікування онкохвороб (цьогоріч закладено суму 300 тисяч гривень). Проте цього року коштів на медикаменти для онкохворих дітей лікарня чекає ще й досі. Та й вартість одного курсу лікування становить понад 10-15 тис. доларів, що не в змозі повністю оплатити бюджетні надходження. Тому рятівники дитячих життів особливу надію мають на благодійників. Лише меценати сьогодні можуть вберегти життя і двох закарпатських діток, які нагально потребують пересадки кісткового мозку.
Як повідомила заввідділенням онко-гематології Любов Кульчиковська, тенденції до зростання випадків захворюваності на лейкемію, на щастя, нема. Серед причин виникнення небезпечної недуги фахівці називають і екологічну ситуацію, і спадковість. Встановлений у Закарпатті діагноз обов’язково переглядають фахівці республіканського центру онкології. 70-80% пацієнтів, за словами Л. Кульчиковської, вдається перевести у стан ремісії, тобто нормалізувати стан їхнього здоров’я. У разі доброго самопочуття пацієнта протягом 5 років його вже вітають із одужанням.

Організувати ж дієву допомогу дітям планує створений цьогоріч Всеукраїнський благодійний фонд «Твій янгол». Його представники побували у закарпатській обласній дитячій лікарні разом із журналістами. Так, Сергій Медвєдєв презентував принципи діяльності фонду та закликав лікарів подавати заявки про конкретні потреби онко-гематологічного відділення. Він розповів, що Фонд “Твій янгол” вже надав допомогу онко-відділенню в Одеський обласній дитячій лікарні та Київському центрові онкології, закупивши необхідне дороговартісне обладнання. Фонд залучає до меценатства ряд бізнесових структур та заможних українців, намагаючись відродити давні традиції українського благодійництва. Благодійний фонд «Твій янгол» створено для допомоги дітям. Його підопічні – це діти, які мають проблеми зі здоров’ям, соціальною адаптацією, фізичним або психічним розвитком. Насамперед це діти, які не можуть розраховувати на повноцінну турботу з боку держави, оскільки на це не вистачає коштів. Головне завдання Фонду «Твій янгол» полягає в тому, щоб допомога доходила до тих, хто її потребує. Для цього, за словами С. Медвєдєва, Фонд побудував свою роботу на двох головних принципах: проектного розподілу коштів (Фонд надає гроші лише на конкретну справу і, як правило, за заявкою з боку прохача. Прохачем може бути лікарня, дитячий будинок, батьки хворої або проблемної дитини) та експертного контролю (для ефективного контролю за витрачанням коштів до роботи Фонду залучаються експерти. Кожну заявку розглядає не лише менеджер Фонду, а й фахівець у даній галузі). ЦІЛІ ФОНДУ:

— Купувати медичне обладнання й препарати для потреб лікарень.
— Забезпечувати пристойну оплату праці лікарів, вихователів, педагогів та інших фахівців, робота яких полягає у допомозі дітям.
— Поліпшувати побутові умови в дитячих будинках і лікарняних стаціонарах.

Наразі одним з головних напрямів роботи Фонду «Твій янгол» є допомога дітям з онкологічними захворюваннями.
Фонд видає безкоштовні журнали для дітей дитбудинків, притулків, шкіл-інтернатів та онколікарень. А також книжки для батьків - унікальні видання, помічники і путівники для дорослих, котрі стикнулися з проблемами догляду, допомоги, оформлення документів, юридичного супроводу та різних непередбачених ситуацій, що виникають у сім’ї, коли у дитини виявлено онкологію. Примірники таких видань отримали вже й у Мукачеві фахівці Закарпатської обласної дитячої лікарні.

Адреса Благодійного фонду „Твій Янгол”:

Київ, бульв. Лесі Українки, 28, оф.312
Тел (044) 209-48-48, (044) 59-651-12
www.angel.com.ua
22 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини