Аналітична довідка про екологічну ситуацію, яка склалася на Закарпатті внаслідок проходження дощового паводку

У зв’язку з інтенсивними опадами (від 30 до 242 мм, що більше 2 місячних норм), які мали місце на території Закарпатської області впродовж 22-27 липня 2008 року, відбувся різкий підйом рівня води в р. Тиса та на її притоках, внаслідок чого постраждали 5 районів області: Рахівський, Тячівський, Хустський, Міжгірський та Берегівський, суттєво погіршилися умови проживання людей, нанесено значні матеріальні збитки населенню, об’єктам та виробникам сільгосппродукції.

Аналітична довідка про екологічну ситуацію, яка склалася на Закарпатті внаслідок проходження дощового паводку

На території зазначених районів було:
зруйновано та пошкоджено 129 мостів, з них 14 автомобільних;
пошкоджено 66,78 км автомобільних доріг, станом на 7 серпня 2008 року відновлено 0,7 км;
зруйновано біля 26,12 км берегоукріплень;
пошкоджено біля 1,14 км водозахисних дамб;
пошкоджено 4,77 км підпірних стінок доріг;
зруйновано 66,78 км дорожнього полотна;
сталося чотири випадки зсувів ґрунту на автомобільні дороги та будівлі;
пошкоджено 1576 житлових будинків та 13 об'єктів соцкультпобуту і освіти;
підтоплено 32 населених пунктів, 2095 дворогосподарсгв та 1576 будинків;
підтоплено 4555,64 га сільськогосподарських угідь.
Станом на 7 серпня 2008 року залишається підтопленими 900 га сільськогосподарських угідь.
Під час проходження паводку в результаті розливу ріки Тиса та її притоків тимчасово призупинявся рух на декількох ділянках автодороги державного значення Мукачево-Рогатин. На автодорозі місцевого значення с.Богдан-Луги в Рахівському районі рух автотранспорту був призупинений внаслідок зсувів ґрунту.
На даний час в населених пунктах постраждалих районів проїзд на автодорогах забезпечено, відновлено енерго-, газопостачання та телефонний зв'язок.
На ліквідацію наслідків дощового паводку було залучено аварійні бригади та підрозділи Закарпатського облводгоспу, служби автомобільних доріг у Закарпатській області, ВАТ ЕК „Закарпаттяобленерго”, ВАТ „Закарпатгаз”, ЗФ ВАТ „Укртелеком”, Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, аварійно-рятувальні підрозділи головного управління МНС України в Закарпатській області. Всього було залучено 1519 осіб та 305 одиниць техніки.
За попередньою оцінкою збитки від стихійного лиха становлять понад 163,7 млн гривень.
З метою своєчасного реагування на надзвичайну ситуацію роботу особового складу Державної екологічної інспекції в Закарпатській області було переведено на посилений режим. Наказом Інспекції створений оперативний штаб з координації заходів ліквідації наслідків стихійного лиха. Екологічно небезпечні об’єкти, що знаходилися в зоні можливого підтоплення, було взято на постійний посилений контроль, а після відновлення транспортного зв’язку між населеними пунктами держінспекторами було розпочато обстеження зазначених об’єктів.
У ході обстеження території ВАТ „Тересвянський ДОК” в смт Тересва встановлено, що паводковими водами було витіснено частину мазуту з ємності, де він зберігався. Унаслідок цього пройшло часткове забруднення території підприємства та частини прилеглих присадибних ділянок та дворогосподарств. Розміри забруднення встановлюються, Інспекцією буде проведено розрахунок збитків, завданих довкіллю. Інших забруднень навколишнього природного середовища на об’єктах, що були підтоплені, не виявлено.
На даний час продовжуються перевірки суб’єктів господарювання на територіях, що попали в зону затоплення. Тривають перевірки місць складування твердих побутових відходів на території Міжгірського, Тячівського, Рахівського та Хустського районів області.
27 липня 2008 року о 14.48 год. за київським часом Інспекцією в Закарпатській області було отримано інформацію від Румунської сторони, а саме управління вод „Сомеш Тиса”, м. Клуж Напока щодо прориву хвостової дамби і перелив наносів у р. Цісла, що є притокою Вишеу. Відповідно до Угоди між Урядом України та Урядом Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах (м. Будапешт 11 листопада 1997 року) з метою своєчасного реагування на надзвичайну ситуацію було поінформовано керівництво Верхньо-тисянської інспекції з охорони навколишнього природного середовища та водного господарства (Угорщина).
Інспекцією були вжиті заходи щодо проведення оцінки якості води р. Тиса відповідно до діючого Регламенту оцінки якості прикордонних вод, який є додатком до відповідної міжурядової угоди між Україною та Румунією.
Станом на 16.00 год. 27.07.08р. було здійснено відбір поверхневих вод р. Тиса в прикордонному створі м. Тячів (Україна) –- Держкордон (Румунія). У зв’язку з паводковою ситуацією, що склалася на території Закарпатської області, відбори проб води з річки Тиса в інших створах були проведені після зниження рівня води та відновлення транспортного сполучення.
Відбори проб поверхневих вод р.Тиса проводилися з 27.07.08 по т.ч. в прикордонних створах с. Ділове (Україна)/Держкордон(Румунія), м. Тячів (Україна)/Держкордон (Румунія), Вілок (Україна)/Тисабеч (Угорщина), м. Чоп (Україна)/Загонь (Угорщина) та на притоках р. Тиса річках Шопурка, Апшиця, Тересва, Теребля та Ріка.
Відділом інструментально-лабораторного контролю Інспекції проводиться дослідження вмісту таких показників та забруднюючих речовин в пробах води: рН, перманганатна окислюваність, ХСК, залізо загальне, марганець, мідь, кадмій, свинець, цинк, амоній сольовий, електропровідність. Концентрації забруднень, за даними попередніх спостережень, знаходяться в межах допустимих для паводкової ситуації.
Начальник Інспекції і начальник відділу планування та аналізу інспекційної діяльності, міжнародного співробітництва Інспекції взяли участь в експертній зустрічі українських та румунських фахівців, що була проведена за пропозицією румунської сторони. Від української сторони також взяли участь представники Закарпатського облводгоспу. Румунську сторону представляли керівник робочої групи з проблем гідрографічного басейну р. Тиса, начальник Системи господарювання вод Марамуреш - Байя Маре - гідротехнічні системи Сігету Мармаціей та гідролог Дирекції вод Сомеш – Тиса
Зустріч відбулася смт Солотвино Тячівського району, румунським експертам було забезпечено всебічне сприяння під час проведення зустрічі.
Сторони обмінялися інформацією щодо пропуску паводку на українській та румунській стороні.
Українською стороною було порушено питання щодо несвоєчасного інформування румунською стороною про факт прориву хвостової дамби на шламонакопичувачі в районі Байа-Борша, що призвело до переливу наносів у р.Цісла, що є притокою Вишеу та Тиси (за даними румунської сторони, прорив стався в другій половині дня 26.07.08р., а інформація була отримана Інспекцією по факсу о 14.48 год. 27.07.08р.) Було наголошено на необхідності своєчасної подачі більш чіткої і розширеної інформації в разі виникнення аварійних та надзвичайних ситуацій на території Румунії, з метою своєчасного реагування та вжиття відповідних заходів на українській стороні. Зазначене відповідає вимогам Угоди між Урядом України та Урядом Румунії про співробітництво в галузі водного господарства на прикордонних водах (м. Галац, Румунія, 30 вересня 1997 року). Обов’язковим є також виконання ст.2 зазначеної Угоди щодо обов’язкового попереднього узгодження проведення на своїй державній території робіт або вжиття заходів, які можуть призвести до суттєвих змін режиму течії або якісних змін прикордонних вод. Румунська сторона прийняла вищезазначене до уваги.
Сторони поінформували одна одну про місця та періодичність відбору проб поверхневих вод під час надзвичайної ситуації.
Досягнуто попередньої домовленості щодо більш детального обговорення ситуації та обміну результатами аналітичних досліджень під час проведення спільного відбору проб для інтеркалібрацій лабораторій, що згідно з затвердженою програмою має відбутися 27 серпня 2008 року.
Румунською стороною були надані результати аналізів проб води, відібраних протягом 27 липня 2008 року в створі м. Тячів (Україна)/Держкордон (Румунія). Концентрації забруднюючих речовин, а саме заліза, марганцю, міді та цинку знаходяться у межах допустимого.
Угорською стороною також проводяться відбори проб води р. Тиса в міжнародному створі смт. Вілок (Україна)/Тисабеч (Угорщина). За попередніми даними угорських спеціалістів, значних перевищень вмісту забруднюючих речовин не виявлено. Результати лабораторних досліджень будуть надані Інспекції відповідно до "Порядку проведення на українсько-угорських прикордонних водах відборів проб, визначень, оцінки якості води та проведення необхідних дій у зв'язку з надзвичайними забрудненнями", який є доповненням до Угоди між Урядом України та Урядом Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах на робочій зустрічі, що відбудеться в вересні поточного року.
Контроль за ситуацією, відбір та дослідження проб води продовжується.

Міністерство охорони навколишнього природного середовища України
08 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
00:02
/ 1
У Неліпині Мукачівського району Volkswagen на швидкості проломив стіну і влетів у будинок
» Всі новини