Відновлювальні роботи — на контролі в обласної влади Закарпаття

7 серпня в Закарпатській облдержадміністрації відбувся брифінг за участі начальника головного управління економіки Віктора Погорєлова та начальника головного фінансового управління Петра Лазаря, під якого йшлося про ліквідацію наслідків паводку на Закарпатті.

 Віктор Погорєлов розповів про наслідки стихії на Закарпатті. Попередня сума завданих збитків становить 163,7 млн. гривень. Найбільше постраждали мешканці Тячівського та Рахівського районів. Загалом було підтоплено 27 населених пунктів, у воді опинились 2443 дворогосподарства, 1576 будинків, 4555 гектарів сільгоспугідь. Зруйновано 19 будинків, капітального ремонту потребують 57. Зруйновано і пошкоджено 129 мостів, знищено 26,12 км берегоукріплень, пошкоджено близько 66 км автодоріг тощо.
Закарпатська область постраждала від стихії менше, ніж сусідні регіони країни. Начальник головного управління економіки відзначив, що комплексні заходи, що здійснювалися на Закарпатті в рамках виконання державної протипаводкової програми „Тиса”, дозволили уникнути виникнення значних руйнувань та підтоплень, незважаючи на те, що подекуди рівень води в Тисі перевищував історичний максимум. „Якщо б уряд фінансував прийняту у 2006 році державну протипаводкову програму стовідсотково, то сьогодні Закарпатська область мала б ще менше збитків від паводку”, – зазначив Віктор Погорєлов. Начальник управління економіки повідомив, що в повному обсязі кошти на виконання програми надходили лише у 2006-му році. Цьогоріч уряд запланував виділити на її реалізацію лише 40% необхідної суми.
Щодо ліквідації наслідків стихійного лиха, то на Закарпатті цей процес відбувся у стислі терміни. Наразі в краї тривають відновлювальні роботи, – констатував Віктор Погорєлов. „Відбудовуються дамби, мости, ремонтуються дороги, розробляються проекти будинків для тих закарпатців, чиї оселі було зруйновано стихією”, – каже він. 
– Наразі урядом прийнято рішення про те, що власники зруйнованих будників отримають компенсацію від держави в розмірі 50-ти тисяч гривень, – повідомив начальник головного фінансового управління Петро Лазар. – 57 громадянам, чиї помешкання внаслідок підтоплення потребують капітального ремонту, держава надасть по 15 тисяч гривень. 1500 власників житлових будинків, які частково пошкоджені, отримають по 5 тисяч гривень.
 В області відкрито три благодійні рахунки у національній та один – в іноземній валюті на отримання допомоги постраждалому населенню. На   6 серпня на ці рахунки вже надійшло 327,5 тисячі гривень. Із місцевих бюджетів на ліквідацію стихійного лиха надійшло понад 1,3 млн. гривень.  Загалом область на ліквідацію наслідків стихійного лиха, згідно зі змінами до Закону про державний бюджет на 2008 рік, отримає 26,6 млн. гривень. „Цих коштів недостатньо, адже на відновлювальні роботи потрібно як мінімум 300 мільйонів гривень”, – констатує Віктор Погорєлов. Також він вважає, що уряд виділяє недостатньо грошей тим людям, хто залишився без даху над головою. „Кабінет Міністрів має намір надати по 120 тисяч гривень на будівництво житла цій категорії населення. При цьому розрахункова вартість одного квадратного метра житла закладається у сумі 2 тисячі гривень. Але на Закарпатті вартість одного метра житла коштує удвічі більше. За ці гроші люди не зможуть самотужки звести собі житло. Саме тому людям надаватиметься посильна допомога місцевою владою: для постраждалих громадян будинки зводитимуться всіма районами області`, – повідомив начальник головного управління економіки.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
07 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини