Віктор Балога: "Ми самі створюємо труднощі для того, щоб їх героїчно долати"

Держава сьогодні докладає чимало зусиль, аби ліквідувати наслідки природного лиха, що охопило територію Західної України. Головне - врятувати людей, мінімізувати наслідки стихії. Але, як колишній губернатор, я можу назвати ще один пункт - вжити вичерпних заходів для того, щоб трагедія не повторилася.

Віктор Балога
Віктор Балога

Закарпатська область, яка постраждала найменше, перебуває у надзвичайно складних умовах. Гірський ландшафт значно посилює руйнівну дію паводків, які відбуваються там 3-8 разів за рік. І в цих умовах збитки, понесені Закарпатською областю, у 35 разів менші, ніж Івано-Франківською.
Це стало результатом реалізації у 1999-2001 рр. низки протипаводкових заходів. Незважаючи на те, що рівень фінансування "Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса у Закарпатській області на 2002-2006 роки та прогноз до 2015 року" у подальші роки становив лише 40,7%, це дозволило утримувати захисні споруди у відносно задовільному стані і таким чином уникнути значних збитків.
Водночас інші регіони України залишаються беззахисними перед стихією через недостатнє фінансування.

Стан виконання Комплексної програми захисту від шкідливої дії вод сільських населених пунктів і сільськогосподарських угідь в Україні у 2001-2005 роках та прогноз до 2010 року свідчить про її другорядність під час визначення пріоритетів у фінансуванні.
Так, фактично у 2001-2007 роках із державного бюджету заходи програми профінансовано на 324,7 млн. грн. із передбачених програмою 511,1 млн. грн., що становить 63,5%.
У 2008 році протипаводкові заходи, так само як й інші, спрямовані на попередження природних катастроф, взагалі не фінансувалися. Сьогодні увага всіх зосереджена на паводку, але ж урядом, наприклад, не забезпечено належний захист Херсонської області, яка є дуже вразливою перед підтопленням - чи не чверть області щороку опиняється під водою.
Ініціативи з місць ігноруються. Так, саме неспроможність Кабінету Міністрів протягом року розглянути Регіональну програму протипаводкових заходів щодо захисту населених пунктів та територій гірських районів Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей на 2008-2012 роки призвела до різкого звернення президії Львівської обласної ради до Кабінету Міністрів України та Львівської обласної державної адміністрації. Цей документ пройшов усі необхідні погодження на рівні органів місцевого самоврядування, але з грудня 2007 року “застряг” в урядових кабінетах.
Тривожним сигналом є те, що ситуація з фінансуванням, подібна до сьогоднішньої, вже була у 2005 році. Тоді теж не фінансувалися заходи, спрямовані на запобігання катастрофам.
Тому таке ставлення нагадує відомий вислів радянських часів: створюємо труднощі для того, щоб їх героїчно долати.
На моє глибоке переконання, піар-акції урядовців на місці стихійного лиха - зовсім не та робота, якої від них очікують люди. Якісне виконання своєї роботи, що принаймні повинне привести до повернення постраждалим даху над головою, - на цьому має бути зосереджена увага Кабінету Міністрів.
Демонстрація надзвичайних зусиль з ліквідації наслідків нічого не варта, якщо не було здійснено необхідного для уникнення трагедії. Можливість передбачення проблеми є одним з найважливіших питань професіоналізму. Я сподіваюся, що такий професіоналізм проявить чинний уряд при визначенні пріоритетів фінансування у подальшому.
Є нагальна потреба у тому, щоб уряд спільно з місцевою владою розробив необхідну програму розбудови протягом 7-8 років інфраструктури, яка б дозволила запобігти руйнівним наслідкам стихій. Президент України закликає урядовців зробити необхідні розрахунки, розробити таку програму ще цього року, здійснити заходи із залучення коштів не лише з Державного бюджету, а й інших джерел для того, щоб вже з початку наступного року розпочати її реалізацію.

Мар’ян Швець, "Високий Замок"
07 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

12345 2008-08-07 / 16:07:00
А де Ви були пане Балога, в той час (чи не губернаторм)?

НОВИНИ: Політика

14:39
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини