Ужгород: Паркуємося цивілізовано або платимо 60 гривень штрафу

Тижні два тому на платних парковках міста почали блокувати колеса машин тих автовласників, які порушують правила стоянки. Правда, цей процес ще не набув масового характеру, але певні результати вже дає. Цікава історія трапилася днями: минулого вівторка до Ужгорода завітала офіційна делегація зі Словаччини, яка в Ужгородській міській раді мала зустріч із високопосадовцями.

Ужгород: Паркуємося цивілізовано або платимо 60 гривень штрафу

Залишили словаки своє авто на парковці поруч із міськрадою, а коли вийшли до нього, то виявили, що машину заблоковано. До честі іноземців, вони не почали телефонувати впливовим людям міста, а спокійно заплатили штраф та поїхали додому.
Як насправді просуваються справи із платним паркуванням у місті, ми поцікавилися у представника “Медпарку”.
— Як блокуються в Ужгороді машини тих власників, котрі не хочуть жити по-европейськи, можна спостерігати щодня. Наприклад, минулого тижня таким чином було заблоковано понад 60 машин. Безумовно, організація платних парковок трохи розвантажила основні транспортні магістралі міста. По пл. Ш. Петефі ходити пішоходам стало спокійніше, бо машини стоять згідно з розміткою, та й у районі пл. Корятовича стало вільніше. Правда, там ситуація дещо складніша, бо площі як такої не існує, а є лише вулиця Корятовича, над розв’язками і напрямками руху транспорту якої потрібно чимало попрацювати. На мою думку, без організації одностороннього руху цю проблему не вирішити. А по-друге, слід обов’язково поставити крапку на функціонуванні стихійного базару вулиці Фединця.
Віддам належне більшості автовласників, котрі з розумінням ставляться до свого громадянського обов’язку й справно сплачують за стоянку. Та вже вималювалися дві проблеми. Перша — поведінка різних осіб на красивих авто із “красивими” номерами та їхніх юних спадкоємців. Нещодавно “Медпарк” взяв на тимчасову роботу близько 50 школярів 10-х та 11-х класів, до обов’язків котрих входило пояснювати водіям, що паркуються, систему платежів на стоянках. Це цивілізований і загальноприйнятий в усьому світі збір, кошти за який надходять до міського бюджету, не торкаючись рук контролерів. Так от, роз’яснивши, ці молоді люди вручали водіям буклетик із детальним описом принципу оплати. На жаль, ви не можете собі уявити, яку нецензурну лайку на свою адресу часто вислуховували ці дівчата та хлопці (дехто з них навіть плакав). Тому нам довелося припинити акцію.
Друга проблема в тому, що паркомат приймає лише монети. У країнах, де практика платного паркування застосовується давно, у кожного водія в бардачку є монети для оплати стоянки, або ж поширена практика продажу паркувальних талонів за номінальною ціною. У вашій газеті нещодавно була публікація про прийняті доповнення до порядку оплати за паркування машин, а вищезгадані талони вже надійшли до продажу в Ужгороді. До речі, користуватися ними вигідніше, тому що кінцева вартість паркування знижується.
У “Медпарку” є всі дозвільні документи для повноцінного функціонування, ми повністю знаходимося у податковому полі Ужгорода, а в міськраді з нами співпрацює транспортний відділ. Свого часу про якісь віртуальні сумніви щодо законності прийнятого сесією Ужгородської міської ради рішення стосовно нашої фірми написала лише одна газета, яка має відношення до Мукачева. Але це залишу без коментарів.
У планах “Медпарку” на майбутнє — подальше розширення цивілізованих паркувань в обласному центрі. Також ми готові інвестувати кошти і в інші міста як Закарпаття, так і України. До речі, про інвестиції. У цій мукачівській газеті йшлося і про те, що навіщо було запрошувати фірму із-за кордону? По-перше, паркомати, які встановлені в Ужгороді, — останньої модифікації, подібних апаратів нема навіть у Європі. І “Медпарк” — єдина фірма, яка має право на їхній монтаж. Повторю: наші паркомати — це не просто копилка, вони оснащені сонячними батареями та системою GPS. Загальна вартість цієї системи — понад два мільйони доларів, а строк окупності з урахуванням розширення — сім років. Чи багато в Україні знайдеться інвесторів, котрі готові взяти кредит під 18%, а повернути ці гроші через сім років? Тому перш ніж когось критикувати, потрібно подумати та порахувати.
У наших планах також організація служби евакуації транспорту як аварійного, так і неправильно припаркованого, що створюватиме аварійні ситуації на вулицях міста. Як тільки буде прийняте відповідне рішення міськради, ми одразу приступимо до реалізації цієї програми.
Ну а тим, хто зараз незадоволений функціонуванням платних паркувань, можу сказати одне: хочуть вони того чи ні, але світова практика поступово приходить в Ужгород. Чи за паркування, чи за вивіз сміття будемо платити всі, незалежно від рангів і чинів. Ми ж — центр Європи, так давайте хоч у чомусь обженемо європейців.
• • •
P.S. Коли сторінку вже було зверстано, до редакції наді- йшов електронний лист від імені засновника фірми “Медпарк”. Ми повважали за доречне подати тези з нього:
“Організація цивілізованих паркувань не тільки прищеплює культуру спілкування тій частині суспільства, яка пов’язане з автотранспортом (погодьтеся, це ненайвисокоосвіченіший народ у своїй більшості), а й дає несподівані плюси міській громаді. Наприклад, коли молоді люди, які два-три тижні тому працювали у “Медпарку”, повідомили в наш офіс номер машини, водій якої заявив, що ніколи не платив і не буде платити, виявилося, що це машина депутата обласної ради. Після прохання передзвонити до офісу й отримати необхідні роз’яснення наші працівники почули від нього порцію образ і обіцянок найближчим часом “послати прокурорську перевірку”. (Давайте пожартуємо: невже в Ужгороді нашу доблесну прокуратуру можна “послати” (?)
Або інший приклад: паркується шикарна машина, виходять два хлопці, котрі на пропозицію заплатити відповідають брутальною лайкою. А коли працівники “Медпарку” повідомили номер і прикмети машини, через п’ять хвилин її вже оточили працівники органів внутрішніх органів, бо машина виявилася у розшуку”…
Від редакції. На пропозицію керівництва “Медпарку” ми вирішили запровадити в газеті постійну рубрику “Паркування в Ужгороді”, де за інформацією фірми подаватимемо “бойові зведення” про кількість заблокованих за тиждень машин; опис конфліктних ситуацій; про те, скільки коштів надійшло до бюджету міста, тощо.

Олексій Мегела, "Ужгород"
01 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини