Закарпаття бореться зі стихією. Інформація Закарпатської ОДА

В результаті інтенсивних зливних дощів шість областей Західного регіону України, в тому числі і Закарпаття, постраждали від паводку. Створено урядову комісію з питань ліквідації паводку на чолі з міністром з питань надзвичайних ситуацій Володимиром Шандрою, у її складі і голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші.

Закарпаття бореться зі стихією. Інформація Закарпатської ОДА

Відповідно на Закарпатті створено обласну і районні комісії, які визначають масштаби завданих стихією збитків, надають допомогу постраждалим громадянам тощо. Враховуючи складну ситуацію в області, Олег Гаваші перервав відрядження у Київ і терміново вилетів в Ужгород. Керівник області відвідав усі постраждалі населені пункти, провів на місці наради з керівництвом районів, МНС України в Закарпатській області, міліцією та ін. Вживаються заходи щодо забезпечення діяльності постраждалих населених пунктів. 

Напружена ситуація на Закарпатті склалася 24 липня, коли почався значний підйом води у річках. Минулої доби (24-25 липня) по області випало до 24 мм дощу, а в районі смт Ясіня – до 43 мм! Рівень води у річках різко зростав протягом п’ятниці 25 липня і наступної ночі. Найбільшого удару стихії зазнали Рахівський, Тячівський, Виноградівський, Берегівський, дещо менше – Міжгірський, Свалявський, Хустський райони. Найбільш значне підвищення рівня води в річці Тиса минулої доби було зафіксоване в районі міста Тячів – до 460 см (близько обіду 16 липня рівень води знизився до 340 см), селища Вілок – 434 см, у Хусті – на сьогоднішній  ранок рівень води сягав 366 см. Значне підвищення рівня води відбулось і на р. Боржаві.

В результаті паводка підтоплено 1172 дворогосподарств. Найбільше – 1091 – у Тячівському та 67 – у Рахівському районах. На Тячівщині також підтоплено 163 будинки. Загалом зруйновано і пошкоджено 29 мостів (з них 25 – на Рахівщині), знищено 1312 м берегоукріплень, 985 м доріг тощо. Найбільше постраждали мешканці села Руське Поле, що на Тячівщині, де довелось відселяти 437 людей із 150-ти будинків. Близько обіду 26 липня ситуація тут стабілізувалася і люди почали повертатися в домівки.

Загалом ситуація стабілізується по всій області. Наразі небезпечно високий рівень води зберігається на ділянці від с. Великі Ком’яти Виноградівського району і до місця впадання Боржави в Тису. Тут рівень води сягає 5 метрів. Небезпечно високий рівень утримається протягом доби. Паводкова хвиля на Тисі пройшла Хуст, залишається високою в районі Вілока, але вже йде на спад. Однак рівень води у Тисі підвищуватиметься в районі Чопа. Для мешканців міста і навколишніх сіл це не несе загрози, оскільки збудована тут минулоріч дамба має ще значний запас висоти.

Нинішній паводок ще раз засвідчив, наскільки важливим для області є протипаводковий захист. На щастя, цього разу на Закарпатті обійшлося без людських жертв. Враховуючи масштаби повені, і матеріальні збитки були б набагато більшими, якби за ці роки в області не було зроблено стільки у плані протипаводкового захисту. Але якщо у 2006 році область у повному обсязі фінансувалась у рамках державної протипаводкової програми "Тиса", то вже минулого і цього року – постійне значне недофінансування: із запланованих 204,3 млн. гривень цьогоріч уряд виділив лише 80,9 млн. грн., тобто всього 40 відсотків передбаченої суми. Минулого року з державного бюджету область теж отримала на 25,9 млн. гривень менше коштів.

Наразі не відома остаточна сума завданих збитків, але в найбільш постраждалих західних областях вона сягне сотень тисяч гривень. Найстрашніше – загинули люди. Тому Закарпатська облдержадміністрація так наполегливо домагається виділення із держбюджету коштів у повному обсязі на протипаводкові заходи. Бо зі стихією важко боротися, але наслідки від її руйнівної дії можна і треба попереджувати…

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
26 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини