Регіональний врядування та розвиток: Співпраця вимагає узгоджених дій

Проект „Регіональний врядування та розвиток“ (РВР) , що здійснюється Канадським інститутом урбаністики за фінансової підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку з метою залучення громадськості до врядування на регіональному рівні, забезпечуючи громадянам і громадам можливості для формування спільного майбутнього та переведення їхнього регіону на шлях сталого розвитку, розрахований на 5 років ( 2205–2010 рр).

Регіональний врядування та розвиток: Співпраця вимагає узгоджених дій

   Днями його представники: керівник проекту партнерства Канада-Україна „ Регіональне врядування і розвиток“ Єлена Діну, координатор проекту Ольга Семинович, керівник проекту в Україні Юрій Полянський, керівник проекту в Закарпатській області Марія Попадинець зустрілися з повпредами обласної влади, яку представляли начальник головного управління економіки ОДА Віктор Погорєлов та його заступник Василь Папп, в.о. керуючого справами виконавчого апарату облради Михайло Пригара, начальник відділу головного управління економіки ОДА Людмила Грицак.
    Єлена Діну насамперед подякувала керівництву області за розуміння важливості питання та за підтримку проекту, зазначивши, що проект працює на декількох рівнях. Він передбачає надання допомоги у зміцненні політики регіонального розвитку в країні шляхом надання консультацій Міністерству економіки. Задумом передбачено підтримку двох пілотних областей – Запорізької та Закарпатської з тим, аби ініціювати на місцях основані на принципі участі процеси, що мають забезпечити реальну участь суспільства в регіональному плануванні та ухваленні рішень. Проект сприяє формуванню відкритих, відповідальних та дієвих органів влади на регіональному рівні, здатних чутливо реагувати на потреби громадян і застосовувати стратегічний підхід до досягнення цілей розвитку. Досвід, нагромаджений у згаданих пілотних областях, згідно з планами має стимулювати формування модельних підходів до ефективного врядування в Україні й відповідно визначатиме політику й практику роботи країни в майбутньому. Наскрізними темпами проекту є гендерна рівність та екологічна сталість.
    Віктор Погорєлов коротко інформував про бачення з боку влади перспектив співпраці в рамках проекту, підкресливши, що ОДА розробила „Регіональну стратегію розвитку Закарпатської області до 2015 р.“, яку пленарне засідання облради ухвалило в грудні 2006 р. Однозначно, проект у рамках співпраці Україна–Канада спільно з обласною держадміністрацією, яку очолює Олег Гаваші, працює над впровадженням стратегічних пріоритетів через механізм розроблення й впровадження інфраструктурних інвестиційних проектів та відбору малих проектів і проведення навчання по управлінню ними. Обласне влада задоволена саме такою співпрацею, бо вона приносить конкретний результат, – наголосив Віктор Володимирович. Водночас, він як людина відверта зауважив, що окремі експерти проекту, презентуючи його на теренах краю, рекламували більше себе, ніж сам проект. А це внесло негативний відтінок у роботу.
    Щодо розроблення інфраструктурних інвестиційних проектів, то цей етап завершено. Шість інвестиційних проектів, що розроблені за участі міжнародних (Англії та Польщі) та регіональних експертів 30 липня були презентовані в Києві за участі представників Мінекономіки України та міжнародних фінансових інституцій. За висновками фахівців, ці проекти можуть бути профінансовані як Урядом України, так і міжнародними фінансовими установами.
    Сьогодні ОДА спільно з проектом РВР, – наголосила Марія Попадинець, – працює над відбором малих проектів. Процес навчання з управління проектами, як зауважив Віктор Погорелов, необхідно розпочати якомога скоріше. То ж, не відкладаючи питання в довгий ящик, він розпочнеться вже наприкінці цьогорічного вересня і здійснюватиметься впродовж півроку. Враховуючи, що в області, за інформацією представників влади, стартував проект Програми розвитку ООН „Місцевий розвиток, орієнтований на громаду“, що передбачає співфінансування невеликих ініціатив громад ( сільських, селищних рад), Віктор Погорєлов та Михайло Пригара запропонували об’єднати зусилля двох проектів партнерства в питаннях розроблення, управління та впровадження малих проектів.
    Користуючись нагодою, Віктор Володимирович звернувся до Елени Діни з проханням інформувати Посольство Канади про паводок, який стався наприкінці липня в Західних областях України, в т.ч. й на Закарпатті.
    – Потерпілі від паводку нормально забезпечені продуктами харчування, одягом, от щодо технічних засобів – то тут ситуація складніша, а тому ми були б вдячні за таку допомогу, – підкреслив начальник головного управління економіки ОДА.
    На зустрічі порушувалось питання і оновлення складу Наглядової ради та Ради регіонального розвитку.

Анна Романенчук, сайт Закарпатської обласної ради
09 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини